lauantai 29. maaliskuuta 2008

Kesäaikaan...



Viikko vierähtää tosi nopeasti. Ohjelmassa 27.3. vietimme studiossa laatuaikaa itseämme paremmassa seurassa. Studiovieraita oli peräti kaksi: alkuperäisinarilaisia molemmat, niin ja nuorisotyöntekijöitä: nuoret naiset ja kotiseudulleen opintojen jälkeen pikapaluun tehneet Asta ja Ronja.

Mukavaa oli kuunnella näitä kahta: hyvät elämän eväät tarjonnut Inari oli tarjonnut myös opintojen jälkeistä ja vieläpä koulutusta vastaavaa työtä lähes välittömästi tutkintopaperin saannin jälkeen.

Paluumuuoton sietämätön pulmallisuus

Tästähän juuri on kysymys: on hyvä piipahtaa muualla, nähdä ja kokea, tavata uusia ihmisiä ja opetella itsenäistä, vanhemmista vapaata elämää sekä hankkia ammatillinen koulutus. Astan sanoin: tärkeintä oli itsenäistyä ja hyvä oli myös havaita, se että pitää lähteä pois, jotta näkee tarkemmin kotiseutunsa arvokkaat piirteet.

Olenkin tykönäni pohtinut sitä että onko niin kun usein sanotaan, että se on isokin ongelma kun nuoret lähtevät. Mielestäni näin ei ole: on hyvä katsella elämää tunturin eteläpuolella. Iso pulma onkin se miten aikuinen maailma pystyy toimimaan siten, että opiskelemaan lähtevillä on myöhemmin mahdollisuudet palata työelämään Inariin.

Minulla on myös se käsitys, että tässä suhteessa asiassa on tapahtunut iso muutos: vielä viitisentoista vuotta sitten oli muotia ajatella niin, että pertuskoulun/lukion jälkeen nostetaan välittömästi kytkin ylös, painetaan kaasu pohjaan ja häivytään kauas pois eikä palata ikinä takaisin. Nyt nuoret ajattelevat toisin: paluu on hyvinkin mahdollinen, jos vain löytyy töitä.
Tämä päätöksentekijöiden olisi syytä pitää mielessä aina kun ratkaisuja etsitään... Inari ei ole enää mikään kasvukeskuksia palveleva osaavien nuorten rekrytoija.

Huhtikuun lähetykset...

Huhtikuun ensimmäisessä lähetyksessä 3.4. meillä on myöskin kaksi vierasta, miespuolisia tällä kertaa. Ohjelmassa puhutaan siitä onko peruskoulun/lukion jälkeistä elämää.

Pauli on paitsi Radio Inarista tuttu toimittajaääni ja muutenkin aktiivinen inarilaisnuori niin myöskin tämän kevään abiturientti. Paulin kohdalla tilanne ensi viikolla on game over elikkä kirjoitukset ovat takana ja on aika katsella mitä lukiosta jäi käteen.

Toisena vieraana on Ivalon yläasteen koulun opinto-ohjaaja Timo Järvinen ja keskustelu kulkee siinä miten oppilaita tuetaan heidän isossa ratkaisussa, jonka edessä he ovat ysiluokan keväällä.

Pysykäähän kuulolla...




Ei kommentteja: