torstai 7. kesäkuuta 2012

(Epä)pyhä allianssi(ko?)

Viikon nuorisotyöllinen uutinen löytyi Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssin nettisívuilta. Uutinen kertoi Allianssin sekä kaupunkimaisen nuorisotyön kehittämisverkostoksi synnytetyn Nuorisokanuunaverkoston solmimasta kumppanuussopimuksesta.
Allianssi kokoaa yhteen maan suurimmat nuorisojärjestöt ja Kanuuna puolestaan muodostuu yli 40.000 asukkaan kaupunkien nuorisotoimista. Kunnallisen nuorisotyön keskittymään kuuluu nykyään 24 suurinta kaupunkia ja se käyttää lähes kolmen miljoonan suomalaisen ääntä.
      
Minulle on tullut tuntuma siitä, että kummallakin liittoumalla tahollaan on pyrkimys maan johtavaksi nuorisotyön kehittäjäksi ja edunvalvojaksi. Olen kirjoitellut molemmista blogissa vuodenvaihteen tietämissä. Kanuunan roolia ja sen suhdetta nuoria keskuksiin luovuttaviin reunaseutuihin tulin pohdiskelleeksi myös viime joulukuun Nuorisotyö -lehdessä.

Kumppanuussopimuksen perusteluissa todetaan mm., että nuorisotyön edunvalvontaan tarvitaan kaikkia alan toimijoita ja että Allianssin sekä Kanuunan yhteinen näkemys on vaikuttavampi kuin jompikumpi erikseen.

Nyt julkistettu uutinen herätti sosiaalisessa mediassa jonkin verran keskustelua, jossa oli havaittavissa ainakin jossain määrin hermostuneisuuttakin. Kun on elämän peruskysymysten äärellä ja miettii kaiken keskittymisen tarkoitusta, käy juuri niin. Reuna-alueilla kehityksen meno yleisesti on viime vuodet ollut sellaista, että ihan vaan varmuuden vuoksi tämmöisille suurten alliansseille tulee alkajaisiksi sanotuksi ehdoton ei. Mutta sitten kun pysähtyy hetkeksi käykin päinvastoin kun Maija Vilkkumaalla, jolla ei on se viimeinen sana...

Uhka vai mahdollisuus...

Niinpä tällä kuten kaikella on sekä mahdollisuutensa että uhkansa. Jälkimmäistä näen vain ja ainoastaan siinä osassa nuorisotyön kenttää, joka jää kumppanuussopimuksen ulkopuolelle. Ja se kenttä ei ole pieni, ainakaan alueellisesti.... Harmillista kyllä me täällä tunturin paremmalla puolella kuulumme tähän osa maata, me ja monet muut kunnat sekä kokonaiset seutukunnat.

Allianssin haastavasta ja pulmallisesta kuntasuhteesta kirjoitin jo taannoin. Siihen nyt syntynyt  kumppanuus  tuo, jos ei nyt kertaheitolla, niin pitkällä tähtäimellä kumminkin parannusta ja paljon. Nuorisotyön toimiala on lopulta kaikesta yhteiskunnallisesta merkittävyydessään huolimatta pieni ja eriseuroihin ei tosiasiassa ole yhtään varaa.

Allianssin toinen pulma on sen toiminnan keskittyminen kehäkolmosen tuntumaan. Järjestö ei ole isommin näyttäytynyt reunaseuduilla eikä se tosiaan siellä ollessaan ole omalla osaamis- ja mukavuusalueella. Katsokaapa vaikka nettisivuilta löytyvää koulutustarjontaa: kaikki on pääkaupunkiseudulla, kaikki. Tänä vuonna miltei ainoa demokraattisesti koko maata palveleva toiminto jaetaan Nuorisotyölehden nimellä kaikkialle mihin se satutaan tilaamaan. Muutoin touhu keskittyy kovin pienelle osalle maata....

Tehostuva Kanuuna-Allianssi yhteistyö parhaimmillaan merkitsee sitä, että alueellinen kattavuus paranee, sillä Kanuuna toimii akselilla Helsinki - Rovaniemi. Siltikin: paljon jää katveeseen ja kymmenen pisteen kysymys kuuluukin kuka kaikessa edunvalvonnassa ja toimialan kehittämis-tohinoissa muistaa huomioida sitä nuorisotyön todellisuutta, jossa maahanmuuton sijasta arki  rakentuu poismuuton ja hiipuvien palveluiden sekä isossa määrin myös murenevan kuntatalouden varaan...

Hajautettu edunvalvonta ja miten sitten kävikään...

Käydessäni vierailemassa Kanuunaverkoston vuosiseminaarissa Rovaniemellä viime marraskuussa (blogiteksti Kanuunassa vaan ei kanuunassa/marraskuu 2011) olin havaitsevinani kiinnostusta siihen, että verkosto loisi kontakteja myös muuhun maan kuntakentään ja huomioisi näin myös pienemmät paikkakunnat ja siellä tehtävän nuorisotyön erityispiirteet ja tarpeet.

Kyynikko tietysti epäilee, että riittääkö isoilla tosiaan kiinnostusta muihin kuin omien intressiensä ajamiseen. Pelko ei ole täysin perusteeton, joskin siihen ei kannata juuttua. Kannattaa pitää yhteistä asiaa esillä ja suhteet kunnossa, muutoin syrjäinen ja pieni jauhautuu uusallianssin voiman alle.

En oikein usko siihen, että suomalaisessa nuorisotyössä on kenenkään intressissä polkea tietoisesti ketään. Uuden kumppanuuden synnyttämässä asetelmassa Kanuunakunnat ovat paljon vartijona. Isoilta voi lähtökohtaisesti vaatia enemmän ja niiden voi edellyttää jakavan osaamistaan sekä ottavan pienemmät kunta- ja aluekumppaninsa mukaan yhteiseen edunvalvontaan.

Jotta tämä voisi toteutua pitäisi eri alueiden Kanuunakuntien toimia yhteistyössä maakuntansa tai seutukuntansa muiden kuntien nuorisotoimien kanssa. Lapin osalla edellinen tarkoittaa sitä, että katse kääntyy Rovaniemelle.

Lupasin jo loppuvuonna, etten puutu tai kommentoi enää mitenkään maakuntamme pääkaupungin asioita. Syntynyt asetelma pistää perumaan pyhät aikeet. En oikein ole vakuuttunut siitä miten synnyinkaupunkini pystyy tähän huutoon vastaamaan. Maakuntakeskukselta pitäisi voida odottaa sitä, että se toimii kehityksen veturina alueellaan. Rovaniemeä ei oikein nuorisoasioissa voi nähdä tässä valossa. Ei kyllä ole mitään muutakaan yksittäistä kuntaa, joka yksin ottaisi maakunnassa kehittäjän roolin. Niinpä alueen kehitystyön voima on löytynyt yhteistyöstä, jonka luomisessa muuten Ely-keskuksen (aiemmin lääninhallituksen) nuorisotoimella on ollut valtakunnallisestikin poikkeuk-sellisen iso merkitys.

Mitä tässä sitten voi? Voi heittää kainon toiveen Rovaniemelle siitä, että se ymmärtäisi asemansa syntyneessä nuorisotyön Uusallianssissa. Ja ymmärtäisi pitää muu maakunta ajantasalla ja ajaa koko Lapin asioita myös valtakunnallisessa keskustelussa. Tässä olisi hyvä tehostaa kanssakäymistä Ely-keskuksen kanssa niin kauan kun maakunnasta nuorisotoimi sieltä löytyy. Siinä olisi myös hyvä tehostaa keskusteluja yliopiston ja nuorisotyön ammatillisen koulutuksen kanssa. Niin  ja tietysti lisätä osallistumista maakunnalliseen nuorisotyön keskusteluun ja yhteisiin toiminnallisiin juttuihin.

Ja nämä talkoot olisi syytä käynnistää heti. Muuten voi olla, että hyvät ei heilahtele ainakaan tänne reunojen reunoille...

Pohtii Skoeoe

Oli muuten aika tiivis päivä... Tuli piipahdettua pari kertaa Inarissa ja pari kertaa myös rippikoululeirillä Pajakoskella. Käyntien väliin mahtui mainio valtuustoseminaari, jossa kunnan-valtuuston ja nuvan jäsenet kohtasivat nuorten asioiden äärellä. Hieno ja keskusteleva 2.5 tuntinen, jossa pisteet kotiin keräsi NuVan pj Sunna, joka piti suorastaan loisteliaan presentaation liittyen NuVan kärkihankkeisiin vuosille 2012 - 14. Nyt kun lista on julkistettu palaan asiaan tarkemmin seuraavassa blogissa

Ei kommentteja: