perjantai 9. toukokuuta 2008

Kolmas sektori ja vapaaehtoistyön voima...

Reissut on toistaiseksi reissattu. Takapotku tuntui istumalihaksissa: kulunut viikko meni pääosin toimistossa monitoria tuijotellen ja paperia makustellen.

Pudotus kenttätehtävistä Inari - Tornio - Lahti - Hesa - viestintäpaja -Vasatokka -akselilta tuntui hetkellisesti myös korvienvälissä tyrmäävältä. Väistämätöntä ei voi kuitenkaan loppumattomiin välttää, joten toimisto-olotkin on miehuullisesti kohdattava...

Studioon sentään ennätin ja hyvä niin. Kolmen viikon tauon jälkeen vietimme Mortin kanssa radiotaajuuksilla yhteistä laatuaikaa ja jälleen kerran itseämme paremmassa seurassa studiovieraina SámiSosterin järjestösihteeri Inger-Anne Äärelä sekä Inarin 4H- yhdistyksen neuvoja Anitta Taali.

Inarin 4H -yhdistyksestä tällä kertaa se, että Selvä Keli ilolla panee merkille yhdistyksen toiminnan uusheräämisen. Anitta, joka kertoili yhdistyksen loppukevään jutuista, on Selvä Peli -työryhmän tuorein jäsen. Hyvä, hyvä... Selvä Keli on tästäkin mielissään.

Ennakkoluulottomuus palkitsee...

Vastikään 10 -vuotisjuhliaan viettänyt SámiSoster syntyi alunperin kehittämään ja turvaamaan vanhusväestön saamenkielisiä sosiaali- ja terveyspalveluja saamelaisalueelle. Yhdistys saa rahoituksen perustoimintaansa ja myönteisessä mielessä monenkirjavaan hanketoimintaansa Raha-automaatti-yhdistykseltä.

Miten tällainen yhdistys voi olla yksi inarilaisen nuorisotyön merkittävä yhteistyötaho? Alkusyy löytyy yllättäen naapurikunnan puolelta Karigas-niemeltä.

Tämän utsjokisen kylän nuorilta tuli jokunen vuosi sitten yhdistykselle toive aloittaa saamelaisnuorille suunnattavaa nuorisotoimintaa. Studiovieraamme Inkku kertoi kuinka yhdistys halusi reagoida nuorten pyyntöön pikatahtia. Kylä oli tuolloin esillä julkisuudessa vähemmän mukavissa merkeissä, joka osaltaan lisäsi toiminnan tarvetta. Muutoinkin nuoriin suuntautuminen tuntui luontevalta.

Tässä vaiheessa joku selväpeliläinen, taisipa olla Mortti, koki valaistuksen ja sai loistoidean: pyydetäänpä SámiSoster ja Inkku mukaan työryhmään. Se olikin pyyntö, joka todella kannatti tehdä. Matkan varrella on sittemmin selvinnyt monella tapaa se, että nuorisotyökin voi löytää lähituntumasta yhteistyötahoja, joita ei ihan ensi ajattelemalla tunnista yhteistyötahoiksi. Siispä ennakoluulottomuus ja hoksottimet kunniaan...se palkitsee...

Sámi Soster on istunut Selvä Peli työhön niin hyvin, että Inkku on nyt toista vuotta työryhmän puheenjohtajana. Muutoinkin tänään toimintaa ilman yhdistyksen mukanaoloa on vaikeata kuvitella. Se on ollut ja on tärkeä linkki ja sillanrakentaja saamelaisnuorten elämään ja saamelaisten asioita käsitteleviin organisaatioihin kuten Suomen Saamelaisnuorten Yhdistykseen ja Saamelais-käräjiin.

Eriseuraisuus vai yhteistyön voima...

Inkku on jännä tuttavuus. Inkku on henkeen ja vereen yhteistyöpersoona. Ihan kiintoisaa oli kuulla hänen näkemyksiään siitä, että nuorten asioissa mikään taho ei voi eristäytyä omaksi pesäkkeekseen. Yksinomaan ikäluokkien pienentyminen ja väen vähyys ajavat yhteistyöhön, jolla taataan riittävät osallistujat toiminnallisesti järkeviin juttuihin. Yhteistyö on lisännyt myös nuorten asioihin liittyvää yleistä uskottavuutta.

Näkemys ei ole syntynyt sattumalta: Siperia on opettanut. Yhdistyksen ensimmäinen Sàme nuorat ovttas - saamelaisnuoret yhdessä -hanke oli monin tavoin opettava kokemus. Puuttumatta yksityiskohtiin on todettava, että yhdistyksessä tehtiin nopeita johtopäätöksiä, tarkistettiin toimintatapoja ja ennenkaikkea ei annettu periksi muulle kuin hyväksymällä se totuus, että nuorisotyö vaatii pitkää pinnaa ja periksiantamattomuutta sekä pelikentän tarkkailua.

Yhdistys on sittemmin keskittänyt toimiaan ja panostanut erityisesti Utsjoelle, jossa on vuodesta 2006 alkaen pyörinyt Nuorten Utsjoki -hanke. Inarissa alkuvuosien kokeilut taas ovat johtaneet yhdistyksen verkostoitumiseen tärkeäksi osaksi inarilaista nuorisotyötä.

Se on hienoa se. Kauhea klisee mutta kumminkin: yhteistyössä on poweria.
Ja ulottuvuuksia tässä mielessä riittää.

Yksi ulottuvuus: maailma on monikulttuuristunut lujaa vauhtia ja tässä mielessä kaikkialla mahdetaan olla myönteisessä vapaassa pudotuksessa, kehitys kiihtyy.

Oikeasti monikulttuurinen ympäristö antaa asukeilleen turvallisen mahdollisuuden elää yhteisössään kuitenkin tietoisena omasta kieli- tai kulttuuritaustastaan. Inarinsaamelainen, koltta, tunturisaamelainen savolainen, kyrön sukulainen, stadilainen, rovaniemeläinen, maahanmuuttaja Murmanskista, lista on lähes loputon. Inaristakin löytyy ellei nyt kaikkea, niin monelaista kumminkin. Ja kaikille löytyy tila, on löydyttävä. Se on kulttuurista rikkautta, ei syy vastakkainasetteluun.

Selvä Peli sähly ja vapaaehtoiset tuomarisankarit

Vapun jälkeen Ivalon nuoriso- ja urheilutalolla pidettiin tapahtuma, joka ei taaskaan kärsinyt osallistujapulasta. Nuorisotila Stönön ohjaajan Mäenpään Pirkon alullepanema Selvä Peli sählyturnaus pidettiin jo 13 kerran.

Turnaus kerää kerta kerran jälkeen kymmeniä pelaajia ja innokkaita kannat-tajia. Myös vanhempia näkyy katsomossa. Kaikkiaan urheilutalolla oli nytkin pitkälti toistasataa henkeä. Tapahtuma näyttää vakiinnuttaneen paikkansa yhtenä suositummista paikallisista nuorten tapahtumista. Mikä lie syy en tiedä, mutta nuoret ovat omineet tapahtuman omakseen. Hyvä niin...

Tälläkin tapahtumalla on Pirkon ohella taustahenkilönsä. Tuomarointi, tuo pitkää pinnaa, kestävyyttä ja tarkkaavaisuutta vaativa tehtävä hoituu vapaaehtoistyönä. Tällä kertaa homman hoisivat taidokkaasti ja kärsivällisesti Seppäsen Petteri ja Alatalon Mikko. Hienoa, että löytyy mielenkiintoa ja aikaa...

Tässä yhteydessä täytyy antaa erityistunnustus Tampereen pormestariehdok-kaan nimikaimalle. Alatalon Mikko, Poppiksena paremmin tunnettu, on puhaltanut jokaisessa SP -sählyturnauksessa. Jokaisessa. Mahtavaa...

Selvä Peli ja Selvä Keli Special: koulujen päätöspäivä 31.5.2008

Jälleen on yksi koulujen lukuvuosi kalkkiviivoilla. Selvä Peli juhlistaa koulujen päätöspäivän iltaa kahdella rintamalla.

Stönöllä ovet pidetään Selvä Pelin hengessä avoimina puolille öin. Sählyä, grillausta, mukavaa yhdessäoloa ynnä muuta tiedossa. Mukana menossa ainakin Pirkko ja Ronja sekä lukuisia aikuisia. Kaikenikäiset ovat tervetulleita.

Samaan aikaan toisaalla Selvä Keli päivystää illan ja yön tunteina seuraten tapahtumia Stönöllä ja kylillä. Studiossa ainakin Mortti, Suomaan Mika, Wesku, Jamppa, Sebulon ja kenties muitakin. Selvä Keli Special onkin näillä tietämin viimeinen Selvä Keli radioshow. No, ainakin tässä olomuodossaan viimeinen. Siitä enemmän myöhemmin...

Mutta vielä on torstai-iltojakin jäljellä.

SIIS:
Stay tuned, Selvä Seli jälleen torstaina 15.5. klo 19- Radio Inarin taajuuksilla...
Tapaamme nuoria, joilla on edessään muutos. Peruskoulu päättyy, mitä sitten? Tästä keskustelemme...


Ei kommentteja: