sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Osallisuuden riemujuhlat ja (viimeinen) RajaRock(?)


No olihan kerralla kunnon osallisuuden riemujuhlat. Nykyisellä NuValla on mennyt ensimmäiset puoli vuotta niin lujaa, että ovat jo itsekin kummissaan. Toimikauden ekassa kvartaaliarviossa nuoret löysivät silti kehitettävää: näkyvyyttä ja tunnettavuutta on, mutta nuoriin päin riittää vielä tiedotettavaa ja tarvetta motivoida myös muita osallistumaan. Hieno havainto, josta on hyvä jatkaa. Nuorten äänellä on merkitystä, kun tulevaisuuden Inaria ja Lappia kehitetään houkutteleviksi elää ja asua. Siksi osallisuuden ja sanomisen laajentamiselle on iso tarve.

Väliarviota tehtiin osana mittavaa kolmen päivän kokonaisuutta, joka koostui omasta kehittämisillasta, Barentsin nuorisotutkimuksen julkkareista ja RajaRockista, Pohjosen Vinkkelin kokoontumisesta ja kuntastrategiatyötä vetävän konsultti Timon vierailusta. Kun pj. Papun ja sihteeri Jounin listalla oli vielä torstain Nuorisotakuutyöryhmän kehittämispäivä SAKK:n Toivoniemen yksikössä, voidaan kyllä sanoa, että porukka oli koko ajan ytimessä.

Tomin tutkimuksen julkkaritunnelmiin palaan myöhemmin toisessa päivityksessä. Antaa henkisen tomun laskeutua ensin. Sen verran niistä kuitenkin, että oli siistiä, kun inarilaisnuoret olivat näkyvästi esillä kommentoijina, muusikkoina, käytännön järjestelyhommissa, juontajina tai seuraamassa tilaisuutta. Täytyy sanoa, että silloin kun nuorisotyöntekijän ei tarvitse tehdä itse tapahtumassa yhtään mitään, voi jo sallia itselleen jonkinasteisen onnistumisen kokemisen olotilan.  Ja millä sykkeellä NuVa ja musiikinopettaja Katrin nuoret muusikot hoitivat hommiaan: upealla sykkeellä ja todella tyylikkäästi. Mahtavaa.

Kuin viimeistä (?) kertaa

Julkkaripäivän iltaan sijoitettiin tutkimuksen teemaan ja toteutustapaan hyvin istunut RajaRock –tapahtuma. Muistanpa miltei kuin eilisen päivän sen, kun maailmanhistorian ensimmäiset tuon nimen alla soitetut rokit toteutettiin Utsjoen kirkonkylän koulukeskuksessa elokuussa 1989. Sen jälkeen tapahtuma on viettänyt kiertävää elämää Finnmarkissa, Murmanskin alueella, Norrbottenissa ja tietysti erityisesti Lapissa. Ja lähtökohtana on ollut koko ajan tuottaa kroonista keikkapulaa poteville nuorten bändeille koulutusta sekä kansainvälinen keikkamahdollisuus kunnon olosuhteissa.

Nyt rokkailtiin Vasatokassa toista kertaa. Tammikuussa 2014 keskuksen liikuntahallin käyttöönottojuhlien osana musisoitiin se ensimmäinen kerta. Tässä välissä RajaRock vietiin osaksi Barentsin nuorisokonferenssia Rovaniemelle syyskuussa 2014. Jo ennen näitä keskusteltiin siitä, että kohta on viimeinen kerta. Rahoituksen raapiminen kasaan joka vuosi on ollut rasittavaa lukuun ottamatta vuosia 2012 – 14, jolloin Enpi Kolarctic -rahoitteinen CYB -hanke monimutkaisesta raportoinnista huolimatta takasi tarvittavat eurot vuotta pidemmälle ajanjaksolle.  Rahoitus ei ollut kyllä ainoa syy pohdintoihin: hyvälläkin jutulla on oma elinkaarensa.

Jos minusta on kiinni, niin nyt taisi olla oikeasti viimeinen kerta. Se oli selvää, että tapahtumaa ei voitu tappaa Rovaniemellä, sen piti palata juurilleen kuolemaan. Ehkä kumminkin on vielä parempi olla julistamatta RajaRockia kuolleeksi: Tornion osallisuusvalmentajakolleegani Miku jo uhosi siihen malliin, että vielä… No hyvä, jos joku haluaa, niin toteuttakoon. Ja jos se nousee niistä persoonista ja tahoista, jotka ovat osaa hienoa verkostoamme, niin vielä parempaa. Jään kuulolle.

Itse konsertti oli taas kerran upea. Tässä välillä on ollut kertoja, jolloin on ollut hankalaa löytää Inarista bändejä. Soittajia on ollut aina, mutta bändien kanssa on ollut haastavampaa. Niitä on usein koottu soittajista NuVan Osallisuusorkesteri  tai viestintäpajan poikien Stoned Sultans ja Viriili Kirvesmies –tyyppisiksi projektibändeiksi. Yhden kerran CYB:n aikana piti antaa jopa periksi ja turvautua rovaniemeläiseen kokoonpanoon.
Kattava menu

Nyt stagella oli toinen meininki. Musiikinopettaja Katri tekee Ivalossa loistotyötä. Konsertin kymmenestä kokoonpanosta kuusi oli Koti Inarista. Upeaa.

CYB yhdisti hankekumppaneita hyvin eikä nytkään ollut hankaluuksia löytää vierailevia artisteja Haaparannasta, Torniosta ja Murmanskista. Ja mitä bändejä: huimaa… Norjan tuleva kansallispäivä esti Altan ystävien osallistumisen, mutta ei latistanut mitenkään hienoa tunnelmaa.

Kaikki esiintyjät olivat kovatasoisia ja asenteella liikkeellä. Kun loppuvuodesta on tarkoitus viedä pohjoisen bändi- ja musaosaamista pääkaupunkiseudulle, niin alustavan kiinnityksen matkalippuun saivat ainakin torniolais-inarilainen versio punk yhtye Etulinjasta, lähes mykistävä Jolanda M. sekä huima kahden miehen murmanskilaisbändi Apes Vulgaris. Saapa sitten nähdä…

Vasatokan sali on hyvä paikka järjestää tällaista. Se on riittävän iso ja silti sopivan intiimi, ei mikään hehtaarihalli, jossa pienelläkin katsojamäärällä saadaan aikaan huikea ilta. Sitä paitsi ollakseen liikuntahalli, se soundaa hyvältä.

Tätä taustaa vasten oli kyllä kovasti harmillista se, että konsertti ei isommin kiinnostanut inarilaisia. Kiinnostus oli niin vähäistä, että kuljetuksilta vältyttiin.

Voihan se olla, että tämäntyyppiset hommat eivät tässä ajassa kiinnosta. Voi olla, että yleisön vaatimustaso on korkea: stagella pitäisi olla ainakin yksi tunnettu kova nimi. Voi olla, että Vasatokkaan lähteminen ei nappaa. Voi olla, että aikuisille pitäisi olla kaljanmyyntiä. Voi olla, että…. No olkoon, lista on loputon. Annettiin kumminkin mahdollisuus.

Ja entä sitten. Pääasia on kuitenkin se, että paikalla olleet diggasivat, viihtyivät ja saivatpa etelän vieraat äimistellä kunnolla pohjoisen nuorten osaamista ja intoa.

Ja tunnelmahan oli tiheä koko illan…

Skoeoe

Muutama RajaRock -linkki:

Rajarock Utsjoki mpeg                    https://youtu.be/GUPk9m8nCWs      

19/02/16 Apes Vulgaris @ Плавучий Док     https://youtu.be/kvk0Y6R0jo0

 Etulinja - Idioottiparaati             https://youtu.be/v1KT165mQ94
  
Apparition Wild Child HD       https://youtu.be/MNpmaLTWaWo

Ei kommentteja: