torstai 20. maaliskuuta 2008

Kohti pitkäperjantaita



Olipa hyvä, että Siivikon Jarmo takavarmisti studiotyömme tänään. Kiirastorstain lähetyksestä oli muodostumassa meille varsinainen kiirastuli, kun radiotuotantojärjestelmä päätti hengähtää hetken ja koko komeus jumitti kesken suoran lähetyksen. Eipä siinä aloittelijoilla ollut juuri mitään jakoa...

En tiedä mitä Jamo teki, mutta ilman häntä inarilaiset olisivat kuunnelleet verkkokohinaa koko pääsiäisen. Hyvä Jamo, nyt on mitä kuunnella.

Hello Bucharest, Inari calling...

Viikon vieras on piipahtanut Inarissa monta kertaa. Nyt hän oli mukana puhelimitse ja yhteyttä pidettiin ulkomaankielellä Romanian pääkaupunkiin Bukarestiin.

Ovidiu Oancea on mielenkiintoinen tuttavuus ja kovanluokan nuorisotyön vapaaehtoinen. Olen tavannut hänet täällä Inarissa useasti. Rankka kaveri. Jos nämä meikäläiset ympyrät joskus ahdistavat ja asiat tuntuvat hankalilta, niin kannattaa jutella Ovin kanssa siitä, mitä on sosiaalisen yhdyskuntatyön arki Romaniassa. Voipi pikkuisen pulmat asemoitua oikeisiin mittasuhteisiinsa. Mortilta saa yhteystiedot.

Mortin ja Ovin yhteistyökuvio on lisäksi tosi kiintoisa. Käykää vaikka toteamassa asioita sivulta htpp://proiectesociale.ro/en/

Samenuorraid daiddadahpahus - tärkeä tapahtuma

Muistan olleeni kokouksessa Kaamasen edesmenneessä kerhohuoneessa joskus vuonna 1982 tai 1983. Läsnä olivat Sodankylän silloinen nuorisosihteeri Ahti Kiiskinen, Utsjoen silloinen nuoriso-raittiussihteeri Vuokko Hirvonen, lääninhallituksen nuorisotoimesta silloinen/nykyinen Seija Kähkönen ja Inarin nuorisotyöstä silloinen/nykyinen meikäläinen.

Se oli Vuokko Hirvonen, joka esitti että saamelaisnuorille pitää saada nuorison taidetapahtumaan oma tapahtumansa. Ja katso: asiaan suhtautuivat myötämielisesti sekä silloisen Saamelaisvaltuuskunnan kulttuurijaosto sekä opetusministeriö. Niinpä ensimmäinen tapahtuma teemana musiikki soiteltiin Utsjoella jo keväällä 1984.

Ja sen jälkeen tapahtuma on järjestetty vuosittain vuorovuosin saamelaisalueen eri kunnissa. Nuorison taidetapahtuma on muuttunut Nuori kulttuuri -tapahtu-maksi ja sen järkevyydestä on ajoittain keskusteltu kärkevästikin. Yksi on kuitenkin kestänyt ja vahvistunut sekä säilyttänyt vuosien varrella asemansa: saamelaisnuorten taidetapahtuma on kerännyt jatkuvasti esiintyjiä ja myös sankoin joukoin yleisöä.

Oli mukava kuulla, kun Saamelaiskäräjien Anni Näkkäläjärvi kertoi Hetassa 27.3. 2008 pidettävästä tanssi -tapahtumasta. 89 esiintyjää ja 400 hengen yleisötavoite ovat kovia lukuja, joista on esimerkiksi koko Nuori Kulttuuri -järjestelmälle. Helppo on uskoa Annin mielipide siitä, että kyseessä on saamelaislapsille tärkeä tapahtuma...

Mukavaa on myös se, että kaiken kiivaan muutoksen keskellä löytyy myös asioita, jotka säilyttävät asemansa.

Kehityksen visiönäärit

Se oli muuten Vuokko Hirvonen, jonka aloitteesta syntyi myöskin Rajarock.

Sekin on hommeli, joka on kestänyt vuosien saatossa. Alunperin Norja-Suomi -juttu on kasvanut kaikkia Barentsin maita koskevaksi nuorten rokkareiden tapahtumaksi. Ensi lokakuussa mennään Kuolan niemimaalle Polarnye Zoriin. Taisipa olla elokuu 1989, kun Rajarokkia soiteltiin ensimmäisen kerran, Utsjoella kuinkas muuten.

Mahtavaa, että on tuommoisia vuokkohirvosia, nuorisotyön visionäärejä. Hyvä ehkä heille itselleen, mutta nuorisotyölle on vahingoksi se, että elämä heittelee heitä toisiin tehtäviin...

Ensi viikolla uudet jutut ja uudet viikonvieraat...




Ei kommentteja: