sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Inarin NuVan kärkihankkeet 2012 - 14



NuVa siis julkisti kärkihankelistansa vuosille 2012-14 valtuustoseminaarissa 7.6.2012. Tilaisuudessa käsiteltiin myös Lapin nuorisopoliittista kehittämisohjelmaa  sekä Flow4YU -hankkeen aikaansaannoksia. Mukava tilaisuus, läsnä yli puolet valtuutetuista sekä kunnan johtoryhmä ja tiedotusvälineiden edustajia.

Edellinen vastaavantyyppinen nuorten asioita käsitellyt valtuustoseminaari pidettiin huhtikuussa 2010 ja aionkin pitää huolen siitä, että käytännöstä tulisi perinne: yhteinen iso teematapaaminen ainakin kerran NuVa-kaudessa eli vähintään joka toinen vuosi. NuValaisia oli tietysti nytkin läsnä, mutta tapahtuma lipsahti harmillisesti kesäloman alkuun ja iso osa nuorista oli jo kesätöissä tai lähtenyt muihin maisemiin.

Kärkihankelista ei ole inarilainen keksintö. Idea on varastettu Lahden NuValta maaliskuussa 2009 tehdyn opintomatkan kylkiäisenä. Nyt valtuustolle esitelty lista oli Inarissa järjestyksessään toinen ja NuVa sai siihen kunnan eri oppilaitosten oppilaskuntien välityksellä kuutisenkymmentä ideaa tai parannusesitystä. Ideapaljoudesta NuVa kokosi perusteellisen käsittelyn jälkeen kuusi keskeistä asiaa, joihin toivotaan parannuksia. Ensimmäinen lista muuten tehtiin vuosille 2009-11 ja sen toteutumista olen arvioinut tässä blogissa 13.3.2011.

Valtuustosalissa NuVan äänitorvena toimi sen puheenjohtaja Sunna ja tässäpä hänen esittelemä lista. Ensimmäiset kolme ovat ne ykkösjutut ja loput kolme myös tärkeinä pidettyjä. Kaikkia seurataan ja kärkikolmikkoa ajetaan koko NuVakauden ajan hartiavoimin eteenpäin.

Hissiliput Saariselälle

Hiihtolomalle inarilaisnuorille halutaan ilmainen päivälippu ja varustepaketti puoleen hintaan samaan tyylin kuin Rovaniemellä. NuVa katsoo, että hieman vähävaraisemmatkin nuoret voisivat näin kokeilla suht kallista harrastusta.

Kouluruuan taso korkeammaksi
Lähes joka koulu toivoi parannuksia tähän, ei itse pääruokaan niinkään, mutta kasvisruokiin, välipaloihin sekä ruuan kanssa tarjoiltavaan salaatiin. Ruuan lisukkeiksi toivottiin lisää tuoretta salaattia, vihanneksia ja hedelmiä.

Tässä ruoka-asiassa kuten hissilippuhommassakin NuVa vetoaa myös kunnan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan, joka pohjautuu terveiden elintapojen edistämiseen.

Ivalon ylästeen koulun remontti

NuVa on tietoinen siitä, että Ivalon yläste remontoidaan, mutta se haluaa nuoret mukaan.

NuVa katsoo, että nuorten pitäisi päästä vaikuttamaan siihen mikä on remontoidun koulun värimaailma, jotta vältettäisiin se mikä tapahtui Inarissa: oppilaat eivät pidä siellä lopputulosta viihtyisänä. NuVa vetoaa kokemuksiin Ivalon lukiolta, jossa yleisilme on pirteä ja värikäs.

Tässä yhteydessä NuVa kiinnitti myös huomiota lukion ja Ivalon yläasteen sisälämpötiloihin, joiden se katsoi olevan turhan viileä.


Edellä lyhyesti esitettyjen kolmen kärjen ohella NuVa pitää tärkeinä myös seuraavia asioita:

Aslak:

NuVa pitää arvokkaana sitä, että kunnasta löytyy elokuvateatteri. Se on ollut kuluvan vuoden poissa käytöstä ja se pitäisi saada pikimiten takaisin käyttöön. Myös teatterin digitalisointi pitäisi toteuttaa nopeasti, jotta elokuvateatteritoiminnalla olisi  jatkuvuutta.

Kesätöitä nuorille:

Kunta on panostanut merkittävästi lisää nuorten kesätyöllistämiseen. NuVa toivoo, että myönteinen kehitys jatkuisi ja mahdollisimman moni nuori saisi mahdollisuuden kesätöihin.

Liikenneturvallisuus Sevetissä:


Sevettijärven kylän läpi kulkee paljon raskasta liikennettä. NuVa puoltaa Sevetin koulun esitystä riittävän pitkän kevyen liikenteen väylän saamiseksi kylään.

Asiallinen, realistinen eikä johdateltavissa

Sunna veti presentaationsa hienosti. Valtuutetut ja kunnan keskeiset viranhaltijat suhtautuivat myönteisen uteliaasti listaan ja asiasta käytiin vilkasta keskustelua. Kärkihankelista matkaa seuraavaksi kunnanhallituksen tiedoksi. Tätä kirjoitettaessa on selvää, että ainakin hissilippuhomma sekä välipala-asia ovat jo  nyt jatkoselvittelyn kohteena.

Niin. Molemmat kärkihankelistat ovat olleet realistisia. NuVa paneutui kummankin listan laadintaan vakavasti ja käsittelyssä ammuttiin alas ne muutamat yltiöoptimistiset tai asiattomat jutut. Molempia käsittelyjä seuranneena voin kyllä kehua nuorten vaikuttajien vastuullisuuta ja asialinjaa.

Joskus vieläkin kuulee käsityksiä siitä, että NuVat ja vastaavat ovat nuorisotyöläisille oman vallan välikappaleita ja äänitorvia, joille voi syöttää tärkeitä asioita ja nuorisotyötä tukevia mielipiteitä. Näin ei ole. Tietenkin nuoret tarvitsevat tässäkin taustahenkilönsä, jotka kouluttavat, innostavat ja välillä vähän potkivat liikkeelle. Osallisuus ei synny tyhjästä.

Ajeltiin seminaarin jälkeen Inariin. Kyydissä oli Ely-keskuksen edustajat sekä Jenna, yksi kirkonkylän nuvalainen. Juteltiin ja kysyin Jennalta olinko vaikuttanut listan sisältöön. En kuulemma ollut.

Varmuuden vuoksi kysyin olisiko minulla mahdollisuuksia vaikuttaa sisältöihin. Vastauksena oli vieno hymy ja selkeä: ei olisi....

Niin se on. Ja niin sen pitääkin olla.

Skoeoe     



Ei kommentteja: