torstai 12. kesäkuuta 2014

Tietä riittää (ainakin 4 -tietä) ja organisaatiomuutoksia...


Kahden puolen Game Over -tapahtuman tulin tehneeksi työmatkan, jollaisia on tullut tehdyksi vuosien varrella tosi paljon. Kaikki nuorisotyön tiet Lapissa tuntuvat vievän Rovaniemelle ja mikäpä se siinä: siellä piipahtaa Ivalosta päivämutkin, Kemi-Tornio onkin jo toinen juttu.

Minulle harvinaislaatuista herkkua on olla puheenjohtaja. Päädyin kumminkin HUMAKin hallinnoiman nuorten nivelvaihetyön tehostamiseen liittyneen esiselvityshankkeen (kyllä, näitäkin on jo paljon) ohjausryhmän puheenjohtajaksi. Ensimmäinen reissu liittyi tähän. Loppukokoukseen on aina ilo ajella, varsinkin kun hankehenkilöstö oli tehnyt kelpo työn.

Tässä kuten muissakin laaja-alaista yhteistyötä peilaavissa hankkeissa kartoitettiin nykyiset toimenpiteet. Ilahduttavan samankaltaisia ovat yhteenvedot: Lapissa ei ole oltu tumput suorina, nuorten hyvinvointiin liittyviä hankkeita ja kokeiluja on paljon ja siellä täällä. Nuoriin kohdistuvista selvityksistä nousee puolestaan kerta toisensa jälkeen esille muutama yhteinen juttu: surkeat julkiset liikenneyhteydet ja kouluterveydenhoitajan tai -kuraattorin kohtaamisen tehostamistarve.

Jatko jää nähtäväksi sitten erikseen. Monet johtopäätökset ovat ilmeisiä, mutta niihin, kuten tuohon liikenneyhteyshommaan, on tosi vaikeata vaikuttaa. Loppukokouksen yhteydessä nousi esille laaja-alaisen yhteistyön tehostamisessa järjestöyhteistyön kehittäminen. Pulmatonta ei ole sekään, mutta tehtävänä olisi kyllä realistinen. HUMAK: siltä pohjalta, työmaata riittää... Kompensaationa Tornion kampuksen lakkauttamiselle hankkeen voisi pyörittää vaikkapa Lappi - Kainuu akselilla.
Kesäkuun alussa taas Rovaniemelle, tehot kohdillaan: kaksi päivää, neljä eri juttua...

Bloggailin joulukuussa 2009 iloisesta muistotilaisuudesta: lääninhallitukset olivat tiensä päässä ja maakunnallinen nuorisotoimi siirtymässä uuteen yksikköön nimeltään Ely. Allekirjoitan edelleen muuten kaiken sen minkä valtion aluehallinnon roolista Lapissa tulin todenneeksi. Käykää kurkistamassa mitä näpyttelin 12.12.2009.

Läänien katoamisen myötä vaihtui myös maakunnan nuorisotyöntekijöiden kokoontumisajojen perusnäyttämö ja vuosien mittaan kovin tutuksi tullut Lääninhallituksen juhlasali muihin kokoontumistiloihin. Kunnes nyt tultiin kesäkuuhun 2014 ja palattiin tässä mielessä lähtöruutuun.

Oli vekkuli olo. Valtion virastotalon bussipysäkki elää ihastuttavasti entistä aikaa eikä mikään puolla pysäkin päivittämistä Lapin Aluehallintovirasto -nimen alle. Ei vaikka valtionhallinto on kuin takavuosien Metsähallitus: organisaatio muuttuu niin, ettei perässä pysy. No, metsähallinnolla toki taitaa olla tässä suhteessa Suomen ennätys. Moni on sitä mieltä, että mitä väliä. Valtionhallinnon nuorisotoimen osalta pääasia olisikin se, että se saísi elää ja voisi toimia maakunnan nuorisotyön hyväksi tavalla, jolla se on tähän saakka toiminutkin. Organisaatio ei ole tässä mielessä, kentän kannalta ykkösjuttu.

Valtion tuottavuusohjelman perusongelma Lapin ja Itä-Suomen kannalta onkin toinen: työpaikat loppuvat ja lähipalvelut katoavat internetin ihmeelliseen maailmaan. HUMAK hankkeen ohjausryhmässä keskusteltiin juurikin mm. siitä mitä tarkoittaa, kun välitön kohtaaminen tehdään hankalaksi tai mahdottomaksi. Ei ollut ensimmäinen foorumi, jossa epäiltiin kovin sitä paraneeko palvelu.

Muutostahdin nopeudesta käy hyvin esimerkiksi Ivalon Työvoimatoimisto. No, sitähän toki ei enää entisessä mielessä ole muutamaan vuoteen ollut. On ollut jonkun sivupiste, joka muutti keskikylältä elinkeinotaloon Sairaalantielle alkuvuodesta 2014. Asiakaspäätteet päätyivät pääkirjastoon. Kuntalaisille kerrottiin, että toimistossa voi silti asioida vapaasti maanantai-aamuisin. Muistanpa kuinka jo helmikuussa meillä oli työpajalla pitkäveto siitä, että kun palataan kesälomilta, niin vastaanottoajasta on luovuttu. Pieleen meni: ajasta luovuttiin hissun kissun jo huhtikuussa.
Mutta takaisin tuttuihin tunnelmiin nelostielle ja Lapin vastaavien nuorisotyöntekijöiden työkokoukseen. Se kokous  on ollut kerta toisensa jälkeen mukava ja tarpeellinen tilaisuus. Niin nytkin... Ihmisten kohtaaminen on tärkeätä ja tietojen päivittäminen. Hyvä meininki.

Tiedossa on ollut, että Peräpohjolan Opisto järjestää elokuussa Lapin nuorisotyöntekijöille laajemmat päivät, joihin kutsutaan byrokraatteja, nuoriso-ohjaajia, järjestöhenkilöitä.... Tällaista on kysytty, joten tarvetta on. Ohjelma on julkistettu ja se on erinomainen. Ajankohta on kylläkin niin haasteellinen, että ainakaan Inarista ei elokuun alussa osallistu kukaan. Harmillista, mutta lomakausi yhtäältä ja käynnistyvä syystoiminta toisaalta pitävät porukan kotimaisemissa.

Korvaani särähti työkokouksessa se, että AVIssa oli suunniteltu samaa. Ei suunnitella tietenkään enää. Mietin vain, että eikö tämmöistä kannattaisi suunnitella yhteistyössä. Se lisäisi painoarvoa ja kenties toimialan yleistä uskottavuuttakin. Nuorisotoimiala on lopulta pieni, mutta kokoonsa nähden tosi tärkeä, eriseuroihin ei olisi varaa. Ei käytännössä eikä periaatteessa: laaja-alainen yhteistyö on ollut miltei jokaisen kokoontumisajon agendalla jollain tavalla koko 2010 -luvun.

Tämmöiset terveiset tulivat mieleeni. Kohteena ollaan me kaikki, jotka nuorisotyöt Lapissa teemme: kunnissa, järjestöissä, valtionhallinnossa, seurakunnissa, oppilaitoksissa ja niin edelleen. Jos ja kun joku unohtui, niin älköön ärsyyntykö, kaikkia tarkoitan. Niin ja sitäkin, että tämä ei ollut moite tai vastaava millekään taholle, semmoinen ajatuksenpoikanen vaan, meille nuorisotyöläisille...

Rovaniemellä pidettiin myös suunnittelukokous, jossa kuultiin nuoria ja nuorisotyöläisiä. Teemana olivat Barentsin nuorten asiat ja tähtäin syyskuun puolivälissä, jolloin Rovaniemellä pidetään teemaan liittyvä nuorten konferenssi. Kiintoisaa. Ideoinnin tuoksinassa syntyi ajatus tuoda kaupunkiin esimerkki yhteisestä konkreettisesta hankkeesta ja vaihtotoiminnasta.

Best practices in practice osioon liittyen ollaankin jo käynnistetty Opetus- ja kulttuuriministeriön nuorisoyksikön ja Rovaniemen kaupungin edustajien kanssa keskusteltuamme läänintaiteilija Hannun kanssa valmistelut Rajarockin viemisestä konferenssin osaksi. Taustalla ideassa on itse asiassa Rovaniemen NuVan ideat ja toiveet järjestäjille: musiikkia pitää saada.

Siistiä. Kekkereihin on buugattu jo nyt Ailu Valle Boogiemiehineen. Lisäksi hyödynnämme Connecting Young Barents -verkostoamme, Alta ja Murmansk. Teemaan ja verkostoon liittyen on varauduttava myöskin siihen, että pippaloissa kuullaan myös tätä torniolais-inarilaista punkkiporukkaa...

Vapise Rovaniemi...

http://www.youtube.com/watch?v=v1KT165mQ94


Ei kommentteja: