sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Toiset on luotuja kulkemaan...






Alkaa mennä jo itsensä toistamiseksi, mutta ei voi mitään: takana jälleen kiivastahtinen, mutta kiintoisa viikko. Ei sinällään mitään dramaattista, ihan normaali nuorisotyöläisen arki pistää jalat liikkumaan.

Ollin opetusvuodet...

Studiolla vieraili todella mukava ja kiintoisa henkilö, joka eli lähetyksen aikaan lähes kuin viimeistä päivää. Legendaarinen liikunnanopettaja Olli on jäänyt helmikuun alussa viettämään hyvinansaittuja eläkepäiviään 30 Inarissa vietetyn opetusvuoden jälkeen.

Ollin tuntee koko pitäjä. Mies on itse elänyt kuten opettaa: koulumaailman ohella hän on tuttu liikuntakerhoistaan, erätouhuista, vapaaehtoisista maanpuolustushommista... Eipähän ole vierivä kivi päässyt sammaloitumaan.

Kuntosuunnistustapahtumissa olen itsekin katsellut kuinka vikkelästi hyväkuntoisen kuusikymppisen nastarit häviävät näkökentästä... Voihan olla, että eläkepäiville riittää sekä virtaa että monenmoista aktiviteettia.

Juteltiin siitä mihin nuorten miesten fyysinen kunto on kehittynyt. Päivää ennen studiosessiota tiedotusvälineissä kerrottiin Puolustusvoimien tyly havainto: jo viidennes alokkaista keskeyttää palvelun, ei riitä kunto tai ei kestä korvienväli.

Olli on tehnyt myös tästä asiasta pitkäaikaista selvitystyötä Inarissa.
Suunta on sama kuin valtakunnassa: erityisesti kestävyyttä vaativissa lajeissa
tulokset ovat laskeneet dramaattisesti. Mutta huonomminkin asiat voisivat Inarissa kuulemma olla. Myönteistä Inarin osalta on sekin, että pikkuhiljaa ikäryhmissä näkyy paluuta, hidasta mutta kuitenkin, kohti tasoa, josta laskusuunta on alkanut.

Se on hyvä sillä, hiirikäsi-/monitorisukupolvi on melkoinen kansanterveydellinen ja -taloudellinen aikapommi, ellei kehitykseen havahduta ja asialle tehdä jotain. Syrjäytyminen, tuo sinällään leimaava käsite, näyttää olevan kuin ameeba: uusia muotoja syntyy koko ajan, nyt uhkaa jo terveydellinen massasyrjäytyminen.

Tuhansien oppilaiden tuntema PERSOONA

Pauli piipahti päivällä täyskierroksen Ivalon kouluilla ja jututti eri-ikäisiä Ollin oppilaita. "Kova jätkä, rento tyyppi, kannustava, maailman paras liikunnanopettaja". Luonnehdinnoista on mahdotonta löytää moitteita.

Olen itsekin ollut Inarissa lähes 29 vuotta. Kuulostaa uskomattomalta, mutta tuona aikana en ole koskaan kuullut kenenkään Ollin oppilaan lausuvan opettajastaan yhtään poikkipuolista sanaa. Rock-Inarinkin, tuon inarilaisnuorten tunnustuspalkinnon, Olli pokkasi jo yli 10 vuotta sitten. Tuo kaikki on hämmästyttävää.

Juteltiin siitä miten se on mahdollista. Ollin resepti on sinällään hyvin yksinkertainen, mutta sen mukaan eläminen onkin jo taitolaji: "Kaikessa pitää olla täysillä, koko persoonallaan ja johdonmukaisesti mukana, pitää vaatia mutta myös kannustaa...." Niinpä. Sieltä löytyy se kasvattajan auktoriteetti ja katu-/luokkauskottavuus, joka ei pohjaudu pelkästään muodolliseen asemaan ja vaadi tuekseen jatkuvaa äänen korottamista ja patistelemista.

Niin ja vielä Ollin persoonasta ja oikeudenmukaisuudesta kertoo tiivistetysti oleellisen erään alakoulun pojan lausunto: "Se on mahdottoman hyvä jakamaan joukkueita..."

Niinpä niin. Suuret on saappaat, jotka joku tai jotkut saavat täytettäväkseen.
Selvä Keli toivottaa Ollille mukavia eläkepäiviä ja kireitä siimoja kalavesille.

VaNuRock -yhteisen toiminnan voimannäyttö

Nuorisovaltuuston vuotuinen voimainponnistus VaNuRock soiteltiin tammikuun viimeisenä perjantaina. Kaikki meni hyvin: lippuja meni runsaat sata, ilahduttavasti myös Inarin kuljetuksessa käytössä ollut 22-paikkainen bussi täyttyi viimeistä istuintaan myöten.
Urheilutalolla oli lisäksi viitisenkymmentä eri tavalla järjestelyissä mukana ollutta.

Nuorisotyöntekijöitä ja järkkäreitä lukuunottamatta kaikki olivat nuoria. Olipas ihan mahtavaa seurata vierestä illan kulkua, kun homma toimi: bändit, NuVa, viestintäpajan porukat, äänentoistohenkilöstö,puffetin pitäjät, Tilkkutäkki, jokainen hoiti hommansa sovitulla tavalla. Oikeastaan ylikin: Joni G pajalta ideoi kokeilun ja niinpä konsertti lähetettiin suorana Radio Inariin.

Lupaava radiokokeilu, vaikka tietysti pulmiakin oli. Jokatapauksessa lähetys ylitti kiinnostavuudessaan takuuvarmasti edellispäivän radioinnin valtuustosalista. Järjestäytymiskokous on tietenkin tosi kiintoisa, mutta suhteellisten vaalien rumba teki kokouksesta vähemmän seurattavaa radiodraamaa.

Mutta vielä tiivitetysti VaNuRockista: mahtavaa!!! Pari ylipitkää päivää ei lopulta paina paljoa, kun homma pelaa ja nuoret toimivat...
S

Ei kommentteja: