torstai 21. toukokuuta 2015

Aikansa kutakinTämä blogi syntyi keväällä 2008 samannimisen Radio Inarin makasiiniohjelman sivutuotteena. Radioshow pyöri aikansa, oli jo vuoden kokonaan telakalla ja mennyt talvi meni hyvin ontuen. Näyttää vahvasti siltä, että ainakin omalla kohdalla viimeiseksi radiolähetykseksi jäi helmikuun Hetan YES7 yhdenvertaisuusseminaarin teemalähetys. Ainakin nyt tuntuu siltä…

Kummankin Selvä Kelin tarkoitus on ollut avata elämää lappilaisen nuorisotyöntekijän näkökulmasta. Kun silloisen Inarin seurakunnan nuorisotyöläisen Mortin kanssa aloiteltiin, idea oli tiedottaa. Idea oli ottaa esille nuoria myönteisessä mielessä. Ideana oli myös kyseenalaistaa ja ihmetellä lähinnä sitä miten yhteiskunnallisissa rakenteissa ihanteet ja karu arki ovat usein valovuosien päässä toisistaan.

Näillä on menty seitsemän vuotta ja blogi tuottanut runsaat 240 tekstiä.  Lähtökohtana lähes kaikessa on oma kokemus ja elämä osana pohjoisen nuorten ja nuorisotyön maailmaa. Hiljakseen kirjoittelu johti myös siihen, että teksteillä on yritetty ottaa kantaa nuorisotyön ilmiöihin paitsi Inarissa myös Lapissa ja valtakunnallisesti. Ehkä kantavin teema on ollut puhe nuorisotyön Suomen monimuotoisuudesta, sen tunnistamisesta ja tunnustamisesta. Itselleni mieluisinta on ollut kirjoitella pohjoisen nuorten osallisuuteen ja sen edistämiseen sekä edistymiseen liittyvistä asioista.

On ollut hieno kirjoitusmatka. Kirjoittaminen on ollut myös terapeuttista, se on mainio ja mitä suositeltavin tapa purkaa työn kokemuksia. Kun pääsin vauhtiin jossain vaiheessa, niin harmittelin sitä, että ajatus syntyi vasta 2008. Nuorisotyö työalana ja Inari työkenttänä ovat niin hillittömän rikkaita ja moniulotteisia, että kokemuksia syntyy urakkatahtiin.

Toisaalta olen pohtinut sitä, että tekstejä on jo paljon ja aika monelta kantilta on asioita käsitelty. Koko ajan läsnä on vaara siitä, että asia menee ns. toiston puolelle. Tämä havainto sai minut harkitsemaan lopettamista tai ainakin aikalisää jo syksyllä 2014. Se oli aika lähellä, mutta kaiken aikaa tapahtui monenlaisia hienoja asioita, joten en siinä tuoksinassa kyennyt. Viimeinen niitti tähän oli se, kun puolivahingossa kehitettiin Pohjonen Vinkkeli, osallisuuden epäpyhä allianssi. Ja niinpä piti vaan kirjoittaa.

Nyt voisi aika olla kypsä puhaltaa peli poikki. Tämä teksti olkoon jonkin aikaa viimeinen päivitys.

Kirjoittamista en lopeta, mutta julkaisemisessa tulee ulkopuolistuminen. Blogin ohella feidaan itseni pihalle muustakin julkikirjoittelusta lukuun ottamatta Nuorisotyölehteä, jonka toimitusneuvostoon kuulun ainakin vuoden 2015 loppuun.

Blogi jää luettavaksi. Tarkoitus on myös päivittää sitä esimerkiksi siten, että meidän toimiston kausitiedotteet ja mahdollisesti muutakin luonteeltaan tiedotuksellista tulee senkin kautta julki. Asioiden arvioinnin ja kantaaottavuuden jätän takavasemmalle. En ehkä lopullisesti, mutta joksikin aikaa. Voi olla, että joku kerta pokka pettää ja tekstiä tulee jälleen.  Nähtäväksi jää.

Kiitokset tähänastisesta lukijoille, heitä on ollut ihan mukavasti ja palautteítakin on tullut, isot kiitokset niistäkin…

Skoeoe

Lopuksi pieni kuvakatsaus. En tiedä miten bloggerin kävijälaskuri toimii, mutta kaippa se suunnat kertoo.

Jostain syystä seuraavat tekstit ovat olleet ne kymmenen kautta aikojen suosituinta. Tässäpä suosituimmuusjärjestyksessä:

1 Kaksi kuvaa nuoriso-ohjaajasta (-työntekijästä), 29.5.2010
2.Nimityksiä ja menestystarinoita, 7.12.2014
3, Ministerin puheet ja karu arki, 13.2.2015
4. Nykyisten ja entisten nuorten sosiaalinen media, 6.7.2012
5. Reindeerspotting - pako Rovaniemeltä, 16.5.2010
6. Kilometri on konkreettinen olosuhdetekijä, 29.3.2015
7. Rokkiatakki Rovaniemelle ja mitä sitten tapahtui, 19.9.2014
8. Edunvalvontaa osa II: Ministeri Ivalon Stönöllä, 20.2.2015
9. Kesätöihin, 19.2.2015
10. Sámenuoraid konfereansa - saamelaisnuorten konferenssi, 9.2.2014


Ei kommentteja: