maanantai 7. marraskuuta 2016

Käy tuuli Petsamosta...

Hoppua on pidellyt.

Pyhäinpäivän viikonloppuna Inarin NuVa isännöi ja emännöi Vasatokassa mielenkiintoista tapaamista, joka oli suoraa jatketta Kirkkoniemessä helmikuussa pidettyyn ystävyyskuntien Sör-Varanger, Petsamo ja Inari nuorisovaltuustojen lyhyeen kohtaamiseen. Haluttiin olla tässä asiassa nopeita, sillä kuntien poliitikkotapaamisessa myöhemmin keväällä oli sovittu nuorisovaltuuskuntien vaihdon käynnistämisestä syksyllä 2016. Toinen syy nopeuteen oli se, että Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO myönsi tarkoitukseen Barents in my mind  -hanketukea ja se piti käyttää kuluvan vuoden aikana.

Yhteensattumien vuoksi norjalaiset jäivät pois, mutta se ei tahtia hidastanut. Tunnelma oli koko ajan hieno, vaikka Petsamon nuoret olivat inarilaisia selvästi vanhempia ja nuorten parlamenttien profiili on selkeästi erilainen. Nuorten asialla oleminen yhdistää. Ikäero muuten ei lopulta ollut kohtuuton. Kaukana takana ovat ajat, jolloin venäläisen nuorisodelegaation keski-ikä oli 40 vuotta. Nyt oli pudottu noin 25 –vuoteen, kun se meidän porukoilla oli jossain 15 vuodessa. Ei paha.

Olipahan taas melkoista rajat kaatavaa tajunnanvirtaa ja todella kiintoisa kohtaaminen. Nuorisovaltuusto Kuolan niemimaalla on varsin uusi ilmiö. Niitä on perustettu ympäri Murmanskin aluetta maaherran vuonna 2014 antaman käskyn pohjalta.  Toiminta on Inarin vastaavaan nähden alussa, meille NuVa tuli silloin nuorimman kunnanvaltuutetun Jannen aloitteen perusteella jo 2001. Se oli muuten aikaa, jonka jälkeen Lapissa nähtiin merkittävä kehitys nuorten osallisuuteen liittyvissä asioissa. Lappi oli nuorisovaltuustobuumissa valtakunnallisessa etulinjassa.

Yllättäen tai vähemmän yllättäen, miten vain, Inarin toiminta on selvästi poliittisempaa kuin naapurissa. NuVa on äänitorvi, paikkakunnan nuorten puolestapuhuja ja nuorille tärkeiden asioiden esillenostaja. Petsamon alueen nuorisovaltuustolla on selkeä toiminnallinen tehtävä: se järjestää tapahtumia, erilaisia talkoita, ympäristönsiivousta, sosiaalisen tuen projekteja kuten vanhusten palvelua ja muuta vastaavaa.  

Eroista huolimatta keskustelut olivat vilkkaita ja workshopit tuottivat muutakin hyödyllistä kuin sopimuksen siitä, että ensi vuonna mennään Petsamoon. Siistiä. Vielä kun saadaan Sör-Varanger mukaan, niin hyvä…

Nuorisotyössä on pohdiskeltu runsaasti sitä miten asioita saadaan esille mediassa, muutenkin kuin omaehtoisella somettelulla.  Usein tuntuu siltä, että rima vaikkapa maakunnalliseen näkyvyyteen on tuskallisen korkealla. Ajoittain kuitenkin törmää siihen, että lehdistöinfon lähettäminen kannattaa: jotkut asiat vaan kiinnostavat. Tämä juttu oli yksi niistä. CIMO korostaa näkyvyyttä ja nyt sitä tuli leveällä rintamalla. Se oli hienoa ja maailmanhistorian kautta aikojen ensimmäinen Yle Sápmin Oddasat lähetys Inarin Vintiltä oli huippujuttu. Katsokaa vaikka  http://areena.yle.fi/1-3071935
Tänään (ma 7.11.2016) on sitten käynnistetty ehkäisevän päihdetyön viikkoa. Piipahdin pitkästä aikaa Radio Inarin studiolla suorassa lähetyksessä. Luovutettiin Ullan kanssa vuoden 2016 Selvä Peli kunniakirja MLL:n Ivalon yhdistyksen varapuheenjohtaja Martalle.

Kunniakirjaa on jaettu jollekin henkilölle tai taholle tunnustuksena merkittävästä inarilaisten nuorten hyvinvoinnin puolesta tehdystä työstä. Yhdistys on tunnustuksensa ansainnut. Toiminta on näkyvää ja tavoittaa monenikäisiä. Se on hyvä näyttö myös siitä, että vielä löytyy vapaaehtoisia. 

Vapaaehtoistoiminnan merkitystä ei aina osata tunnustaa. Lähestymme aikoja, jolloin vapaaehtoisten merkitys kokee luullakseni rakettimaisen nousun.

Vasatokan NuVa viikonlopun ryhmätöiden yksi johtopäätös oli se, että rahaa on liian vähän. Seuraavaksi todettiin, että sitä ei ole koskaan niin paljon, että sitä olisi tarpeeksi. Sitten todettiin, että Nikkelin nuorisotalolla ei ole palkkatyöläisiä. Vaan talopa pyörii vilkkaasti. Arvatkaapa miten se on mahdollista?

Skoeoe

Ei kommentteja: