maanantai 2. maaliskuuta 2009

Yksivuotias Selvä Keli


















Aika kuluu tosi vauhdilla. Lähetys 26.2. oli Selvä Kelin merkkipaalu: radio-ohjelma blogeineen on selvinnyt hengissä kokonaisen vuoden. Oli tullut aika katsella hivenen taaksepäin.

Studiovieraitakin oli pyydetty mukaan useita, mutta aina ei voi voittaa: kukaan ei kieltäytynyt (kukaan ei muuten ole vielä kertaakaan kieltäytynyt haastatelusta tai vierailusta, mikä on ohjelman kannalta ollut ensiarvoisen hieno juttu), mutta monenlaiset yhteensattumat vatsainfuenssoineen estivät vierailut.

Yksi kuitenkin tuli: Siirin Vesku Radio Inarin pitkäaikainen juontaja-toimittaja ja viestintäpajan työelämävalmentajan sijainen. Veskun läsnäolo muuttikin asetelmat ihan mukavalla tavalla.

Mortti - syypää Selvä Kelin syntyyn

Eipä ollut vaihtoehtoa vaan nyt viimein toteutettiin se mitä oli jo uhkailtu: soitettiin Mortille Sastamalaan.

Jos Selvän Kelin aloittamiseen pitää etsiä syyllinen, niin se on kyllä Mortti kun otti asian puheeksi. Hänen visionsa oli selvä: nuorten asioita käsittelevälle radio-ohjelmalle on selkeä tilaus osana nuorten asioista tiedottamista. Ja kun kerran on kanava käytössä niin miksipä ei kokeiltaisi.

Idea tuntui heti kättelyssä hyvältä, mutta muut kiireet siirsivät aloittamista useita kuukausia. Helmikuun alussa 2008 Mortilta lopulta loppui kärsivällisyys ja yksi aurinkoinen aamu hän haki minut kunnantalolta ja ilmoitti, että nyt mennään.

Matka suuntautui Saariselälle ja siellä Tunturikappelin sakastiin. Paikka oli tuttu jo aiemmilta ajoilta. Sakastin rauhassa oli ehditty pitää ainakin kahden hankkeen suunnittelupalaveria. Metodi oli nyt sama kuin ennenkin: pois lähdetään vasta kun on saatu jotain aikaiseksi. Ympäristö on ilmeisen inspiroiva: Selvän Kelin raamit syntyivät lopulta muutamassa tunnissa...

So simple: ei kulunut kuin kaksi viikkoa, kun ensimmäistä ohjelma valmisteltiin. Nyt ohjelmia on työstetty 36 kappaletta, blogitekstejä on syntynyt muutama enemmän, studiovieraita ja haastateltavia on ollut kymmenittäin ja ainakin vieraat/haastateltavat ovat olleet täysillä mukana juonessa.

Tuosta kiireen vaikutuksesta: historia näyttää toistavan itseään, nyt niin, että kiire on Mortilla. Hänellä kun on ollut suunnittella Selvän Kelin vastine erääseen Pirkanmaalla toimivaan paikallisradioon. "Kyllä se muuten, mutta kiireet ovat estäneet", kuuluu selittelyltä vaikuttava selitys siihen, että projekti on vieläkin ns. vaiheessa. Selvä Keli odottaa kieli pitkällä pohjois-hämäläisen vastineen syntyä ja suosittelee Mortille + aisaparilleen vetäytymistä vaikkapa Kurun kansallispuistoon pitämään suunnitteluseminaaria.

Mortti meni - Mari tuli

Mortti vaihtoi maisemia juhannuksen jälkeen ja siinä vaiheessa piti miettiä, että tässäkö tämä sitten oli. Ratkaisu löytyi kuitenkin lähempää kuin ensin osasi kuvitellakkaan. Tottakai se parivaljakon toinen puolisko oli Mortin sijaiseksi viestintäpajan kautta valittu Mari.

Asetelma on ollutkin mitä mainioin. Itse tunnustan edelleen olevani inarilainen ja lappilainen nuorisotyöntekijä, vieläpä ylpeä näistä kummastakin. Virkavuosia on kuitenkin takana jo niin runsaasti, että vaikka toisalta kokemuksia ja tuttavuuksia on kertynyt tosi paljon, niin ajoittain sitä löytää itsestään pikku kyynikon liiankin helposti.

Niinpä onkin ollut ihan opettavaista tehdä nuorten asioihin liittyvää ohjelmaa yhdessä nuoren nuorisotyöntekijän kanssa. Aisaparini on niin nuori, että hän voisi ikänsä puolesta hyvinkin olla tyttäreni. Kasvattava ulottuvuus vanhalle ja ajoittain inhorealismiiin taipuvaiselle nuorisotyön ammattilaiselle.

Oman radio-ohjelman studiovieraana


Oli aika vekkulia havaita olla oman ohjelman studiovieraana. Vesku, joka on oman alansa huippuammattilainen osasi pistää Marin ja minut tiukalle ja hyvä niin, ihan oikein meille. Siinä me kaksi sitten arvioitiin kulunutta vuotta Veskun revolverihaastattelussa.

Mitäpä sitten pohdittiin. Studiossa on vieraillut kiintoisia ja mukavia persoonia: opettajia, nuorisotyöntekijöitä, järjestöihmisiä ja tietenkin suuri joukko inarilaisia nuoria. En ryhdy luettelemaan ihmisiä, mutta jos jonkun helmen nostaisi esiin niin kyllä pitkäaikaisten opettajien Riitan ja Ollin studiovierailut ovat jääneet erityisesti toimituskunnan mieleen.

Mukavaa on ollut myös toimittaa ohjelman Missä hän on nyt -osioita. Kaikki, joilta haastateluja on pyydetty ovat olleet ihan innoissaan ja on ollut todella hienoa kuulla miten paikkakunnalta muualle ainakin opintojen ajaksi siirtyneillä inarilaisilla menee.

Yhteenvetona voi todeta, että Selvä Keli on hyvin ylpeä seutukunnan nuorista. Selvä Keli toteaa, että poismuuttaneita nuoria Inari kaipailee paluupostissa takaisin. Moni heistä haluaisikin, kysymys on siitä, että onnistuuko inarilainen päätöksenteko paluumuuttoa harkitsevien osalta siinä tärkeimmässä: löytyykö töitä. Tämä on ollut yksi ohjelman kantavista teemoista.

Kun Mortin kanssa aloittelimme oli ajatuksena korostaa myönteisiä asioita, positiivista nuoruutta ja nuorten eteen työskentelyä. Syynä tähän oli se, että turhan usein korostetaan nuorten ongelmia, myönteisistä asioista ei synny ihan helposti lööppejä ja uutisia ellei kyseessä ole sitten Tanja Poutiaisen kaltaiset nuoret.

Varsin linjakkaasti on voitukin edetä valitulla uralla. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ongelmista pitäisi vaieta ja unohtaa ne. Korostetusti asia oli Selvässä Kelissäkin esillä Kauhajoen traagisten tapahtumien jälkeisissä lähetyksissä. Asiaa ei voinut ohittaa, ei mitenkään...

Toinen ohjelman kantavista teemoista onkin ollut se, että ennaltaehkäisevään nuorten parissa tehtävään työhön kannattaa panostaa kaikissa olosuhteissa.

Panostus maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Selvä Keli on huolissaan taloustaantuman mustista pilvistä: nyt on vihonviimeinen aika leikata nuoriin liittyvistä asioista. Leikkaukset ovat lyhytnäköistä politiikkaa ja maksavat myöhemmin moniverroin enemmän kuin ne panostukset mitä kunnissa tehdään.

Selvä Keli in the future..

Ennustaminen, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa. Talouden kiristyminen on synnyttänyt taivaanrannalle tummien pilvien kertymän, jonka seuraukset jäävät nähtäväksi. Kaikki on mahdollista.

Juhlalähetyksessä todettiin yhdessä Marin kanssa kumminkin, että niin kauan kun Inarissa on paikallisradio ja niin kauan kun virkahenki meissä pihisee on Selvä Keli on the air -tilassa elikkä nuorten asiosta tehdään Inarissa radio-ohjelmaa.

Vuoden kokemus on opettanut sen, että kiintoisat aiheet ja kiintoisat ihmiset eivät lopu ihan hetkessä. Kerrottavaa riittää. Se on tärkeätä. Nuorten asia on tärkeä näinä aikoina, jolloin eläköityminen, terveyspalvelujen lisääntyvä tarve, kuntatalouden kiristyvät näkymät ja muut sellaiset asiat tahtovat viedä huomion siitä yksinkertaisesta tosiasiasta, että tämän päivän 15 -vuotias on jo 10 - 15 vuoden päästä huomispäivän avainhenkilö: päätöksentekijä, ammattilainen, Inarin hyvinvoinnin rakentaja. Häneen kannattaa panostaa...
S

Ei kommentteja: