keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Tulossa taas: Koulujen päätöspäivän ilta ja Game Over


Koulujen lukuvuosi vetelee viimeisiään. Lopun lähetessä vääjäämättömästi lähestyy myös Selvä Peli –työryhmän vuosittainen kesään siirtymisen toiminnallinen tavaramerkki Game Over -tapahtuma.

Vuodet vierivät pikatahtia, kekkeri on nyt järjestyksessään yhdeksäs. Jos ja kun vuosi vielä jaksetaan, onkin vuoden päästä juhlatapahtuma. Silloin yläasteikää lähestyvä GO tulee täyttäneeksi huimat 10 –vuotta. Paine tuntuu jo nyt, mitähän me keksitään. No, kyllä me takuulla keksitään.

Miten tähän on tultu? Selvä Peli otti koulujen päätösillan kohteekseen jo toimintansa alkuaikoina 2000-luvun alussa. Ensimmäinen kehitysversio totteli nimeä Selvä Peli –laavu ja sen idea oli yksinkertainen: mennään silloiseen suosittuun kokoontumispaikkaan Ivalojoen biitsille, pistetään pystyyn laavu ja ollaan läsnä. Pari kierrosta jaksettiin, kuten sittemmin jaksettiin pari kierrosta monilta paikkakunnilta tutun moniammatillisen katupartioinnin merkeissä.

Tämä malli jonain sovelluksena on muuten käytössä aika laajasti yhäti. Vuosi sitten luin Rovaniemen käytännöstä, jossa nuorisotyöntekijöitä menee poliisin ja sosiaalityön kanssa päivystämään. Seurakuntien Saapas ja kaupunkien Reppu- jne. operaatiot ovat tuttuja ainakin nuorisotyön ammattilaisille. Niin ja tietenkin toteuttamispaikkakunnillaan.

Perusteita on varmasti tällekin lähestymistavalle. Me kumminkin ajateltiin asia uusiksi. Mietittiin porukalla onko tällainen rantalaavustelu ja kauppojen tuntumassa väijyminen meidän ominta hommaa. Täytyy muistaa, että tuolloin yli 10 –vuotta sitten katukuva oli värikkäämpi kuin nykyään ja päätösillan biitsibileissä yön hetkinä oli vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Ei siellä kivaa ollut, vaikka kieltämättä oltiinkin oikeissa paikoissa. Ensimmäisellä laavukerralla 2001 laskettiin, että kesäillan lämmössä juhlia vietti yli 300 nuorta.

Yön valoisina hetkinä aikuisen tarve oli melkoinen. Mitä parempi oli keli, sen suurempi se oli. Kaikkea sattui. Muistan kuinka toisella rantalaavukerralla soitettiin huoltaja hakemaan väsynyt lapsi kotiin. Tuli muistaakseni ukki, joka sätti seurakunnan silloisen nuorisotyöläisen Mortin ja minut siitä, että me tarjotaan tämmöinen mahdollisuus. Ei isosti auttanut, vaikka yritettiin selittää, ettei tämän parveilun syntymiseen tarvita nuorisotyöntekijöitä.

Johtopäätös neljän hyvin värikkään vuoden jälkeen oli se, että meille riittää tämmöinen operointi.
Vetäytyminen päätöspäivän illasta olisi kuitenkin ollut nuorisotyöllistä rintamakarkuruutta. Mietittiin sitä mikä on oikeasti nuorisotyön tehtävä: sen tehtävä on mahdollistaa ja tarjota vaihtoehtoja, toimia ennalta. Niinpä Selvä Peli kehitti ajatuksen vaihtoehtoisesta, päihteettömästä ja toiminnallisesta koko perheen Game Overista. 
Alusta alkaen tapahtuman tavaramerkkejä ovat olleet hyvä ruoka, mukava tunnelma, iso osanottajaporukka, vapaaehtoisten aikuisten läsnäolo meidän ammattityöläisten rinnalla ja runsaasti erilaisia aktiviteetteja. Yhtä kertaa lukuun ottamatta näyttämönä on ollut Ivalon urheilukeskus, joka on oivallinen pelipaikka tämmöiseen. Olemme halunneet lisäksi tehdä aikuisille koulujen päätöspäivän illan helpoksi seurata. Radio Inarin legendaarinen Kyyläradio on välittänyt tunnelmia Game Overista, tavannut ylioppilaita ja muita valmistuneita, haastatellut poliisia ja mitä nyt on löydetty raportoitavaa. Rantsussakin on käyty. Muistan kerran, jolloin järjestyksenvalvojista ylivoimainen, surkea ja kylmä sää, piti porukat sisätiloissa, päättäneeni rantaraportin sanoihin: ”Studio, Katri-Helenan Katson autiota hiekkarantaa”.

Minusta on siistiä, että on onnistuttu luomaan yhdessä tämmöinen tapahtuma. Mitä kukin nuori nimenomaisena iltana tekee, perustuu kunkin omaan valintaan. Ilta on haastava ja meillä riittää työmaata vanhempien nuorten motivoimisessa. Hivenen on jo keskusteltu siitä, että miten jatkossa. Juhlavuosi velvoittaa kehitystyöhön.

Mutta ensin vietetään tämänvuotiset Peli Poikki pirskeet. Sinne saavat tulla kaikenikäiset, se on enemmän kuin suotavaa. Inarilainen nuorisotyö on siellä helposti ja keskitetysti tavoitettavissa muutoinkin kuin niissä touhuissa mitä kukin meistä sattuu tekemään tuolloin. Ja se ruoka on takuuvarmasti hyvää ja sitä riittää.

Kannattaa tulla makustelemaan tunnelmaa, Penan ja Virpin lättyjä sekä toteamaan mitä maittavaa seurakunnan Tane keksiikään tänä vuonna. Ja kaikenikäiset pääsevät tutustumaan breakdanceen, osallistumaan makkaranpaistoon, Ilmarin karaokeen, heittämään suopunkia, kokeilemaan parkouria, seuraamaan agilityä ja koirien tottelevaisuuskokeita, kisailemaan sählypallon laukaisukisassa, kokeilemaan jousiammuntaa ynnämuuta mukavaa.

Koko show siis lauantaina 4.6.2016 klo 18 – 22 Ivalon urheilukeskuksessa ja Radio Inarin taajuuksilla 89.0 MHz sekä 95.7 MHz.

Stay tuned or be our guest. Kuuntele tai tule vieraaksemme.

Toivoo Selvä Peli työryhmän puolesta

Skoeoe

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Hieno juttu. Onnea taas kerran hyvästä idean kehittämisestä.