torstai 5. kesäkuuta 2014

NuVan kärkihankelista III: vuodet 2014 - 16

NuVan kuulemiskierroksen lopputulos on raportoitu valtuustolle nyt 5.6.2014. Kärkihankelista on järjestyksessään kolmas. Menettelyssä kuullaan kaikkia kouluja ja systeemi on tuontitavaraa Lahdesta. Hyvä väline, tämä kierros tuotti todella paljon esityksiä, joista NuVa kolmen kokouksen käsittelyn ja perusteellisen keskustelun tuloksena nosti esille kolme asiaa, joihin kunnassa pitäisi puuttua pikimiten. Minusta lista on paitsi komea myös realistinen ja se saikin erinomaisen vastaanoton valtuustossa ja herätti vilkasta keskustelua. Hienoa, tuote kehittyy... Ja päättäjien ja nuorten vuoropuhelun laatu myös.

Jaakko ja Miikka pitivät mahtavan presentaation. Kaikki tuotiin valtuustoon ilman etukäteisinfoa. Sitä ei olisi voinut antaakaan, kun powerpoint oli viimeistelty edellisyönä klo 3.00. Hyvä näin ja hienoa, kun on sanottavaa ja hienoa, kun ei ujostella. Hienoa on myös se, että lista on konkreettinen ja pääosin erittäin realistinen: pienin panostuksin voidaan kehitellä asioita.

Kärjet vuosille 2014 - 16 ovat:

1. Nuorten kesätyöpaikkojen turvaaminen vuonna 2015 ja eteenpäin

2. Nuorten kulttuuritoiminnan vauhdittaminen

3. Psykologin ja kouluterveydenhoitajan palveluiden saatavuuden varmistaminen

Huoli kesätöiden rahoituksen jatkosta on todellinen: Revontulisäätiön pesä on realisoitu ja rahat pitäisi varata uutena määrärahana jo ensi vuoden talousarvioon. Hyvä, että NuVa puuttuu samaan kuin nuorisotakuutyöryhmä. NuValla oli hyvät perustelut: kesätyö lisää nuorten vastuuntuntoisuutta ja on hyödyllistä sekä palkitsevaa toimintaa, lisäksi ensikosketus työelämään on tärkeää. NuVa kiinnitti huomiota kunnan paikkojen ohella yritysten kesätyötuen tasoon: 200 €kk ei kannusta ja eurot jäävät käyttämättä.
Kulttuuri ja harrastetoiminnoista NuVa toteaa, että tarjonta Inarissa on monipuolista ja tekemistä löytyy. NuVa  haluaa kuitenkin, että kunta tekee muutamia pieniä, mutta tärkeitä sijoituksia, joilla "nykytoiminnasta syntyy hiottu timantti".

Ja lista on hyvin konkreettinen:

1. opiskelijakortilla maksuton kuntosalin käyttö

2. opiskelija-alennukset kansalaisopiston kursseille

3. musiikkiluokkien varustus kuntoon Ivalossa ja Inarissa

4. Sevettijärven urheilukentän suorituspaikat rakennettava valmiiksi

Siinäpä selkeä  lista asianomaisille hallintokunnille talousarviokäsittelyssä huomioitavaksi. Toivottavasti koko kärkihankelista matkaa, kuten edellisellä kierroksella, ensin kunnanhallitukseen ja sieltä sinne minne ne kuuluvatkin.
Kiintoisaa on se, että terveydenhoitaja- ja psykologipalveluiden tarve esiintyy lähes kaikissa nuorten hyvinvointia koskevissa tutkimuksissa ja se nousi tässäkin listassa korkealle. Asia on Inarissa ajankohtainen: aiemmin kunnassa on ollut kaksi psykologia, joista toinen on voinut keskittyä lasten ja nuorten asioihin. Kohta on haastetta täyttää edes yksi. Rekrytointi ei ole helppoa, kuten sosiaali- ja terveystoimen osastopäällikkö vastauksessaan totesi.
Kolmen kärjen lisäksi NuVa kiinnittää huomiota siihen, että nuoria kiinnostavat luontoon ja kestävään kehitykseen liittyvät asiat. Kärkilistan lopuksi nuorisovaltuusto toivookin sitä, että kunnallisessa päätöksenteossa huomioitaisiin ympäristöön ja kestävään kehitykseen liittyvät näkökulmat.

Esimerkkeinä edellisestä mainitaan:

1. roskaantumisen välttäminen jätehuoltoa kehittämällä ja jäteastioita lisäämällä

2. energiasäästö- ja kierrätyskampanjan järjestäminen kunnassa

3. lähiruuan suosiminen

Kaikesta edellisestä keskusteltiin vilkkaasti. Mukavaa seurattavaa, tässä kuulemismenettelyssä on edetty huimasti. Aika siistiä oli kuunnella varsinkin tuon viimeisen osan virittämiä pohdintoja. Facebookin Inarin kansalaiskanavalla käytiin jokin tovi sitten erittäin vilkasta ja kuumaa molok-keskustelua. Keskustelun maalitauluna on ollut lähes yksinomaan huollosta vastaava yhtiö Lapeco. Vähemmälle huomiolle tässä on jäänyt NuVan esille tuoma näkökulma siitä, että lopulta molokkien siisteyden ratkaisevat he, jotka sinne tavaraa tuovat. Jännä juttu...

Loppuun tähän sopii oikein hyvin Jaakon aamuyöstä kehittelemä tulevaisuuden visio:

Tulevaisuus tuo tullessaan paitsi haasteita myös suuria mahdollisuuksia - muistetaan siis yhteistyö: haasteet pienenevät ja mahdollisuudet kasvavat.

Aika mahtavasti uunituore ylioppilas kiteyttää oleellisen. Nuorisolain hengessä.

Miettii

Skoeoe




 

1 kommentti:

vesa kirjoitti...

Oli hyvää tekstiä. Valitettavasti en työesteiden vuoksi päässyt eilen kuuntelemaan. Lupaan kuitenkin lukea tekstit huolella ja ottaa tehdyt esitykset esille kokoomuksen ryhmässä ja valtuustossa. Roskaamisesta ja sen estämisestä meidän pitäisi keskustella enemmän. Viikonlopun jälkeen Ivalo on aika siivoton, molokkien viereen kerätään muuta jätettä, teiden varret on täynnä autoista heitettyä roskaa. Mitä asialle voitaisiin tehdä jotta saadaan ympäristömme siistiksi?