sunnuntai 8. helmikuuta 2009

€€€????: Tukieurojen ihanassa odotuksessa...
















Nyt voi sanoa, että kevät on monin tavoin etenemässä hyvää vauhtia. Aurinko on kunnioittanut läsnäolollaan seutua jo parisen viikkoa, päivät pitenevät ja samaan tahtiin työtahti tiukentuu. Viikko kuluu tosi nopeasti...

Nuoria miehiämme maailmalla...

Viime lähetyksen studiovieras osallistui Selvä Kelin osioon Missä hän on tänään? Niinpä vieras oli läsnä ilmateitse.

Soitettiin På Gränsen området -kaupunkiin elikkä Tornioon. Tornio on paitsi Inarin nuorisotyön tärkeä yhteistyötaho myös kaupunki, jossa opiskelee varsin paljon Inarista muuttaneita nuoria. Pääosin heistä kouluttautuu medianomeja tai nuorisotyöntekijöitä.

Eikka, joka takavuosilta tunnetaan myös taiteilijanimeltä dj. Auno, on yksi heistä. Joka kerta on mukavaa kuunnella kun muualle opiskelemaan päätynyt nuori inarilainen kertoo pärjänneensä ja viihtyvänsä opinnoissaan. Niin nytkin.

Selvä Keli on ylpeä Eikasta ja toivottaa menestystä Engalannissa tapahtuvaan parin kuukauden mittaiseen työharjoitteluun, johon nuori mies on tätä kirjoitettaessa jo matkustanut. Tämmöisiä Eikkoja Inari tarvitsee opintojen jälkeen paluupostissa kotiseudulleen. Mukava oli kuulla myös Eikan suusta se, että jos työtä löytyy, niin voihan sitä harkita...

Odottavat tunnelmat

Vesku oli soitellut päivällä Seijalle, joka toimii lääninhallituksen nuorisotoimen
vastuuhenkilönä. Läänien organisaatiot ovat muutosten alla, mutta perustoiminnat pyörivät uudelleenjärjestelyistä huolimatta.

Läänistä kerrotaan, että työpöydällä odottelee ratkaisuaan paksu pino erilaisia kuntien tai järjestöjen toimittamia avustushakemuksia. Hyvä, että nippu on käsittelyssä. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että ei niitä ihan huvikseen viitsi laatia. Erilaisilla hanke- tai kehittämisrahoilla on suuri merkitys, jos nuorisotyön asiaa halutaan paikallisesti edistää. Näin sitä huolimatta, että pysyviin ratkaisuihin tarvitaan muutakin: sitä paikallista rahaa ja ylipäänsä nuorten asioiden paikallista ymmärtämistä.

Toivottavaa olisi, että rahoituspäätöksiä saataisiin vuoden ensimmäisen kvartaalin kuluessa. Euromäärät eivät ole hillittömän suuret, mutta niillä on merkitystä. Meilläkin on paljon pelissä: pari työpaikkaa ja kahden-/monenvälisen yhteistyön jatkotyön edellytykset sekä tyttötyön jatkuminen.

Mitä nopeammin päätökset tietää sitä parempi on varautua. Tämmöisenä asia näyttäytyy peruskunnan tasolla. Toivottavasti asia näyttäytyy samalla tavalla myös siellä missä odotetut päätökset tehdään.

Minulla on tulevasta sellainen ennakkotuntuma, että työpajat pärjäävät jatkossakin hyvin, tukirahaa näiltä osin riittää hyvin myös pieniin ja keskisuuriin kuntiin. Mutta, mutta: jatkuuko hyvä kehitys muutoin?

Toinen asia on se mitä kehittämiseltä jatkossa odotetaan: miten rahoittajan ja toimijan odotukset kohtaavat. En ole ihan vakuuttunut siitä palveleeko nykysuuntaus pieniä ja keskisuuria kuntayksikköjä yhtälailla kuin suurimpia kaupunkeja.
Katsotaan miten käy ja palataan sitten asiaan.

NuVa ja VanuRockin jälkeinen elämä

NuVan pj Jenni pyörähti päivällä pajalla ja kehui oman joukkonsa sekä kaikki muut VaNuRocin järjestelyihin osallistuneet tai konserttia muuten vain seuraamaan tulleet. Syytä onkin: oma kommenttini kulki jo viikko sitten samaa rataa.

Rupateltiin Jennin kanssa myös siitä, että mitä sitten. Yhteistuumin todettiin, että pakko on nähdä kuinka taivaanrannalle nousee talouteen liittyviä tummia pilviä. Ajatuksemme on se, että nyt on todella typerää kyseenalaistaa ennaltaehkäisevää toimintaa. Päinvastoin: huonojen aikojen lähestyessä panostusta pitäisi lisätä.

No, emme oikein usko tuon realistisuuteen. Niinpä päädyimme siihen, että NuVa ja nuorisotyö tekee kaikkensa, jotta saavutetut asemat säilytetään. Olisi oikeastaan pakko: me täällä Inarissa olemme sotkeneet kaikista toimenpiteistä kokonaisuuden jossa eri toiminnalliset osat tukevat toisiaan. Asetelma on huolella rakenneltu, mutta herkästi haavoittuva. Jos nyt leikataan merkittävästi, niin paluu kestää kauan ja voi olla, että paluuta entiseen ei ole.

Asioihin liittyy sekin, että nuorten määrä on tasaisessa laskussa. Asemien säilyttämisessa taitaa olla siis tavoitetta kerrakseen. Ja jos se onnistuu, niin sitten NuVa ja nuorisotyöntekijät voivat onnitella itseään: ääni on tullut kuulluksi.

Uusia äänileikkeitä LaNuTiin


Latasin uusia äänileikkeitä nuorisotyön nettisivuille. Osoite on vanha tuttu: www.lanuti.fi/inari ja etusivulla vihreä painike. Sieltä löytyy mm. nuo Jennin ja Seijan haastattelut.

Käpy jäätyy -sarjassa Pauli antaa käyttäytymisohjeita abiturienteille tulevaa penkkaripäivää varten. Äänite on mainio, kantsii käydä tsekkaamassa.

Penkkarit ovat ensi torstaina 12.2. ja Mari aikoo houkutella muutaman abin studiolle. Katsotaan kuinka käy...
S

Ei kommentteja: