perjantai 23. toukokuuta 2008

Vähäksi käy ennenkuin loppuu...

Viikko oli vaihteeksi liikkuva ja monipuolinen. Alkuviikko sujui toimistolla ja viestintäpajalla. Loppuviikko vierähti akselilla Rovaniemi - Tornio - Inari. Mortti puolestaan matkaili Inarin yläkoulun ysien kanssa Fuengirolassa Aurinkorannalla Espanjassa. Asetelma tarkoitti sitä, että radioshow poikkesi kaikista aiemmista kevään Selvä Keli lähetyksistä: radiotuotantojärjestelmä Radioman toimi omia aikojaan ja sinkautti eetteriin jo edellistiistaina koostetun kokonaisuuden.

Valmistuvia nuoriso-ohjaajia tapaamassa

Tornioon minut nakkasi se, että olen yksi Peräpohjolan opiston neuvottelukunnan jäsenistä. Neuvottelukunta on perustettu sillaksi ja keskustelufoorumiksi työelämän ja nuorisotyöntekijöitä kouluttavan oppilaitoksen välille.

Kokoustyö ei pääse runsaudellaan rasittamaan, mutta se on osoittautunut kiinnostavaksi mahdollisuudeksi. Työskentely tarjoaa hyvää päivitettyä tietoa siitä missä mennään ja mitä uutta on odotettavissa nuorisotyökoulutuksessa.

Se on hyödyllistä se. Luulenpa, että ilman tätä mahdollisuutta voisin olla täysin irti koulutuskuvioista ja se taas olisi huono homma. Sitäpaitsi: ainahan sitä työelämän edustajakin voi toiverikkaasti ajatella, että sen kuuluisan nuorisotyön arjen pyörityksen yhteydessä kertyvä kokemus voisi hyödyttää myös koulutuksesta vastaavia ja opiskelijoita.

Toukokuun kokouksen yhteyteen onkin järjestetty piakkoin valmistuvien opiskelijoiden tapaaminen. Keski-ikäisen ja inhorealismiin taipuvaisen nuorisotyöläisen näkökulmasta tilanne on ollut ihan mukavan myönteinen, leppoisakin.

Nuoria ovat nuorisotyön perustutkinnon suorittajat valmistuessaan. Tätä kautta itsestä löytää helposti asennoitumispulmia: on vaikea kuvitella vastuullisena tilaohjaajana 18-19 -vuotiasta, kun työn kohderyhmästä voi löytyä samanikäisiä. On vaativa paikka nuorelle ottaa aikuisen rooli ja vastuut suhteessa lähes omanikäisiin. Näin on kuitenkin toimittava: liika kaveraaminen ei kanna pitkälle...

Mutta lähemmät keskustelut korjaavat asennoitumista: työuraa tehneiltä kysytään ihan oleellisia asioita ja odotukset ovat realistisia. Hienoa.

Hienoa on ollut huomata myös se, että monet uumoilevat jatkavansa opintojaan.

Toukokuun ajankuva: valmistuminen häämöttää

Toukokuu on kuukausista tuottoisin. Se on valmistujaisten kulta-aikaa.

Lähetyksessä nauhoitevieraili kaksi nuorta naishenkilöä, joilla on edessä yhden vaiheen päättyminen. Ylioppilastutkinto Rovaniemellä ei ole tuiki harvinainen inarilaiselle, mutta ammatillinen koulutus Lahdessa on aika epätavallinen.

Kiintoisaa kuultavaa kummankin nuoren jutustelu. Selvä Keli vielä kerran onnittelee Tiinaa ja Maijaa sekä kaikkia, jotka valmistuvat joksikin tai siirtyvät joltakin asteelta jollekin toiselle. ONNEA!

Tiinan ja Maijan näkemyksiä valmistumisen hetkellä voi kuulla osoitteessa www.lanuti.fi/inari -> kuuntele selvää keliä tästä...

Game over: koulujen päätöspäivän 31.5.2008 hulinaa

Ollaan koulujen päätöspäivänä oltu muutama kerta beachillä Selvä Peli -laavuilemassa tai partioimassa kylillä poliisin, sosiaalityöntekijöiden ja vapaaehtoisten aikuisten kanssa. Värikkäitä sessioita.

Ihan selvää on se, että operaatioilla on ollut menoa rauhoittava merkitys. Aika paljon sellaista ihan tarpeellista keskusteluakin tuli nuorten kanssa käytyä. Toisaalta sitten sattui kaikenlaista epätoivottavaa, kansankielellä ilmaistuna paskamaisia juttuja. Muutoinkin viime kierroksella alkoi olla hölmö olo: onko tämä meidän vastuulla ja onko tämä sitä mitä me osaamme ja mitä meidän ensisijaisesti pitäisi tehdä?

Niinpä sitten tänä keväänä Selvä Peli ei lähde partioimaan eikä rantsulle. Kokeillaan jotain ihan muuta: nyt tehdään juuri sitä meidän pitääkin tehdä.

Ja mitä SE sitten on?

Mäenpään Pirkko kertoi lähetyksessä siitä mitä Stönöllä on odotettavissa. Ovet ovat avoimet klo 18 -24 välisen ajan ja ilta on tarkoitettu kaikenikäisille. Selvä Peli -meininki on kunniassaan tottakai ja nuorisotyöntekijöiden ohella menossa on mukana runsas joukko aikuisia vapaaehtoisia. Grilli käy kuumana, pelataan sählyä ja viihdytään. Kuljetus Inarista halullisille.

Oli kiintoisaa kuulla Pirkon jutustelua siitä miten aikuiset ovat lähteneet mukaan: ei mitään hankaluutta houkutella vapaaehtoisia. Monet vanhemmat
pitävät Stönön aukioloa juuri tuona iltana tosi tärkeänä. MAHTAVAA. Ja ymmärrettävää sikälikin, että Stönölle on vuorenvarmaan helpompaa mennä katsomaan meininkiä kuin beachille. Se, joka ei tätä usko, niin voi testata asiaa käytännössä ensi viikon lauantai-iltana. Sen jälkeen usko löytyy taatusti.

Koulujen päätösillan seuraaminen on nyt tehty tosi helpoksi, sillä sitä voi seurata myös kotisohvalta. Nimittäin: Radio Inari seuraa illan kulkua klo 19.00 alkaen. Selvä Keli -special raportoi tapahtumista mm. Stönöllä, beachillä jne. Studiossa Mortti, Mika, Jamo, Wesku ja Seppo. Studioon voi myös soittaa puhnoon 016-661415. Ohjelma jatkuu niin pitkään kun kerrottavaa löytyy.

Game over: Selvä Keli radioshow to 5.6.2008 (ainakin toistaiseksi)

Selvä Keli on äänessä jälleen to 29.5. Tuolloin ollaan taas studiolla tekemässä livelähetystä. Vieraanamme on kaksi pitkän linjan kasvattajaa, joiden kohdalla edessä on opettajan työuraan liittyen se vihonviimeinen Suvivirsi. Odotamme tapaamista mielenkiinnolla.

Vieraiden elämäntilanteesta löytyy symboliikkaa myös Selvä Keli radiospektaakkelin tilanteeseen: ohjelma lienee viimeinen ainakin nykyisessä muodossaan. Vielä 5.6. klo 19.00 alkaen aion istua studiolla ja silloin palautellaan mieliin tunnelmia kevään Selvä Keli -tuotannosta sekä kuullaan hyvää lappilaista nuorisomusiikkia. Veljeni Morttikin on mukana menossa. Ei studiossa, mutta kännykän kautta kuullaan missä Mortti matkailee...

Sen jälkeen se on sitten niiltä osin tili elikkä game over... No, ainakin kesän ajaksi. Syksyllä katsotaan miten jatketaan. Ainahan on tietenkin se mahdollisuus, että Mortista tehdään jatkossa Pirkanmaan kirjeenvaihtaja ja muuten homma pyörii kuten aiemminkin.

Hmmm.... Ehkäpä se menee juuri näin...

Ei kommentteja: