maanantai 28. helmikuuta 2011

Kolmivuotias Selvä Keli




Aika kiitää kuin siivillä. Viimeinen lähetyksemme 4.3. oli Selvän Kelin 3-vuotisjuhlalähetys. Juhlan kunniaksi ohjelmaan kaivettiin mukaan idean isä Mortti sekä kautta aikojen ensimmäinen ohjelmaan haastateltu vieras ja nuorisotyön ammattilainen Pekka Tukeva Kirkkohallituksesta.

Koska Selvä Keli on koko historiansa ajan elänyt vahvasti myös hetkessä kuultiin lisäksi Inarin kirkonkylän nuorisotilan valmisteluihin osallistuneita nuoria. Pakettiin kuului tietenkin hyvä musiikki kuten aina, kuinkas muuten...

Kolme vuotta on makasiiniohjelmalle varsin pitkä aika. Enpä ole tullut laskeneeksi kuinka monta tunnin settiä on vedetty ja kuinka moni nuori tai nuorten kanssa toimiva aikuinen ohjelmantekoon on osallistunut. Monta on kumpaankin liittyen ehkä se osuvin ilmaus. Selvä Keli on tehty viikottain lukuunottamatta kahden kuukauden kesätaukoa, joten puuhaa on riittänyt.

Ohjelmilla sanotaan olevan oma luontainen elinkaarensa. Rajat tulevat vastaan jossain ja helposti päädytään toistamaan samoja asioita. Byrokratian arjen pyörityksessä on siinä määrin tietämistä, että yksi uhkatekijä tälle on helposti se kuinka hyvin toimitustyöhön ehtii paneutumaan. Aina ei ehdi, vaan asiat syntyvät tosi vauhdilla sekä tässä ja nyt.

Nuorten asioiden rajattomat ideat

Olemme kumminkin huomanneet juontajaparini Marin kanssa, että asiat, ilmiöt ja ennenkaikkea ihmiset eivät lopu. Motivaatio on ollut korkealla ja olen todennut, että jokainen lähetys on itsessään oma oppimiskokemus. Kun käsitellään monenlaisia näkökulmia, se lisää myös tietoa ja pitää virkeänä. Erityisesti tämä toimii silloin, kun on aikaa valmistautua hyvin.

Muutaman kerran arkikiireessä on ollut se tilanne, että kun toimiston jälkeen on päässyt viestintäpajalle siinä viiden pintaan valmistelemaan seitsemältä alkavaa suoraa lähetystä, ei ole ollut oikeastaan yhtään mitään valmista. Nuorisotyöntekijän kännykän muisti pitää sisällään kunnioitettavan määrän yhteystietoja ja usein puhelinhaastattelut onkin sovittu aika loppuvaiheessa ohjelmasession valmisteluja. Meitä ovat kiinnostaneet erityisesti opiskeluun ja lähtemiseen sekä mahdolliseen palaamiseen liittyvät asiat. Onkin ollut tosi antoisaa päästä jututtamaan nuoria inarilaisia maailmalla, siellä jossain.

Olemme pyrkineet välttämään itsemme toistamista myös pyytämällä apuja viestintäpajan nuorilta. Pajalle työllistetyt radiotyöläiset ovatkin toimittaneet käyttöömme runsaasti hyvin tehtyjä haastatteluja. Oma lukunsa on ollut Pauli, tuo Pirkanmaalla käpyään jäädyttävä nuori elämän tarkkailija.

Nuoruuden julkikuvaa etsimässä

Ja jos muu ei ole auttanut on tiedotusvälineitä seuraamalla löydetty runsaasti kerrottavaa. Jännä omakohtainen havainto onkin ollut se, että Selvä Keli on pakottanut tekijöitään tutkailemaan lehtiä, teksti tv:n sivuja ja nettifoorumeita niin sanotusti sillä silmällä, ohjelmaan valmistautumisen mielessä.

Selvän Kelin linja on lähtökohtaisesti ollut tarjota myönteisiä nuoriin liittyviä juttuja ja haastatteluja. Joskus takavuosina tuntui vahvasti siltä, että tiedotusvälineitä kiinnosti lähes yksinomaan ruma nuoruus. Lööppejä syntyi, mutta huomion saivat lähinnä huumerenkaat, kaahailijat, yksittäiset häiriköt ja muu marginaalijuttu.

Kiintoisaa on ollut arkihavaita selkeä muutos. Ehkä hukattuja nuoria ja huoltosuhteen vinoutumista koskeva keskustelu toimii tässäkin. Nyt ollaan hyvinkin kiinnostuneita ja tunnetaan huolta myös syistä sekä asioiden taustoista ei pelkästään seurauksista. Selvä Keli on ilolla viime kuukausina siteerannut erityisesti Paikallislehti Inarilaista sekä maakunnan ykköslehteä Lapin Kansaa. Edellinen on kunnostautunut lapsiin ja nuoriin liittyvillä kuvillaan ja jälkimmäinen ansaitsee tunnustusta siitä, että nuorten asioita on käsitelty huomattavan runsaasti lehden pääkirjoituksissa.

Niin. Selvä Kelin tekijöiden motivaatio ei ole vielä osoittanut hiipumisen merkkejä. Radio Inarin uusi toimilupakausi alkaa 1.1.2012 ja kanava saa olla On the air -tilassa 31.12.2019 saakka. Näiltä pohjin Selvä Keli miettii tulevaisuuttaan...

- S -

Ei kommentteja: