sunnuntai 25. tammikuuta 2009

Ääni kuuluviin ja asennetta peliin...



Nuorisotyössä ja nuorten asioissa yksi ihan oleellinen hommeli on yrittää vastata kysymykseen: Miten saada tieto perille?

Eräs oivallinen väylä tähän on nuorisovaltuusto tai vastaava nuorten edustajisto. Inarin NuVa on pyrkinyt tehostamaan työtään ja jakamaan työvastuita järjestäytymällä kolmeen jaostoon: vaikuttajajaosto ottaa kantaa, tapahtumajaosto järjestää toiminnallisia juttuja ja tiedotusjaosto pitää meteliä kaikesta.

Selvä Kelin tavoitteena on kutsua studioon kukin NuVan puheenjohtajistosta vuorollaan. Viime showssa vieraili lukiolainen Anu, NuVan tiedotustoimialan vastuuhenkilö.

Puhe vai kirjoitettu teksti?

Tiedotusjaosto on paljon vartijana. Tosi kiva oli kuunnella Anun jutustelua. Lukioon syksyllä siirtyneen nuoren koulupaineet ovat oleellisesti yläkoulua kovemmat, joten aika on välillä tiukassa. Mutta harrasteet katkaisevat mukavasti varsinaista työtä. Uskallan myös väittää, että osallisuusjutuista saaduista kokemuksista on nuorelle hyötyä hänen elämässään muutoinkin.

Näin ajattelee myös Anu. Alussa hänellä ja muilla tiedottajilla, erityisesti sihteeri Lotalla oli vastattavana Radio Inari ja sen jokaperjantainen NuVartti. Sitten tulivat mukaan nettisivut ja syksyllä alkoi uusin tiedotusmuoto: NuVan uutisnurkka paikallislehti Inarilaisessa.
Tämä kuukausittain toimitettava palsta on huomiotu myös lukijoiden taholta. Mukavaa oli huomata Anun korkea motivaatio tähän tiedottamiseen. Puhujia ja tekijöitä riittää kyllä joka lähtöön, mutta kirjoittavat nuoret ovat hakusessa. Anulle oli selvinnyt sekin, että paikallislehteä luetaan ja paljon. Se on tieto, joka kannustaa. Kirjoittaminenhan vaatii paneutumista ja aikaa, mutta kun testejä luetaan, se palkitsee vaivannäön.

Inarilaiselle pisteet palstamahdollisuudesta. NuVa pitää kyllä jatkossakin huolen osuudestaan: keskiviikkona 28.1. lukijat saavat tietää mikä on VaNurock ja millaisia bändejä kätkeytyy nimien HMVJ, Inari Swing Band juniorit ja Gospel of Judas taakse...

Kaikenkaikkiaan nuorilla parlamentaarikoilla on siis monta tiedotusmuotoa käytössään. Olisi tietenkin suotavaa, että kaiken keskellä muistettaisiin tiedonjakelukeinoista myös se halvin ja yksinkertaisin: juttu kiertämään.

Luulenpa, että se monissa tapauksissa on lisäksi tehokkain väline. Sitäpaitsi se on ehdottomasti demokraattisin: kukaan ei pääse luistamaan, sillä jos halutaan tuloksia on vastuu koko porukalla, ei pelkästään Anulla, Lotalla ja tiedottajakavereillaan, jotka sitten kyllä hoitelevat ne sovitut hommansa takuuvarmasti.

Siispä: asennetta kehiin kaikille. Ja pitkää pinnaa, se kannattaa.

Ole silmissä - pysyt mielessä

Asennetta nuorilta kaivataan erityisesti näinä aikoina. Nuorisovaltuustot kaikkialla elävät kiintoisia ja haasteellisia aikoja. Miten kertoa nuorten viestit päätöksentekijöille nyt kun uudet kunnanvaltuustot ja lautakunnat ovat järjestäytymässä nelivuotista toimikauttaan varten.

Inarissa asia on puhuttanut jo syksyllä ja toimenpiteet onkin ehditty aloittamaan. Kolme nuvalaista osallistui 23.1. uusille kunnanvaltuutetuille tarkoitettuun kunnallista päätöksentekoa käsittelevään koulutukseen. Puolet NuVasta menee seuraamaan 29.1. uuden valtuuston järjestäytymiskokousta ja esitys NuVan edustuksesta sivistyslautakunnassa myös uudella valtuustokaudella on tehty.

Hienoa. Siitä se lähtee... Pitää olla heti näkyvillä eikä odotella turhia. Selvä Keli seuraa projektia ja raportoi asioiden etenemisestä Radio Inarissa sekä blogisivuillaan. Ennustan, että tässäkin suhteessa raportoitavaa riittää.

Kouluille muuten pitää antaa julkitunnustus ymmärryksestä ja myönteisestä suhtautumisesta nuvatoimintaan. Ajoittain hirvittää pyydellä nuorille lupaa olla pois koulusta nuvajuttujen takia, joskin toisaalta: kyllä siitä on hyötyäkin, uskokaa huviksenne. Oma osallisuus on mitä parhainta yhteiskuntaopin opetusta, learning by doing on tässäkin erittäin tehokas oppimisen tapa.

Uudenlainen Vasa -merkitys

Viime lähetyksessä keskityttiin yhteen ainoaan lehtihommaan. Studioraati ruoti Lapin Kansassa julkaisunsa tammikuussa aloittanutta ja jatkossa kaksi kertaa kuussa (joka 2. lauantai) ilmestyvää nuorten sivua nimeltään Vasa. Porukalla todettiin eka julkaisu kiintoisaksi ja luettavaksi.

Kymmenen pistettä Lapin Kansalle tällaisesta panostuksesta nuoriin. Selvä Keli seuraa suurella mielenkiinnolla miten Vasa linjaa nuorten asioita osana maakuntalehteä, jota ainakin täällä Pohjois-Lapissa luetaan paljon. Voipa olla että jossain vaiheessa kevättä yritetään haastatella tekijöitä.

Vasa löytyy myös netistä, joten mainostettakoon sitä myös tässä yhteydessä http://www.lapinkansa.fi/ -> nuoret. Käykää tsekkaamassa, minä ainakin aion käydä.

35 vuotta opettajakokemusta studiovierailulla 29.1.

Tammikuun viimeisessä lähetyksessä kohtaavat toisensa entinen oppilas ja hänen opettajansa. Mari on reissulla ja Pauli, Selvä Kelin tämän kevään vahvistus paikkaa. Vieraaksi on lupautunut Akkasen Olli, helmikuun alussa ansaitulle eläkkeelle siirtyvä pitkäaikainen liikunnanopettaja. Olkaa kuulolla...

S

Ei kommentteja: