sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Hyvin vaikuttavaa...


No olipahan viikko, jos mietitään nuorten vaikuttamista. Kunnanvaltuusto piti kevään viimeisen kokouksensa 26.5. ja Nuorisovaltuusto kävi esittelemässä emovaltuustolle kevään mittaan työstämänsä uuden kärkihankelistan vuosille 2017 – 19. Tämän päivityksen lopusta löytyy linkki listaan, joten ei siitä sen enempää, käykää katsomassa, kannattaa. Hyvin vetivät kumminkin puheenjohtajiston edustajat Papu, Eemeli ja Jyri. Ei ole ihan helppoa mennä puhumaan valtuustoon. Sopii kokeilla.

Jos sen verran kumminkin itse listasta johdatukseksi, niin menen ns. ahteri edellä puuhun ja pistän tähän NuVan loppuyhteenvedon.

Yhteenveto – Voimakas luonnostaan

1. 
Hyvät palvelut ja elinvoimainen Inari on tutkitusti houkutteleva vaihtoehto paluumuuttajille (Kiilakoski   
2016).
2. 
Toimivat terveyspalvelut, harrastusmahdollisuudet
3. 
Kohtuuhintainen ensiasunto sekä koulutus- ja työllistymismahdollisuudet 
4.  
Nuorten kokema tilanne kunnassa on hyvä, älkäämme päästäkö otetta lipeämään.
5.  
Yhteistyö kunnan päättäjien ja nuorten välillä on välttämätöntä ja jopa suotavaa.

Nyt esitelty lista oli NuVan historian neljäs ja sen prosessiin liittyi muutamia tärkeitä uudistuksia. Kuntaan ollaan laatimassa kuntastrategiaa, joten lista valmistui ehkä parhaaseen saumaan ikinä. Loppuyhteenveto osoittaakin minusta sellaista strategista näkökulmaa tulevaisuuteen, että tästä on hyvä ponnistella eteenpäin. Itse lueskelen rivien välistä ajatusta siitä, että ajoissa toimiminen on viisaampaa kuin jälkijunassa tapahtuva korjaaminen. Ja niinhän se onkin…

Mutta ne uudistukset. Valtuusto otti ison askeleen kohti sähköistä kokousmenettelyä. Teemaa mukaellen NuVa ei tuottanut kärkihankkeisiin liittyen yhtään paperia, vaan noudatteli omia toivomuksia kestävän kehityksen periaatteiden huomioimiseksi päätöksenteossa. Valtuutetuille toimitetaan heidän upouusiin tabletteihinsa linkki, josta lista löytyy. Siistiä.

Toinen uudistus liittyi ideoiden keruumenetelmiin. Keväällä toteutettiin kokeiluluonteisesti osallistavat ideoinnit Sevetin koululla sekä SAKK:n Ivalon toimipisteessä. Luulen, että prosesseja on syytä jatkossa viedä tähän suuntaan. Kokemukset olivat kannustavia ja syksyllä saadaan lisää tietoa tähän liittyen osallistavan budjetoinnin menetelmästä, joka on käytössä ainakin Helsingissä ja Espoossa. Mielenkiintoista.

Kolmas muutos oli se, että nyt listalle päätyi myös vaikuttavuuden arviointia. NuVa katsoi taaksepäin ja arvioi sitä miten aiempien listojen toimepide-esityksille oli käynyt. Tämäkin oli hyvä uudistus, joskin arviointi on herkkää touhua, helposti saattaa tulla ns. sanomista. Näin oli jostain syystä kesätyörahoituksen turvaamiseen liittyen. NuVa pitää asiaa tärkeänä myös jatkossa. Kesätyötilanne kunnan tarjoamana on hyvä, nyt työllistyy 56 nuorta, kaikki ensikertalaiset. Lähes puolet rahoituksesta tulee sosiaalipalveluiden kannustelisän kautta. Miten käy kun sote –uudistus tulee? Hyvä kysymys, jonka NuVa halusi nostaa esille. 

Lista sai (taas) hyvän vastaanoton valtuutetuilta, keskustelu oli varsin vilkasta. Nuorten näkemykset otettiin hyvin vastaan. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari oivalsi heti kokonaisuuden: ”Toteuman arviointi osoittaa, että hyvin monessa esityksessä on edistytty. Se kertoo siitä, että nuorten toiveet ovat hyvin realistisia ja toteutettavissa”. Niinpä. Sanomisen taso on laadukasta ja esitykset perusteltuja.

Kunnanjohtaja kiitteli puheenvuorossaan nuoria selkeästä ilmaisemisesta. Hän kummasteli sitä, että listaan ei sisältynyt yhtään kouluun liittyviä kannanottoja. Hyvä havainto. Havahduin itsekin ja totesin mielessäni, että sinnehän ne jäivät ne muutamat matkan varrelle. Koulut koetaan toimiviksi ja ilmeisen hyviksi opinahjoiksi. Sehän on iso asia se.

Viikonloppuna kiirii Tampereelta mukavia uutisia. Inarin kirkonkylästä maata kiertävälle radalla muutama vuosi sitten lähtenyt Mikke valittiin selvin äänestysnumeroin Demarinuorten puheenjohtajaksi. Hienoa… Määrätietoinen työ kohti pääsyä vallankäytön ytimiin jatkuu.

Se on toki hienoa muutoinkin. Olen pohdiskellut usein NuVatoiminnan olemassaolon perusteita. Ääni kuuluviin, kansalaisdemokratia ja niin edelleen, tietenkin. En ole koskaan pitänyt osallisuusasioiden ykkösjuttuna sitä, että sen kautta synnytetään poliitikkoja. Jos heitä tulee, niin hyvä juttu, sekin on tärkeätä. Ykköshomma on kuitenkin se, että nuoret oppisivat olemaan oman elämänsä parhaita ja kriittisiä päätöksentekijöitä. Toinen hyvin tärkeä asia on yhteisöllinen toiminta kehyksessä, jossa erilaiset nuoret yhdessä käyttävät alueensa nuorten ääntä.

Olen jo aiemmin kysellyt kirjoituksissani, että mikä näitä Inarin ja Pohjois-Lapin nuoria oikein vaivaa? Vasemmiston nuorisojärjestöjen nykyjohto on poikkeuksellisen pohjoista tekoa, kun Utsjoen Anni johtaa Vasemmistonuoria.

Mikke on takavuosien Inarin NuVan jäsen. Hän ei suinkaan ole ainoa lajissaan, joskin ehkä näkyvimmän statuksen saavuttanut. Edellisen NuVan pj Sunna ehti johtaa Barentsin Nuorisoneuvostoa, jonka kokoonpanoon Sunnan jatkettua matkaansa muualle on päätynyt ivalolaislähtöinen Jaakko. Näissä listoissa pitää mainita myös Saariselän Jenni, takavuosien räväkkä puheenjohtaja hänkin, joka sittemmin toimi ammattiin opiskelevien järjestön Osku ry:n puheenjohtajana. Saamelaiskäräjien nuorisoneuvostoon on päätynyt niin moni entinen Inarin NuValainen, että lista on jo liian pitkä tähän yhteyteen.

Mahtavaa. Tuo kaikki kertoo siitä, että jos tahtoa löytyy, niin unelmien toteuttaminen on mahdollista myös täältä periferioista (tai siis joidenkin mielestä periferioista).  Esimerkkejä tarvitaankin. Ollaanpa politiikasta mitä mieltä tahansa, niin siellä linjat vedetään. Soluttautuminen puolueiden sisään antaa oivan mahdollisuuden vaikuttaa. Ainakin niin kauan, kunnes kansanvaltaan kehitellään jokin tehokkaampi tapa. Keskittyvässä maassa reunaseutujen ääni tuppaa jäämään taka-alalle, joten sikälikin.

Näyttää hyvältä. Vaan yksi puuttuu (ainakin lähes). Kärkihankekeskustelun yhteydessä kunnanjohtajamme Jyrki haastoi nuoret: ”Kuntavaalit ovat tulossa. Mistä löytyisi lisää nuoria, jotka haluavat mukaan kuntapolitiikkaan…”.

Sekin on hyvä kysymys. Tiedän matkan varrelta muutamia nuoria, jotka olisivat menneet Inarin valtuustoon heittämällä sisään, jos olisivat lähteneet ehdolle. Vaan mikäpä on estänyt. 

Kutsun käänteiseksi velvollisuudentunnoksi sitä, että he jättäytyivät pois, kun tiesivät, että he kohta joka tapauksessa lähtisivät muualle opiskelemaan. Se ja liian aikainen puoluesitoutuminen ovat tehokkaita leikkureita.

Mitähän tälle olisi tehtävissä?

Skoeoe

Ja muutama linkkivinkki:

Kärkihankelista 2017 - 19
https://docs.google.com/presentation/d/1qi2Cuobvxe0afO-WJnO4LrsgccXv4bM18bGEVtCCCiA/edit#slide=id.g13265cd076_0_700

https://soundcloud.com/radio-inari/inarin-nuorisovaltuusto?utm_source=soundcloud&utm_campaign=share&utm_medium=facebook

http://yle.fi/uutiset/nakkalajarvi_valittiin_demarinuorten_johtoon/8914713

https://soundcloud.com/ilmari-aikio/mikkel-nakkalajarvi?utm_source=soundcloud&utm_campaign=share&utm_medium=facebook

http://demarinuoret.fi/2016/05/28/2709/

Ei kommentteja: