perjantai 11. huhtikuuta 2008

Nuoria kuultava heitä koskevissa asioissa...





Päättyvän viikon radioshown vieras, Saariselällä asuva Parpalan Jenni on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt olla monessa mukana. Inarin nuorisovaltuuston puheenjohtajana toimivan Jennin kanssa juttu kulki tietysti siinä miten nuorten ääni tulee kuulluksi Inarissa ja Lapissa.

Jenni on jännä pakkaus. EU:n nuorisotoimialapäälliköt tiedustelivat lokakussa 2006 Saariselällä kokoustaessaan häneltä miltä näyttää tulevaisuus. "Josko tuota presidentiksi", on yksi niitä oman nuorisotyöurani aikana kuulemiani legendaarisia lausahduksia, niitä jotka eivät ihan heti unohdu...

No. Tänään kansanedustajuuskin kiinnostaa tätä ensi syksynä Inarissa alkavaa kaksoitututkintomahdollisuutta hyödyntävää inarilaista. Niin, että vapise Janne, täältä löytyy jo varteenotettava kilpailija muutaman vaalikauden päästä tyrkylle...

Lapin nuorten omat foorumit

Jenni, joka toimii myös lappilaisten nuorisovaltuustojen yhteistyöelimen, Lapin nuorisofoorumin puheenjohtajana arvioi, että Lapissa asiat ovat mallillaan.
Samaa vakuutti myös lääninhallituksen sivistystoimentarkastaja Seija Kähkönen: kanavia löytyy netin verkkoaloitteesta vaikuttajaryhmiin. Lappi on ollut monessa etujoukoissa kehittelemässä asioita.

Niinpä Lapin nuorisofoorumi on järjestelynä valtakunnallisestikin erikoinen, vastaavaa saa etsiä eikä muualta löydy. Tässäkin asiassa Lappi siis osaa olla yhtenäinen ja näkee yhteistyön voiman. Hyvä me täällä. Joukkovoimalla on arvo, joka syrjäyttää kilometrit...

Erilaiset foorumit ja elitismin kritiikki

Aika monenlaisia foorumeita on puolestaan valtakunnallisesti tarjolla: löytyy lasten parlamentti, lasten ja nuorten foorumi, NuVa ry jne. jne. Tilanne on oikeastaan aika hämmentävä, ristiriitainen: hyvä, että on nuorille vaikuttamisen kanavia, mutta jotenkin tuntuisi siltä, että keskittyminen olisi tarpeen. Inarista on mahdotonta osallistua kaikkeen, jota tarpeellisena mainostetaan. Rahat ja aika eivät yksinkertaisesti riitä. On valittava ja rankasti.
Välillä joutuu keskellä kaiken paljoutta kyllä pohtimaan myös sitä, että kenen etua mikäkin järjestely lopulta palvelee: ollaanko aidosti nuorten/lasten vai aidosti aikuisten omien tarkoitusperien asialla. Joutuu pohtimaan myös sitä, että tarvitaanko kaikkeen todella rakenteita ja sitä miksi arjen osallisuuden turvaaminen ei riitä tai miksi sen puolesta toimiminen on niin hankalaa.

Joutuu myös mietimään sitä miten moinen moninaisuus hahmottuu ympäristölleen.

Hesarista löytyi kiintoisa mielipidekirjoitus, jossa Helsingin nuoriso- ja opetus-toimenjohtajat pohdiskelivat sitä tarvitaanko pääkaupunkiin nuorisovaltuustoa. Poleemisessa kannanotossa kirjoittajat päätyivät siihen, että Helsingissä osallisuus on syytä turvata muutoin. Yksi syy on se, että NuVa saattaa helposti muodostua todella rajatun nuorisoryhmän elitistiseksi poliitikkokouluksi, joka on irrallaan nuorison valtaosan todellisuudesta.

Kannanottoa voi sinällään ymmärtää. Helsingissä lie lähes 600.000 asukasta, joten mittakaava on vaikkapa Inariin nähden ihan toinen. Täytyy sanoa, että kun Tampereelle koottiin syksyllä 2007 lasten parlamenttia minua huimasi ajatus peruskoulun3-5. luokkalaisesta lapsiedustajasta, joka edustaa vaikkapa juuri Helsinkiä tai jotain muuta yli 100.000 asukkaan kaupunkia....?????

En tiedä lisätäänkö näin nuorten äänen kuulumisen uskottavuutta. En tiedä, mutta epäilen sitä. Luulen, että jatkossa ei riitä ollenkaan se, että on kirkas ääni, jolla huudetaan kovaa. Sanomisen laadulle asetetaan isot vaatimukset, jotta äänenkäyttö olisi uskottavaa. Muuten käy niin, että nuorten ääni polkeutuu sinne jonnekin sinällään tietysti tärkeiden muiden asioiden vaikkapa hoivapalveluiden turvaamisen tai elinkeinopolitiikan käsittelyn jalkoihin.

Muuten Inarin oloissa NuVaan osallistuvia ei voi kyllä pitää minään muista nuorista irrallaan olevana eliittinä. Tästä oli koko studioporukka liikuttavan yksimielinen. Ylimielisyys tässä suhteessa kostautuu ja orastava ura jää näissä oloissa lyhyeksi...

Tinsku - nuorisovaikuttaja Sevetistä

Soitettiin Inarinjärven pohjoispuolelle Sevettijärvelle, jossa maan takuulla pienin yläaste sinnittelee sitkeästi koko ajan pienenevien ikäluokkien puristuksessa. Koululla sinällään on tulevaisuus, sen takaavat pitkät välimatkat ja kolttakulttuuri. Myös kunta on sitoutunut säilyttämään koulun ja oikein hyvä niin.

Mutta, mutta: jos syntyvyys loppuu tyystin, niin sitten ovat hyvät neuvot ja kovat muuttoavustukset arvossaan.

No. Ysiluokkalainen Tiina Wesslin kertoili asioita, joita oli kiva kuunnella. Oppilaskunta Sevetissä on saanut alkunsa jo 1980 -luvulla ja on edelleen voimissaan. Oppilaita myös kuunnellaan, sitähän oppilaskuntatyö on parhaimillaan. Pienessä yhteisössä arkipäivän osallisuus on tietenkin suuria yksiköitä helpommin toteutettavissa. Mukava oli kumminkin kuunnella Tinskua, joka edustaa Sevetin yläkoulua myös Inarin NuVassa.

Tiina on Jennin tavoin osallisuuden paikallinen moniottelija. Hän on mukana yhdessä Inarin yläkoulun Maisa Kantolan kanssa opetushallituksen lasten ja nuorten foorumissa. Oma arvonsa on silläkin, että Inari esiintyy suurempien kuntien joukossa pohtimassa sitä miten lasten oikeudet omalla alueella toteutuvat. Hyvää työtä ja edustamista tytöiltä sekä heidän taustatukenaan toimivalta yhdysopettaja Elle-Maarit Näkkäläjärveltä.

Äänileikkeitä netissä ja eloa seuraavan shown odotuksessa...

Olemme sitten ryhtyneet julkaisemaan Selvä Keli -äänileikkeitä myös netissä: löytyvät osoitteesta www.lanuti.fi/inari ja siinä heti etusivulla vihreä painike, josta päätyy mm. edellämainitun Tinskun haastatteluun.

Ensi viikolla soitamme eduskuntaan Seurujärven Jannelle, joka muuten on syypää nuorisovaltuuston syntyyn Inarissa. Kuulostelemme millä mielellä parlamentaarikko odottelee piakkoin tapahtuvaa kotikuntansa nuorisovaltuus-ton rynnäkköä eduskuntaan.

Viikon studiovieraaksi tulee Selvä Peli -työryhmän puheenjohtaja Inger-Anne Äärelä. Inkku työskentelee SámiSoster ry:n järjestösihteerinä ja on tässä työssä kovasti paljon tekemisissä myös nuorten asioiden kanssa. Puhumme Selvä Peli -työstä sekä paikallisesta monikulttuurisuudesta, erityisesti saamelaisnuorista.

SámiSoster tulee muuten täyttäneeksi piakkoin 10 vuotta. Juhlaseminaaria pidetään 21.4. Selvä Keli onnittelee jo nyt!!!!!

Elikkä. Don't worry, be happy: stay tuned, we'll be back... Torstaisin klo 19.00 - n. 20.00 taajuuksilla 89.0 MHz sekä 95.7 MHz, tämä ikävä kyllä tai onneksi vain Radio Inarin kuuluvuusalueella.

Coming soon elikkä TULOSSA PIAN:

Selvä Keli Special:
äänessä silloin, kun koulujen lukuvuosi loppuu. Seuratkaa ilmoitteluamme...





Ei kommentteja: