lauantai 13. helmikuuta 2016

Lausunto ja muuta NuVailua

Tapahtuu jotain mitä ei ole tapahtunut ikinä ennen: tämä päivitys saa muotonsa Kirkkoniemessä. Ollaan NuVan edustajien kanssa täällä ystävyyskunta Sör-Varangerin kutsusta. Läsnä on myös molempien ystävyyskunnan Petsamon nuorisovaltuuston edustajia. Hirveän mielenkiintoista. Asiaan on syytä palata omassa tekstissä joskus….

Meillä nuorisovaltuustokausi kestää kaksi vuotta. Nykyinen NuVa valittiin tehtäväänsä viime syys-lokakuun vaihteessa ja niinpä onkin oivallinen aika tehdä arvio ensimmäisen toimintavuoden ensimmäisen kvartaalin pohjalta.

Sinällään minua inhottaa tuo kvartaalihomma, mutta tämä(kin) NuVasakki on niin motivoitunut ja vilkasliikkeinen, että menköön. Paljon on ehtinyt tapahtua ja nyt keväällä tapahtuu vielä isosti lisää.

Päinvastoin kuin joskus luullaan, sanomisen paikkoja on ja myös erilaisia edustuksia. Tuskin on muste kuivunut Lapin taannoisen Nuorisofoorumin muistiosta, kun ollaan jo täällä. Oli muuten mukava seurailla Rovaniemellä kuinka omat yhdessä muun Pohjosen Vinkkelin edustajien kanssa edustivat. Aaaaaaaa, mahtavaa. Tähän palaan vielä monta kertaa tämän vuoden aikana.

Täytyy sanoa, että onneksi hieno yhteistyöakseli, joka syntyi vahingossa, jäi päälle osapuolilleen Saamelaiskäräjien ja Tornion nuorisoneuvostoille sekä Inarin NuValle. Rovaniemen foorumissa joku kysyikin miksi he eivät ole Vinkkelissä. No siksi, ettei homma tukehtuisi. Tornion taisteluparini Miku vastasikin hienosti, että tehkää näitä lisää. Kukin tahoillaan. Juuri niin, joukkovoima ja sitä rataa.

No meidän NuVan kevättä hallitsee uuden kärkihankelistan laadinta. Se on järjestyksessään jo neljäs ja tehdään aikavälille 2017 – 19. Siinä riittää askaretta. Tammikuun kokouksessa vieraillut kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anu lupaili, että jos uusi lista syntyy ajoissa, NuVa saa esitellä sen kunnanvaltuuston toukokuun kokouksessa. Siistiä…

Varmaan onnistuu. Minulla on tieto siitä, että vikkelät vaikuttajat ovat jo koonneet esityksiä joiltakin kouluilta. Prosessia on tarkoitus myös kehitellä osallistavampaan suuntaan. NuVan helmikuun kokous on toinen sen kokous Sevettijärvellä ikinä. Ja siellä ideoita haetaan uusin konstein. Yeah…

Uusi NuVa ehti myös antaa ensimmäisen lausuntonsa. Laitanpa sen tähän loppuun. Se on lausunto liittyen kuntaan päivitettävään lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan. NuValla oli lähtökohtana heille ja nuorille tärkeät asiat. Ja toinen juttu. Lausuntoa valmistellut puheenjohtajisto kävi läpi entiset kolme kärkihankelistaa ja etsi sieltä asioita, jotka ovat kesken tai hoitamatta. Aika mahtavaa. Seuranta onkin tärkeä. Kyllä nuo ovat jo nyt ytimessä….

Ja se lausunto:

Asia:
LAUSUNTO LIITTYEN INARIN KUNNAN LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMAAN

Inarin NuVa on osallistunut suunnitelman laadintaan. Se pitää hyvänä sitä, että suunnitelma ylipäänsä laaditaan ja sitä, että NuValle on annettu mahdollisuus osallistua suunnitteluun ja antaa siihen liittyvä lausunto.

Nuorisovaltuusto haluaa kiinnittää huomiota seuraaviin suunnitelmaesitykseen sisältyviin kohtiin.

1.
Nuorisotyön turvaaminen:
Nuorisovaltuuston tavoitteisiin on kuulunut ja kuuluu toisen nuoriso-ohjaajan toimen vakinaistaminen. Asia on edelleen ajankohtainen.

2.
Kesätyörahojen turvaaminen jatkossa:
Nuorille tärkeiden kesätöiden rahoituksen jatkuvuus taattava vuodesta 2017 eteenpäin.

3.
Nuoriin liittyvien terveyspalvelujen tulevaisuus:
Kunnan mielenterveyspalveluiden saatavuus on taattava riittävällä henkilömäärällä, jotta aikojen ja avun saaminen ei kestäisi liian kauan.

NuVa toteaa, että em. asioiden turvaaminen/toteuttaminen on hyvin tärkeätä. Lisäksi NuVa muistuttaa päätöksentekijöitä siitä, että nämä asiat ovat jo aiemmin olleet esillä ja sisältyneet NuVan jo laatimiin kärkihankelistoihin (2009 – 11, 2012 – 15 ja 2014 – 16).

Nuorisovaltuusto toteaa myös, että hyvin ja monipuolisesti järjestetyt perheisiin, lapsiin ja nuoriin kohdistuvat peruspalvelut ehkäisevät tehokkaasti tulevaisuudessa mahdollisia ongelmia.

INARIN NUORISOVALTUUSTO


Ei kommentteja: