perjantai 18. huhtikuuta 2008

LahtIvalo: erilaisen alueyhteistyön alkumetrit

Pikkaisen muuttui käsikirjoitus kun force majoure syyt estivät studiovierailun.
Mutta eipä hätää mitään: uusi päivämäärä on katsottu ja SámiSosterin Inkkua kuullaan näillä näkymin Selvä Keli lähetyksessä 8.5., jolloin sitten pureudutaan inarilaiseen monikulttuuriseen todellisuuteen.

Koska lähetystä edeltävä viikonvaihde piti sisällään lahtelaisen Nuorten talo Pariston vapaaehtoisten nuorten ohjaajien Inarin vierailun, studiojutustelua käytiin Lahden nuorisopalveluiden ja inarilaisen nuorisotyön väliseen vaihtotoimintaan liittyen.

Erilainen näkökulma alueyhteistyöhön

Ajallemme on tyypillistä pitää tärkeänä kuntarajat ylittävää yhteistyötä.
Yleisimmin se on naapurikuntien tai samaan seutukuntaan kuuluvien kuntien välistä yhteistyötä. Parhaimmillaan se on tietysti silloin, kun siihen löytyy luontevasti molemminpuolinen halu ja tarve, pakkopullayhteistyöllä ei pitkälle pötkitä, eväät syödään nopeasti.

Syystä tai toisesta Pohjois-Lapin kuntien välinen seutukuntayhteistyö nuorisotyön alueella on yskähdellyt jo pitkään. Niinpä Inarissa asioihin on yritetty ottaa toinen näkökulma: on etsitty vaihtotoimintaa Inariin nähden ihan erityyppisten kuntien kanssa. Yksi ajatus on tehdä työtä sellaisten kaupunkien kanssa, joihin nuoret Inarista lähtevät opiskelemaan käytyään peruskoulun tai lukion.

Tornion Nuorisopalvelut on tuttu kumppani jo koko 2000-luvun ajalta. Tornio edustaameidän yhteistyössä sellaista lappilaista paikkakuntaa, johon opiskelijavirta Inarista vie. Tornio on noussut mukaan alunperin sattumalta. Taustalla on ollut kuitenkin yhteisiä nuorisotyön painotuksia ja tekoja: rock'n roll, mediakasvatus ja nuorisotiedotus - kummallekin tärkeitä... Käytännön toiminta on johtanut myös arkipäivän kokemustenvaihtoon, josta on ymmärtääkseni ollut hyötyä kummallekin osapuolelle.

Lahti on puolestaan valikoitunut kumppaniksi, joka edustaa suomalaisittain suurta, 100.000 asukkaan kaupunkia. Syy Lahti - Inari asetelmaan on itseasiassa perin inhimillinen: henkilökohtaisiin suhteisiin perustuva.

Lahden nuorisotoimenjohtajana työskentelee herra nimeltään Jouni Kivilahti. Olemme jo pitkään miettineet sitä perin kummallista asetelmaa, jossa suomalainen nuorisotyö elää: sinällään tärkeä kansainvälinen vaihtotoiminta on hyvin resurssoitua ja vilkasta, mutta joku on päässyt unohtumaan. Kukaan ei tue eikä puhu siitä, miten nuorten kotimaista liikkuvuutta tuetaan.
Eurooppatietous on toki hyvä asia, mutta mitäpä härkätaistelussa piipahtanut lahtelaisnuori tietää elämästä Sevettijärvellä. Jotenkin meistä on tuntunut siltä, että tässä suhteessa riittää työmaata. Suomi on iso ja kulttuurisesti sekä luonnonarvoiltaan hyvin monipuolinen maa... Siinäpä ihan riittävästi syytä vaihtokokeilun aloittamiseen.

Nuoret nuorille:
Pariston vertaisohjaajat - Tilkkutäkki

Lahdesta nuorisovaihdon kumppaniksi löytyi Nuorten talo Paristo, jossa nuoret toimivat nuorisotyöntekijöiden apuna vapaaehtoisina vertaisohjaajina. Järjestelmä koulutuskuvioineen on mm. partiotoiminnasta tuttu, mutta nuorisotalotoiminnassa aika harvinainen. Ja paristolainen metodi on upea.

Yhtymäkohdat inarilaiseen Tilkkutäkki -työhön ovat eri lähtökohdista huolimatta ilmeiset.

Viikonloppuna Pariston vapaaehtoisnuoret ohjaajineen viettivät muutaman päivän inarilaisten nuorten vapaaehtoisten vieraina. Ralliajelun, pilkki- ja pulkkakisailun sekä muun reipashenkisen ulkoilun ohella porukat valmistelivat Vasatokassa nuorille yhteisleiriä heinäkuun lopulle Lahteen.

Mukavaa oli kuunnella Pariston nuoriso-ohjaaja Tatu Kettusta sekä hänen täkäläistä Stönökolleegaansa Mäenpään Pirkkoa. Nuoret ryhmäytyivät pikatahtia. Tatun mukaan yhteinen sävel löytyi niin nopeasti, että sitä ei edes ehtinyt tajuta.

Niinpä niin. Vaikka mittasuhteet ja osin ongelmatkin ovat erilaiset, niin lopulta ja pohjimmiltaan kyse nuorten kanssa tekemisessä on ihan samoista asioista. Ja se yhdistää...

Perinteen voimalla perimmäisten kysymysten äärelle

Paristolainen lähestymistapa on niin kiintoisa, että oli ihan pakko kysyä
Tatulta ja Jonelta samaa asiaa: moneenko muuhun Lahden nuorisotaloon Paristo -meininki on onnistuttu juurruttamaan. Ja yllätys: sitäpä ei niin vain kopioidakaan. Kyse on perinteestä ja hyvin pitkälle kultturisoituneesta sekä tiettyyn kaupunginosaan syntyneestä ilmiöstä, ei hallinnollisesta käskytyksestä tai pakkosyötöstä.

Tässäkin löytyy omanlaisensa yhtäläisyys Inariin: Tilkkutäkki syntyi v. 1995 nuorten omasta aloitteesta ja vieläpä todelliseen tarpeeseen. Olen ihan varma siitä, että tuo tausta kannattelee toimintaa edelleen. Vaikka ikäluokat ovat 1990 -luvulta pienentyneet ei Tilkkutäkissä näy hiipumisen merkkejä. Tietenkin on niin, että työ vaatii vahvat taustatekijänsä, hyvät ja innostavat ohjaajat, mutta myös perinne, kultturisoituminen vie eteenpäin.

Hienoa havaita tällaista... Se luo uskoa tekemiseen.

Viikonlopun yhteenvedoksi voi kliseemäisesti todeta: tästä on hyvä jatkaa...

Kohti toukokuuta

Ensi viikon lähetyksessä Mortti ottaa käsittelyyn nuorten työpajatoiminnan paikallisen moniottelijan Siivikon Jarmon.

Nuorisovaltuusto lähtee ensi viikolla tapaamaan NuVa Inariin -idean isää. Tämä takavuosien valtuustoaloitteen tekijä on Seurujärven Janne. NuVa kohtaa Jannen hänen nykyisellä työpaikkallaan, joka sijaitsee Hesassa Arkadiamäellä. Ja matkan välietappeina toimivat Nuorkka Torniossa sekä Paristo Lahdessa. Yllättäen...

NuVa raportoi vappuviikolla reissustaan Radio Inarissa. Kuvittelisin, että tunnelmia kuullaan päivittäisen Ajan virran yhteydessä, perjantai-illan NuVartissa sekä Selvä Kelissä. Blogissa kommentoidaan matkakokemuksia myös takuuvarmasti.

Jannen etukäteisodotuksia vierailuun liittyen on muuten kuunneltavissa netissä osoitteessa www.lanuti.fi/inari ja vihreästä painikkeesta (kuuntele selvää keliä -tästä) eteenpäin. Samasta osoitteesta löytyy myös pikku juttua liittyen Pariston Inari vierailuun.

Siispä tuttu toive: pysykää taajuuksilla ja surffailkaa netissä.

Selvä Keli, nuorten asialla ja elämästäkin kiinnostuneille ihmisille

Ei kommentteja: