perjantai 20. helmikuuta 2015

Edunvalvontaa osa II: Ministeri Ivalon Stönöllä

  
                              eka kuva: Tero Titoff
.
No nyt se on nähty: ministeri Ivalon nuorisotalo Stönöllä sekä viestintäpajalla.

Asunto- ja kulttuuriministeri Piia Viitanen pyörähti Ivalossa. Iso kiitos Valtterille, joka isännöi ministeriä ja jonka idea oli se, että nyt mennään nuoret edellä. Mahtavaa... Tuon ajatuksen pohjalta kävikin sitten niin, että Pohjonen Vinkkeli pääsi toteuttamaan sitä mitä varten se puolivahingossa lokakuussa 2014 syntyi: pohjoisen nuorten edunvalvontaa...

Itse olin pelipäivänä Hetassa osallisuusjutuissa ja siitä myöhemmin sitten oma raporttinsa. Hieno reissu, jonka hinta oli se, että missasin Stönöilevän ja pajailevan ministerin. Tieto kumminkin kertoo, että oli ollut hieno ja onnistunut vierailu. Stönöllä oli käynyt niin, että oli syntynyt melkoinen mediasirkus, joka hiukan oli vaikuttanut. Mutta lopputulos on hieno: ministerivierailun mediajulkisuudessakin mentiin nuoret edellä... Mahtavaa.

Minä pistän tähän nyt kaikkien nähtäväksi yhden julkilausuman, jonka ministeri Viitanen sai. Se on ärhäkän nuorisovaltuustomme kannanotto ajankohtaisiin asioihin ja se menee näin:


"Inarin nuorisovaltuusto haluaa kiinnittää huomiota ja vedota arvoisaan ministeriin seuraavissa ajankohtaisissa asioissa:

Nuorisolain uudistus:

Haluamme painottaa, että nuorten kuuleminen on edelleen sisällytettävä lakiin. Se voi tapahtua nuorisovaltuuston tai vastaavan edustuksellisen elimen tai jonkin muun tavoitteellisen kuulemis- ja/tai osallistamis- menettelyn kautta. Säädös itsessään voi olla sitova, mutta muotoilu väljä, jotta kuntien erilaisuus tulee huomioiduksi. Nuoret ovat keskenään erilaisia ja niin ovat kuntien päätännälliset järjestelytkin, joten on huomioitava, että yksi kaava ei välttämättä toimi kaikissa maamme kunnissa.

Nuorisotyön peruspalvelut täytyy olla määriteltynä laissa. Mukautumiskykyinen lista, joka jättää tilaa paikallisille ratkaisuille, on parempi kuin ei mitään sitovaa. Työpajojen ja etsivän työn asema pitää selkeyttää ja rahoituksen pysyvyys varmistaa.

Koulutuksen yhdenvertaisuus ja koulutustakuun toteutuminen:

Parhaillaan keskustellaan lukioverkosta. Inarin NuVa on yhdessä Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston sekä Tornion nuorisoneuvoston kanssa lähestynyt asiassa opetusministeri Kiurua (yhteinen vetoomus ohessa). Lukio on koulutuksellinen peruspalvelu ja mahdollisuus siihen on turvattava siinä lähiyhteisössä, missä nuori asuu. Lapissa maakunta tai seutukunta ei ole lähiyhteisö.  

Ammatillisen koulutuksen jatkuva keskittyminen entistä kauemmaksi reunaseuduilta on myös kehitys, joka huolettaa alueella. Voidaan aiheellisesti kysyä miten kehitys palvelee koulutustakuun toteutumista ja palveluiden yhdenvertaisen saatavuuden tavoitteita. Tälle kehitykselle on laitettava  piste.

Kohtuuhintaisten ensiasuntojen tuotanto:

Olette esittäneet huolenne nuorten ensiasuntojen vähäisyydestä. Tämä ongelma ei koske vain kaupunkeja, Lapissa moni nuori haluaisi muuttaa omilleen, mutta jäädä silti kotipaikkakunnalleen. Kaikki eivät haaveile urbaanista kaupunkielämästä, vaan haluaisivat olla mukana elinvoimaistamassa Pohjois-Suomea. Tännekin tarvitaan ensiasuntoja nuorille.

Nuorisotakuun toteutuminen ja yleiset resurssit:

Tieto kertoo, että TE-toimistot linjaavat työllistämistoimien painopistettä pitkäaikaistyöttömyyteen. Onko totta, että on suunnitteilla luopua sanssikorttien käytöstä maakunnissa ja että työllistämisvarat uhkaavat loppua jo ensimmäisen vuosipuoliskon kuluessa. Miten nämä palvelevat nuorisotakuun toteutumista sekä nuorten työpajojen toimintaedellytyksiä maakunnassa?  Mikä on ministeriöiden välisen monialaisen keskustelun merkitys ja mahdollisuudet nuorisotakuun toteutumisen turvaamisessa? Olemme huolissamme nuorisotakuun toteutumisesta tasapuolisesti kaikkialla Suomessa.

Jokaiselle lapselle oikeus harrastamiseen:

Kulttuuriministerinä haluamme tiedän muistavan nuorten harrastusmahdollisuuksia kehittäessänne tarjonnan monipuolisuuden tärkeyden. Myös pienemmillä paikkakunnilla olisi oltava tarjolla monenlaista tekemistä, jotta toiminta kohtaisi nuoret. Tämän mahdollistamiseksi voisi hyödyntää esimerkiksi nykyaikaista teknologiaa. Ehdotuksenne koulujen kasvavasta merkityksestä harrastustoiminnan saralla kuulostaa hyvältä. Silloin pitää vain muistaa tukea myös reuna-alueiden kouluja eikä unohtaa kouluhenkilökunnan asiaankuuluvaa kouluttamista.

Lopuksi:

Inarin nuorisovaltuusto toimii Suomen saamelaisalueen ytimessä ja tekee yhteistyötä Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston kanssa. NuVa tukee Saamelaiskäräjien nuorisoneuvostoa niissä nuorisokasvatukseen ja –työhön liittyvissä pyrkimyksissä, joita sillä on mm. Ofelaš-toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi. Inarin NuVa ja Tornion nuorisoneuvosto ovat Helsingissä 29.10.2014 ilmoittaneet opetusministeri Kiurulle yhteistuumin tukevansa oheista Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston vetoomusta.

Ivalossa 16.02.2015

Oona Pennanen                                       Maria Peltonen
puheenjohtaja                                         varapuheenjohtaja
Inarin Nuorisovaltuusto                          Inarin Nuorisovaltuusto"
--------------------------------------------------------------------------

Siistiä. Katselin Yle Sápmin Oddasatin uutisia sittemmin. Tilaisuudessa ministerille jätettiin muutama muukin julkilausuma, mm. saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto vetosi ministeriin saamenkielen kielipesien rahoitukseen liittyen ja kaikessa uutisoinnissa tuokin on huomioitu.

Oddasatin uutisen kärki on siinä, että käräjien nuorisoneuvosto sekä Inarin NuVa ja Tornion NuNe ovat vedonneet eri tahoihin pohjoisen lukioverkon säilyttämisen puolesta. Mahtavaa.
Kannattaa katsella pätkä Areenasta niin kauan kuin se sieltä löytyy, linkki tässä  http://areena.yle.fi/tv/2398242?fb_ref=Default

Todella komeata olla yhteisrintamassa. Asia on jakamaton ja sen puolesta on syytä tapella. Lukio on todella kaikille nuorille yhteinen lähiperuspalvelu...

Joskus tuntuu siltä, että me keski-ikäiset täällä ylhäällä osaamme tuottaa eriseuraisuoutta ja eripuraa pienellä alueella saman määrän kuin jossakin ns. Suomen metropolialueessa = pääkaupunkiseudulla.

Nuorisotyöläisellä, jopa kaltaisellani inhorealistilla, on puolellaan yksi etu: usko nuoriin ja usko muutoksen mahdollisuuteen, siihen että nuoret hoitavat sen mihin me iäkkäämmät ei olla pystytty. Sitä tarvitaankin, pohjoisessa on paljon yhteisiä, jakamattomia haasteita. Yhteistyö on voimaa, eripurasta hyötyy vain maata keskittävä uuskolonialistinen Ruuhka-Suomi.

Miettii
Skoeoe

                               kuva: Tero Titoff


Ei kommentteja: