sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Pohjonen vinkkeli I: Hesan Ruuti Expo ja Ministeri

Oltiin komealla porukalla Isolla Kirkolla osallisuus- ja vaikuttamismatkalla. Ryhmässä oli kolmisenkymmentä nuorta, jotka edustivat Saamelaiskäräjien ja Tornion nuorisoneuvostoja sekä Inarin nuorisovaltuustoa. Olihan moniulotteinen projekti, jossa riittää pohdittavaa pitkään.

Helsinki on kaupunki, jolla ei ole nuorisovaltuustoa ja itse kyllä ymmärrän miksi. Hesa on tietenkin kehitellyt ihan oman, Ruuti -nimisen kuulemisjärjestelmänsä, joka tavoitteena on luoda nuorille parempi kaupunki. Tässä työssä pannaan paljon painoa poliitikkojen, virkamiesten ja nuorten väliseen vuorovaikutukseen. Toiminnan keskiössä on Hesan Nuorisoasiainkeskuksen Ruuti toimisto.

Hesa ei ole säästänyt ruutia sitä paukutellessaan. Kaupunki on luonut mittavan vuosittaisen osallisuustapahtuman Ruuti Expon, joka pidettiin 29.10 Kauppatorin reunalla. Kaupungintalo oli isolta osaltaan vallattu nuorten asioille. Ihan mahtitapahtuma olikin muuten: sukkuloitiin urakalla, tavattiin ihmisiä, imuroitiin vaikutteita.

Pohjoisen nuorilla taisi olla uraauurtava mahdollisuus vallata ensimmäisinä ulkopaikkakuntalaisina tila Expossa ja tuoda esille pohjoista näkökulmaa pääkaupunkilaisille tarkoitetussa tapahtumassa. Hohdokasta. Täytyykin esittää tässä yhteydessä iso kiitos ennakkoluulottomasta ratkaisusta  Tommille, Minnalle, Marille, Lauralle ja monille muille Nuorisoasiainkeskuksen työläisille. Olette hienoja persoonia.

Mietittiin tietysti etukäteen sitä miten vastataan luottamukseen. Heti tiedettiin, että ei pärjätä messukrääsällä ja standeilla, ei me semmoisia olisi voitu roudatakaan matkassamme. Ryhmälle tuli sattuman kautta nimeksi Pohjonen vinkkeli, meänkielinen vastine sanoille pohjoinen ulottuvuus. Se tukeutui vahvuusalueistaan parhaaseen: ryhmän nuoriin ja ryhmähengen luomiseen.

Tietoa ja vuorovaikutusta, siinä toimintaidea. Kun oltiin porukassa liikenteessä, oli kyseessä myös eräänlainen yhteinen kliseisten etukäteiskäsitysten murtamisyritys. Tästä tuli heti muistutus. Mentiin Tornion ja Inarin nuorten porukalla keskiviikkoiltana pelipaikalle, Käräjien nuorilla oli samaan aikaan tapaaminen City Sàpmen edustajan kanssa. Kun ilmoitin, että Pohjoinen Vinkkeli tuli, kuultiin riemastunut tervehdys: saamelaiset tuli.

Niin. Ryhmällä oli myös stageaikaa, jonka järjestäjät olivat nimenneet Saamifoorumiksi ja lavalle kutsuspiikattiinkin saamelaiset. Jo Inarin Vintillä valmistelupalaverissa oli yhteisesti kuitenkin sovittu, että puhetta pitää koko sakki, jotta vältettäisiin mielikuva siitä, että Lappi on sama kuin Sápmi. Näin kävikin.

Kliseet pohjaavat tietämättömyyteen. Expossa koettu on etäistä sukua vihapuheille, niille joita mm. Suomi 24 -foorumi suoltaa saamelaisista solkenaan. Tietämättömyys yhdistää.  Nämä Expokokemukset ovat tietysti lähtökohdiltaan ihan eri juttu. Ne ovat ystävällissävytteisiä, uteliaan myönteisiä, siinä mielessä vihapuheiden täydellisiä vastakohtia. Sellaisia puheita, joita oiotaan, vaikkapa kuten Minna ja Sammeli Saamifoorumissa tekivät. Saamenpukuinen Minna haastoi kuulijat: "Te erotatte, että olen saamelainen, mutta kuka teistä tunnistaa pitkästä, hoikasta ja vaaleasta farkku Sammelista saman? "

Järjestäjät olivat ohjeistaneet tekemään osallistava osasto. Niinpä Pohjonen vinkkeli tarjosi vierailleen mahdollisuutta etsiä pikatestillä omaa sisäistä lappilaista. Testi sisälsi viisi kysymyksiin puettua melko perusjuttua ja maksimissaan se tuotti 14 pistettä. Testejä tehtiin koko päivä ja se oli kelpo keino päästä juttelemaan ihmisten kanssa. Ja ihmiset tekivät toisin kuin osastolla vieraillut kansanedustaja Ben Zyskowicz, jolla oli tilannetaju hukassa ja varaa kieltäytyä testistä poikien pyynnöistä huolimatta. Jopa Hesan kollegani Tommi ehti testiin, vaikka menossa taisi olla yksi hänen kiivastahtisimmista työpäivistään. Testi muuten kertoi vääjäämättömästi sen, että Hesan Nuorisotoimenjohtajassa asuu vahva lappilainen. Siistiä.

Eipähän ollutkaan helppo tuo testi, vaikka joku epäili sitä etukäteen. Kerättiin kaikkien yli 10 pistettä haalineiden nimet ylös ja heitä oli lopulta vain parikymmentä. Tarvetta tiedon levittämiseen sekä vuorovaikutukseen on ja Saamelaiskäräjien Offelas -hanke on osaltaan ihan välttämätön.

Mukavaa palautetta tuli erityisesti pohjoisen nuorten tyylikkäästä ja välittömästä edustamisesta. Muutenkin oli kuulemma raikas tuulahdus muualta Suomesta. Testiäkin pidettiin leikkimielisyydestä huolimatta informatiivisena, joten sikälikin...

Päivä oli pitkä ja pääosa porukasta poistui ennen RuutiExpon päättymistä Opetus- ja kulttuuriministeriöön tapaamaan Krista Kiurua. Tunnin tapaamisessa opetus- ja viestintäministerille luovutettiin kaksi julkilausumaa tärkeistä asioista ja nuoret pääsivät tenttaamaan ministeriä laatimillaan kysymyksillä. Hieno homma oli tämäkin ja kiitokset matkaavat inarilaiselle kuntapoliitikolle Valtterille, joka oli tehnyt töitä tapaamisen mahdollistamiseksi.

Itse en ollut ministeriössä. Pidettiin Viivin, Erikin ja Paulan kanssa osastoa Expossa loppuun saakka. Ministeri oli kuuleman mukaan puhunut paljon, vastannut muuhunkin kuin kysyttyyn ja ulkoistanut osan kysymyksistä kuten kielipesärahoituksen muille ministereille. Tornion Mirken ajankohtainen kysymys liittyi mahdollisiin korkeakoulujen lukukausimaksuihin, jotka nyt tulevat ETA-ulkopuolisille opiskelijoille. Nauhoitteestakin kuuluu lievä närkästys: ei näitä omille lapsille. Toivottavasti näin. Tuo ETA -ulkopuoliset -juttukin on kyllä hyvin kyseenalaista politiikkaa.

Inarin ysiluokkalainen Eemeli avasi ministerin kyselytunnilla pelin ja esitti huolensa lukioverkon säilymisestä Lapissa. Siihen Kiuru piirsi rajat: "Oulu - Kajaani viivan pohjoispuolelta ei lopeteta hallituksen toimenpiteiden vuoksi yhtään lukiota".

Toivottavasti. Tämä muistetaan...

Skoeoe

Hesan valloituksen raportoiti ja johtopääkset kaikesta jatkuvat seuraavassa blogipäivityksessä
 

Ei kommentteja: