perjantai 25. huhtikuuta 2008

Inarista Lahden kautta eduskuntaan...

Sitten viime lähetyksen olen kokenut jotain mitä aina olen salaisesti toivonut: olen matkannut samassa hississä Esko-Juhani Tennilän ja Ilkka Kanervan kanssa. Miten tähän on päädytty? Se on Inarin NuVan syy. Mutta miten, siitä myöhemmin.

Viikko on ollut vilkastahtinen. Se oli niin vilkastahtinen, että loistin poissaolollani torstain lähetyksestä. Oma osallisuuteni Selvä Keli ohjelmavirtaan rajoittui koivun katveesta läheltä Linnanmäkeä annettuun suoraan kännykkä-raporttiin. Blogitekstiä kirjoittelen normaaliaikataululla pe-la välisenä yönä, mutta poikkeuksellisesti teen tätä Lahdessa, Nuorten Talo Pariston nettipisteessä. Sekin on Inarin NuVan syy...

Saamelaisnuorten elinoloja selvitetty

Liikekannallepanoni alkoi maanantaina Inarin kirkokylältä. Kultahovin tiloissa perehdyttiin lapsiasiavaltuutettu Maria-Kaisa Aulan johdolla selvitykseen, joka pureutui saamelaislasten ja nuorten oikeuksien toteutumiseen Suomen saamelaisalueella.

Selvityksen tekijä Minna Rasmus on tehnyt kelpo työtä. Selvitys on mukavaa luettavaa. Vaikka nuorten asioissa on kipukohtansa ja pulmansa, on selvityksen yleissävy hyvin myönteinen. Tietoisuus omasta identiteetistä, saamelaisuudesta on selvässä nousussa ja sehän on hieno asia se.

Kiintoisa on myös nuorten vahva sitoutuneisuus kotiseutuunsa: 42 % vastanneista haluaa elää koulutuksen jälkeen elämäänsä kotiseudullaan ja peräti 70 % ilmoittaa, että Rovaniemen eteläpuolelle en lähde. Siinäpä tärkeä viesti saamelaisalueen päätöksentekijöille. Aivovientiä tapahtuu, mutta tilanne ei ole toivoton.

Suoma Sámi Nuorraid Diggi??????

Selvityksen toimenpideosiossa ehdotetaan nuorisovaltuuston perustamista saamelaiskäräjien yhteyteen. Voin kuvitella, että tämän kuulemisjärjestelmän perustamisessa on pulmia, joiden rinnalla NuVan perustaminen yksittäiseen kuntaan on erinomaisen yksinkertainen tehtävä.

Siitä huolimatta kannatan esitystä lämpimästi. Muista saamelaisalueen kunnista en tiedä, mutta Inarissa saamelaisnuorten osallistuminen mm. NuVan toimintaan ei ole ollut mikään ongelma. Koko NuVan historian aikana siihen on kuulunut saamelaisnuoria vähintään väestön yleistä osuutta vastaava määrä. NykyNuVan jäsenistä miltei puolet on saamelaisia. Kiintiöitä ei ole tarvittu, asia on hoitunut luonnostaan.

Mutta yksittäisen kunnan NuVa on yksittäisen kunnan NuVa. Suomen saamelaisnuoret ovat hajallaan pitkin poikin Suomea ja maailmaa. Olen vahvasti sitä mieltä, että osallisuuden lisääminen, lisää myös kiinnostusta yhteisten asioiden hoitamista kohtaan. Se lisää sitä myös saamelaisalueen ulkopuolella. Ja sitä kautta saamelaisasioihin kasvatetaan uusia aktiiveja. Nuorten saamelaiskäräjät olisi toteutuessaan myös oivallinen uusi yhteistyötoimija suhteessa erityisesti saamelaisalueen kuntiin ja niissä tehtävään nuorisotyöhön.

Raha on tietysti rajallinen asia ja sitä tarvittaisiin, sillä asian edistäminen vaatisi käsittääkseni nuorisotyöntekijän palkkaamista vaikkapa hanketyön kautta. Asia ei hoidu muun toimen ohella. Ja jos yritykseen ei voida panostaa riittävästi, voi lopulta olla parempi olla edes yrittämättä.

Nuorisotyössä keskustellaan paljon verkkonuorisotyön kehittämisestä. Itse en ole erityisen verkkouskovainen nuorisotyöntekijä, tämä monesta syystä. Verkkodemokratiasta voidaan mielestäni puhua rehellisesti vasta vaiheessa, jossa kaikkialle löytyy nopeat ja kustannuksiltaan yhtä edulliset yhteydet.

Saamelaisnuorten osallisuuden edistämisessä kuitenkin voisi olla tilaa verkkofoorumin perustamiseen. Sekin tietenkin vaatisi panostuksia ja yhteiskunnan riittävää rahoitusta.

Nuorisotilat - neliömetrien itsetarkoitus vai uudenlainen ajatus toiminnallisuudesta?

Selvityksessä ilmenee myös nuorten toivomus siitä, että nuorisotiloja pitäisi perustaa muuallekin kuin kuntakeskuksiin. Tulos on vähemmän yllättävä, sillä tällaista on selvinnyt mm. lääninhallituksen tekemistä koko lääniä koskevista selvityksistä.

Toive on ymmärrettävä joskin epärealistinen. Pitää muistaa, että seinät ilman asiansa osaavaa ja turvallista ohjaustyötä ovat pelkkiä kulisseja. Eurot määrittävät ja tietenkin myös toiminnallisuus: nuorisotila toimiakseen vaatii riittävän väestöpohjan. Ei voida lähteä siitä, että pienen kylän kaikki nuoret osallistuvat. Tällainen ajattelutapa on voimissaan enää Pohjois-Koreassa.

Tätä asiaa pitäisi avata keskustelulle nuorisotyössä ylipäänsä. Miten asiaa voitaisiin lähestyä toiminnallisuuden kautta? Minulla ei ole suoria vastauksia, mutta sen tiedän, että tässä asiassa ainakin Inarissa on tehostettavaa ja paljon.

Kaikki tiet vievät Mannerheimintielle

Mutta sitten Ikeen ja Esko-Juhaniin sekä NuVan syyllisyysasioihin.

Loppuviikko kului nelostiellä sekä Torniossa, Lahdessa ja Hesassa. NuVa nousi pyörille ja matkasi tutustumaan eduskunnan toimintaan ja erityisesti Inarin kansanedustajan Janne Seurujärven työhön.

Tästä vierailusta oli sovittu jo viime vuoden puolella, jolloin NuVa yksinkertaisesti kutsui itsensä eduskuntaan. Vierailun valmistelut käynnistyivät jo tammikuussa, jolloin muutama nuorisovaltuutettu ja senaattori itse kokoontuivat In@Netin tiloissa laatimaan aikatauluja jne. jne.

Mahtavan hieno reissu tästä tulikin. Vierailtiin Paristossa ja LahtIvalon Vasatokka viikonlopun laineet löivät vielä korkealla ja vastaanotto/ yhdessä-oleminen olivat... Niin... Loistavaa! Tilkkutäkin ohella nyt myös NuVa on sotkettu vaihtotoimintaan.

Meneeköhän tämä jo jankutukseksi. No menköön, sillä en muuten edelleenkään jaksa olla ihastelematta Nuorten Talo Pariston ohjausjärjestelmää ja ihmisiä...

Jannelle puolestaan pitää antaa pisteet hienosta ohjelmoinnista ja omasta ajasta. Keskustelu kävi vilkkaana ja ainakin Kemijärveä koskien kiihkeänäkin. Asiat ovat suhteellisia, erityisesti politiikassa. Se selvisi kertaheitolla ja monella tapaa. Mielenkiintoinen vierailu molemminpuolin ja porukat olivat tyytyväisiä. Tunnelmapaloja Radio Inarin ensi vkon lähetyksissä...

Tätä kirjoitettaessa porukoilla on jäljellä enää 950 kilometriä ja NuVan jaostojen toiminnan kehittämiseen liittyvien tehtävien purku.

Liikekannallepanoni päättyy sunnuntaita vastaisena yönä. Estimated Ivalo 23.00.

Tämä on tätä. Ihan mukavaa itseasiassa...

Ei kommentteja: