maanantai 3. marraskuuta 2014

Pohjonen vinkkeli II: Kadonneen nuorten politiikan metsästys

Osallisuusmatkan toisen päivän alkuperäisenä täsmäkohteena oli eduskunta. Lapin kansanedustajien puheenjohtaja Markus Mustajärven ilmoitettua, ettei eduskunnassa tapahdu matkaviikollamme mitään tulikin hoppu. Hädissämme kehiteltiin jotain muuta...

Ollaan torniolaisen osallisuusohjaaja Mikun kanssa jo aiemmin puheltu siitä, että miten kasvatamme aktiivisia ja osallistuvia vaikuttajanuoria, jos vaikenemme puoluepolitiikan kuoliaaksi. Tämä pohdiskelu johdatteli meidät suunnittelemaan nuorisopoliittisen kaupunkisuunnistuksen. Keskittämisestäkin on joskus hyötyä. Helsinki on järjestöjen kotikaupunkien Mekka. Sekin auttoi.

Perjantain alkajaisiksi pääsimme tutustumaan Hesan mainion toimintakeskus Hapen toimintaan. Hieno mesta kerta kaikkiaan. Ja hienoa, että saatiin pitää Happea tukikohtana. Siellä oli hyvä aloittaa päivän oma osuus purkamalla torstain yhteiset kokemukset tuoreeltaan. Ihan hyvät oli kokemukset ja tosi kiintoisaa kuunnella nuorten kommentteja. Hyvä. Nämähän kyllä käyttävät aivojaan ja tosi kovasti.

Nuoret eivät tienneet etukäteen mitään siitä mitä seuraavaksi tapahtuisi. Oltiin lähetetty kaikille eduskuntapuolueiden poliittisille nuorisojärjestöille kirje. Mikun laatimassa sähköpostissa todettiin, että viisi nopeimmin myönteisesti vastaavaa järjestöä saa kunnian vastaanottaa pohjoisten nuorten delegaation. Pyysimme varautumaan aluepoliittiseen keskusteluun ja varaamaan vierailuun pari tuntia.

Erinäisten vaiheiden jälkeen selvisi, että kohteina ovat Demarinuoret, Vasemmistonuoret, Nuoren Keskustan Liitto, KD Nuoret sekä Vihreiden Nuorten ja Opiskelijoiden Liitto. Kokoomusnuoret ja RKP:n vastaava eivät koskaan vastanneet tiedusteluun.

Porukka jaettiin viiteen osaan siten, että kuhunkin ryhmään tuli nuoria jokaisesta kolmesta tahosta. Kukin ryhmä sai kirjekuoren, josta löytyi vain järjestön nimi. Lopuksi kerrottiin se milloin pitää olla Hapessa takaisin. Loput jäi nuorille: kysymykset, esitykset, toimiston hakeminen, koko show.

Eipä osattu ennakoida kuinka käy. Arveltiin kumminkin, että ei tämä nyt voi täysin epäonnistua...

Olipahan opettavainen suunnistus. Rastipisteille päästyään oli porukat otettu poikkeuksetta mahtavasti vastaan kaikissa keskustoimistoissa. Apollonkadun ryhmä kohtasi järjestöpersoonien ohella raskaan sarjan poliitikoita etunenässä Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja eduskuntaryhmän vastaava Kimmo Tiilikainen.

Hapen purkutilaisuus oli erittäin myönteisellä tavalla hämmentävä ja kiintoisa, tosi mahtavaa kuunneltavaa. Itselle jäi tuntuma siitä, että tämmöisiä vierailuja ei keskustoimistoihin tehdä isommin. Oli hienoa havaita, että vierailu oli parhaimmillaan hälventänyt myös ryhmän omia ennakkoluuloja. Suora kontakti, se on tärkeä.

Havaittiin sekin, että monissa toimistoissa tunnettiin aika hyvin pohjoisen asioita. Siihenkin on yksinkertainen selitys. Keskustanuorten Teppo on Rovaniemeltä, Demarinuorten varapj Mikke Inarista ja Vasurinuorten vastaava Anni Utsjoelta. Opetus nuorille: kannattaa ujuttautua sisään tai vähintään pitää yhteyksiä, verkostoitua myös poliittisesti, koska politiikka on alue, jolla yhteiskuntaa ohjaillaan. Lappi tarvitsee näitä Mikke - Anni - Teppo nuoria ja muita aktiivisia lobbaajia.

Vierailu oli tehnyt nuoriimme vaikutuksen riippumatta siitä mikä puolue kohdalle sattui. Perusasia, joka toimi jälleen, on hyvä muistaa: nuori samaistuu nuoreen tehokkaammin kuin vaikkapa keski-ikäiseen kansanedustajaan.

Asetelmassa oli hyvää myös se, että nuorisojärjestö on oman emopuolueensa tulevaisuuden omatunto. Se on tehtävä, jossa ristiriitoja ei vältä millään ja hyvä niin: sparraajia tarvitsee myös puoluepolitiikka.

Ohjaajat ulkoistettiin vierailuista tietenkin. Olisi kyllä ollut kiintoisaa kieppua sääskenä katossa vaikkapa Vihreiden toimistolla, jossa oli käsitelty mm. ahmakantaa ja poronhoitoa. Hienoa kuten kaikki muutkin toimistoilla tapahtuneet kohtaamiset.

Kun kansanedustaja Mustajärvi ilmoitti, että eduskunnassa ei ole mitään, harmitti. Eipä harmita enää.

Niin. Kaksi vuorokautta päätoimista osallisuutta. Luulen, että toteutettiin jotain semmoista mitä ei oltu isommin kokeiltu. Ministeritapaaminen oli tärkeä toki, mutta aika arkipäivää toteutetussa kokonaisuudessa. Luulen, että tästä kokonaisuudesta olisi opiksi otettavaa muuallekin.

Mutta kaikkein parasta oli se, että koko homma tehtiin tyylikkäästi yhdessä. Kolme tahoa kolminkertaistaa uskottavuuden esittäjilleen tärkeiden asioiden eteenpäinviemisessä. Kaikki Pohjoisen vinkkelin toteuttamat ideat on vapaasti muiden varastettavissa. Se olisi suorastaan suotavaa.

Erityisesti korostan yhdessä esiintymisen ajatusta. Lappi on nuortensa tulevaisuuden ja toimeentulon suhteen todella isojen haasteiden ja valintojen edessä. Siksi tarvitaan yhteisrintamaa. Siksi tarvitaan keskinäistä ymmärrystä, luottamusta ja toisen kulttuurin arvostamista. Kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta silti voidaan toimia yhteisten asioiden puolesta. Paras menetelmä tämän kaiken edistämiseen on tehdä porukoissa, Yhteisellä rintamalla etelä ei saa ainakaan ilmaiseksi jatkaa keskittämistään ja keskittymistään.

Minusta tässä onnistuttin nyt varsin hienosti. Loistonuoret olivat laadun tae...

Niin ja ihan lopuksi: iloinen pakko on esittää isot kiitokset Sajoksen Kaisalle ja Messin Mikulle. Yhteinen työ oli mutkatonta ja toista arvossaan pitävää.

Mie diggaan...

Skoeoe




 

Ei kommentteja: