lauantai 13. syyskuuta 2008

On the air again....!!!

Kolme kuukautta on niin pitkä aika, että olikin ilmennyt jo lieviä vieroitusoireita. Torstaina helpotti: olipas iltapäivällä lystiä rakennella ajolistaa ja illan suora lähetys kesätauon jälkeen oli tosi rattoisa kokemus.

Ja se tärkein: työskentely uuden toimittajakumppanin, Soikkosen Marin kanssa sujui ihan mainiosti. Ainakin oma kokemus oli semmoinen, että saatiin hyvä lähtö pitkään syksyyn, oikein hyvä. Sitäpaitsi oli mukava kuulla, että Marin hommat seurakunnassa ovat lähteneet liikkeelle suotuisissa merkeissä... Hienoa, hienoa ja vielä kerran HIENOA.

Oli muuten tosi metkaa kuulla siitä miten Riutulan Tulvalahden kasvatti muutama vuosi sitten päätyi nuorisotyön opiskelijaksi Peräpohjolan Opistolle Tornioon. "No kattelin tuota Mortin hommaa ja se tuntui kiehtovalta..." Johdatusta tai mitä tahansa, mutta ihan puhdasta sattumaa ei ole se, että nuori nainen on nyttemmin päätynyt Inarin seurakuntaan "Mortiksi" Mortin paikalle. Uskoo kukanenkin elämässään mihin jumaliin uskookin, mutta jotkut ideat ja toiveet vain tulevat toteuttaneeksi itsensä. Se on hienoa tässä inhorealismin maailmassa.

Nuoret ja Inari seuraavalla valtuustokaudella

Pakko oli pohdiskella lähetyksessä nuoria ja nuorten kiinnostusta politiikkaan, erityisesti kunnallispolitiikkaan. Sunnuntai 26.10. lähestyy vimmattua vauhtia ja silloinhan Suomen kuntiin valitaan uudet valtuutetut seuraavalle nelivuotiskaudelle.

Tulin studiolle suoraan elokuvateatteri Aslakista, jossa nuorisovaltuusto isännöi tai paremminkin emännöi Inarin äänestysaktivointikampanjailtasarjan (herran pieksut mikä byrokraattinen sanahirviö!!!!) nuorten iltaa.

Olipa kiintoisa istunto. Harmi vaan, että piti häipyä studiolle vaiheessa, jossa NuVan jäsen Erolan Anu otti asuntoasiat käsittelyyn ja tunnelma alkoi selvästi tihentymään...

NuVa selvisi hommasta loistavasti: ilta oli tähän mennessä toteutetuista kampanjailloista ylivoimaisesti parhaiten markkinoitu, porukkaa (varsinkin nuoria) oli eniten (viitisenkymmentä) ja meno oli hyvin hallittua. Keskustelukin oli pääosin rakentavaa ja puheenvuorot laadukkaita.

Muutama havainto. Aikuisia oli paikalla niukasti. Vahinko: NuVan ja tietenkin itse asian takia. Ei sitten iskenyt tämäkään teema. En tiedä mistä se kertoo... Eipä taida äänestysaktiivisuus lokakuussa päätä huimata.

Outoa unohtelua(ko?)

Paikallispoliitikkoja oli läsnä ihan mukavasti. Listaa kokoavat Vihreät loistivat poissaolollaan. Niin ja kummallista kyllä Vasemmistoliitto. Se on erikoista, sillä puolueella on perinteisesti ollut vahva asema inarilaisessa päätöksenteossa. Ryhmä on nykyiselläkin valtuustokaudella hallinnut monia merkittäviä posteja keihäänkärkenään kunnanhallituksen puheenjohtajuus.

Omituinen unohdus tai sitten kyseessä on hämmästyttävä ylimielisyys oman kunnan nuoria kohtaan. Niin tai näin: nuoret järjestäjät noteerasivat kyllä tapahtuneen. Lopulta vahinko kaatuu tietenkin tilaisuuden väliinjättäneiden omaan laariin.

En tiedä, mutta voihan olla niinkin, että ehdokkaiden, varsinkin nuorten ehdokkaiden hankinnassa on kaikilla ollut huomattavia pulmia. Voi olla niinkin, että kunnallisjärjestöissä on turhauduttu siihen, että nuoret eivät eri syistä johtuen pysty sitoutumaan luottamustehtäviin vaikka haluaisivatkin. Neljä vuotta on kaksikymppisen elämässä pitkä aika. Pääosin on kyse siitä, että moni täältä pohjoisesta muuttaa opiskelemaan niin kauas, että toiminta kunnallisissa hommissa on hyvin työlästä ja hankalaa. Myös kaikenlaista muuta voi tulla väliin. Neljä vuotta on pitkä aika nuoren elämässä.

Niin tai näin: yhtään nuorta alle kolmikymppistä ehdokasta ei Aslakiin ilmestynyt. Se on huomio, joka antaa kyllä odottaa sitä, että ehdokkaiden keski-ikä tulee olemaan korkea, todella korkea, ihan liian korkea. Harmi...

Jenni ja Elina - lappilaisten nuorten vaikuttajien etujoukkoa

Studiovieraat kipaisivat viestintäpajalle suoraan Aslakista. Hurmaavia nuoria naisia ovat NuVan puheenjohtajat Elina Uutela Rovaniemeltä ja Jenni Parpala Inarista. Hurmaavia ja vaikuttajauskossaan lujia, vilpittömiä ja vakuuttavia. Minäpä se kyllä luulen, että näistä kahdesta vielä kuullaan lappilaisessa poliittisessa elämässä tulevina vuosina.

Elina piti Aslakissa alustuksen, jota kehuivat kaikki. Minäkin kehun sitä.

Pohdiskeltiin osallisuutta. Todettiin, että poppakonsteja ei ole: on vain pitkäjänteistä työtä, joka vaatii kestävää pinnaa ja periksiantamattomuutta sekä työskentelyä monella tasolla: arjen osallisuuden edistämistä, äänestysikärajan alentamista, nuorten kuulemista, aikuisten ja nuorten vuoropuhelun tiivistämistä.... Tulokset tulevat sitten ajallaan jos ovat tullakseen.

Ja niinhän se on. Oikotietä ei ole. Mukava havainto: nuorisovaltuutettujen, uunituoreen nuorisotyöntekijän ja viisikymppisen, aika monta asiaa nähneen ja hiukan jo inhorealismiin taipuvaisen nuorisotyöntekijän näkemykset kohtaavat ilman isompaa ristiriitaa. Mukava ja armelias havainto ainakin minulle: peliä ei ole sittenkään vielä kokonaan menetetty.

Neljäs Selvästi riippumaton tapahtuma tulollaan

Näissä tunnelmissa edetään kohti uutta työviikkkoa ja päihdeputkea (ei omaa vaan joka toinen vuosi ala-asteiden 5.- 6. luokkalaisille tarkoitettua päihdevalistustapahtumaa) ja myös syksyn toista Selvä Keli pläjäystä...

Pari vuotta sitten hoideltiin muuten Mortin kanssa putkessa oppaan hommia kuin pingviinit. Vuokrakamaahan ne frakit olivat. Nyt alkaa määrärahatilanne olemaan niin tiukka, että täytyy pitäytyä tumman puvun, valkoisen paidan ja krakan yhdistelmässä. Sitä ei tarvitse tilata mistään, se löytyy omasta vaate-kaapista.

Sebulon

Ei kommentteja: