sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Inarin nuorten kärkihankkeet 2009 - 11 ja miten sitten kävi





Eduskuntavaalit lähestyvät. Vaalien alla kaikki pyrkivät yllättäen olemaan nuorten asialla. Keskustelua käydään mm. äänioikeusikärajasta: onko 16 -vuotias riittävän kypsä päättämään yhteisistä asioista. Suomen ev.lut. kirkko on tässä mielessä osoittanut ennakkoluulottomuutensa sallimalla totuttua nuorempien äänestää seurakuntavaaleissa. Kokemukset olivat hyvät, joten siinä mallia maallisen puolen päättäjille.

Mallia voisi ottaa myös Norjasta. Sikäläisen YLEn eli NRK:n Sápmi -sivuilta löytyi kiintoisa uutinen. Öljyn ja turskan luvattu maa kokeilee syksyn kuntavaaleissa 10 kunnassa 16 -vuoden äänioikeutta. Kokeilukuntien joukossa on kolme pohjoisen saamelaiskuntaa ja jään odottamaan mielenkiinnolla mitä tapahtuu.

Itse kannatan äänioikeusiän laskua. Yksistään se ei ratkaise mitään, mutta voisi olla yksi tapa lisätä nuorten kiinnostusta yhteisiin asioihin. Täällä pohjoisessa se olisi sikälikin perusteltua, että nykyistä useammat nuoret ehtisivät äänestää edes yhden kerran ennen kuin häipyvät kotiseudultaan muualle.

Jos eduskuntavaalien ehdokasasettelusta pitäisi vetää johtopäätöksiä, niin eipä hyvältä näytä: 135 ehdokasta Lapissa ja huimaavat seitsemän alle 30-vuotiasta. Selvä Keli aikookin harrastaa selkeää ikärasismia lähilähetyksissään ja ottaa käsittelyyn kolme nuorinta riippumatta puolueista. Haastatteluaikaa suodaan myös sille yhdelle nuorelle, joka on ehdolla Pohjois- ja TunturiLappien alueelta. Näin se menee, sanokoot loput 130 mitä haluavat...

Nuorten toiveet ja realismi

Inarissa on toiminut nuorisovaltuusto 10 vuotta. Pakko tunnustaa, että tunsin alkuaikoina lievää epäilystä siitä meneekö nuorilla hommat yli, ovatko esitykset ja toiveet realistisia vai silkkaa utopiaa.

Turpiin tuli minulle ja muille, jotka kenties epäilivät. Homma on toiminut hienosti. Heti alkumetreillä NuVa keräsi silloiselle sisäministerille Kari Rajamäelle Ivalon Rajakomppanian lakkauttamista vastustavan adressin, idea oli silloisen puhenjohtaja Lauran. Nelostien varrella ei Inarissa luultavasti olisi vieläkään linja-autokatoksia ilman Nikulanperän parlamentaarikkoa Arttua, joka sitkeästi palautteli Tielaitoksen ja kunnan teknisen osaston mieleen teknisen lautakunnan pyytämää ja NuVan toteuttamaa katosten suunnittelukilpailua, joka vuosikausiin ei johtanut mihinkään.

Puheenjohtaja Jennin aikakaudella NuVa herätti lausunnoillaan vilkasta keskustelua kunnanvaltuustoa myöten. Koulukuraattoriesitys ei poikinut koulukuraattoria, mutta asioihin kiinnitettiin muutoin huomiota. Samaisen Jennin sekä Suomen Saamelaisnuorten silloisen puheenjohtaja Tuomas-Aslakin johdolla Lapin nuoret veivät omaa viestiään myös EU:n nuorisotoimialapäälliköille Saariselän ikumuistoisessa Ovttas-Yhdessä tapahtumassa lokakuussa 2006.

Nämä ja paljon muuta on tapahtunut. Toiveiden realistinen pohja paljastuu kuitenkin lopullisesti Inarin NuVan kärkihankelistalta vuodelta 2009.

Kärkihankkeet: 2009 lähtötaso ja tilanne nyt, kaksi vuotta myöhemmin

Kärkihankelistan idea kopioitiin Lahden nuorten vaikuttajien toiminnasta keväällä 2009 Lahteen tehdyn opintovierailun yhteydessä. Idea on hyvä ja yksinkertainen: NuVa kokoaa kaikkien kunnan koulujen sekä Saamelaisalueen Ammatillisen Koulutuskeskuksen oppilaskunnilta ideat niistä asioista, jotka Inarissa niiden mielestä pitäisi toteuttaa.

Kierros tuotti pitkän listan ideoita, joista NuVa päätti kolme tärkeintä, joiden etenemiseen se halusi erityisesti vaikuttaa. Lisäksi NuVa nosti esille muutaman asian, joiden etenemistä se päätti seurata. Kokouksessaan 24.2. 2011 NuVa kävi listaa läpi ja tämmöistä todettiin kärkihankkeiden osalta:

1. enemmän kunnan vuokra-asuntoja vuokrattavaksi

Näitä on rakennettu erityisesti Inariin, tarvetta kumminkin edelleen on

2. nuorisotila ja bändeille harjoittelutilat sekä osa-aikainen nuorisotyöntekijä Inariin

Uudet nuorisotilat avataan 25.3. ja ainakin toiminnan alussa asioita hoitelee useampikin
ohjaaja. Uuden koulun uusi musaluokka toimii nuorisotilan kanssa yhdessä sovittuina aikoina

3. terveydenhoitajalle enemmän aikaa olla kouluilla ja SAKK:ssa

Tähän toivotaan edelleen parannusta

Ja ne asiat, joita on seurattu:

1. paremmat julkiset kulkuyhteydet kuntaan

Eipä NuVan vaikutettavissa, ei muutoksia

2. elokuvateatteri Aslakin kunnostus

Digitalisointi kunnan toiminta- ja taloussuunnitelmassa 2013

3. nyrkkeilykerho

Ei toteutunut/toteutumassa

4. Saariselälle parempi luistelukenttä

Vuonna 2012 toteutetaan palloilukenttä - pienliikunta-alue

5. parannuksia Inarin kirkonkylän kirjastoon

Saamelaiskulttuurikeskus Sajos sisältää valmistuessaan kokonaan uudet kirjastotilat Inariin

Ei hullummin. Toteuma osoittaa nuorilta terävänäköisyyttä ja hyvin perusteltua realismia. Vähätkin haihatteluksi osoittautuneet esitykset kokivat NuVan kokouskäsittelyssä tylyn pudotuksen pois listalta.

Nykyinen NuVa ei enää laadi uutta listaa vaan jättää sen tekemisen perinnöksi lokakuussa 2011 toimikautensa aloittavalle uudelle nuorisovaltuustolle.

Saamelaisnuorten nuorisoneuvosto

Maahan on syntynyt uusi nuorten edunvalvoja. Saamelaiskäräjät sai lopulta maaliskuun kokouksessaan nimitettyä nuorisoneuvoston. Hienoa. Oli mukava havaita, että nimettyjen listalta löytyi kaksi Inarin NuVan entistä aktivistia: Sarkkis Inarista sai jäsenyyden ja Sevettijärven Aka on jatkossa erinomainen nuorisoneuvoston asiantuntijajäsen.

Selvä Keli onnittelee kaikkia valittuja sekä Saamelaiskäräjien nuorisosihteeri Niinaa, joka pääsee nyt käärimään tosissaan hihat. Hänellä on nyt työväline, jonka avulla saamelaisnuorten asioita voidaan viedä aiempaa huomattavasti tehokkaammin eteenpäin.

Selvä Keli ottaa kevään lähetyksissään selvää siitä mitä uuden toimielimen inarilaisjäsenet tehtävältään odottavat...

- S -

Ei kommentteja: