sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Barents Roots... ja liike jatkuu...

On tullut viime viikkoina käytyä aika tiuhaan Nuorisokeskus Vasatokassa. Viimeisen käynnin tein yhdessä meidän uuden NuVan puheenjohtajien Papun ja Eemelin kanssa. Vierailtiin Barentsin Nuorisoneuvoston (BRYC) Barents Roots –leirillä.


Vasatokkaan oli saapunut 85 nuorta ympäri laajaa aluetta. BRYCin nuori puheenjohtaja Sunna porukoineen oli siis saanut rekrytoitua tosi hyvin sakkia kotikonnuilleen. Halukkaita oli ollut kuulemma enemmän kuin mitä oli voitu ottaa. Hieno homma itsessään, hieno homma Inarille ja myös Vasatokalle, joka elää perinteisesti lokakuussa ja marraskuun alkupuolella rauhallisempaa jaksoa ennen joulusesongin alkua.

Barentsista puhutaan paljon. Joskus on tuntunut siltä, että yhteistyö alueella on enemmän puhetta seminaareissa kuin tekoja. Vasatokan leirillä kuten BRYCissä ylipäänsäkin on eri meininki: myönteistä tekemisen säpinää, nuorten lähivuorovaikutusta, työtä joka on satsaus tulevaisuuteen.  Nuorten ja myös nuorisotyön toiminnoin voidaan näin raivata tilaa sille, että nykynuorilla, noilla pohjoisen tulevaisuuden päätöksentekijöillä ja hyvinvoinnin rakentajilla, olisi jatkossa luontevaa toimia rajojen yli. Se on välttämätöntä, huomisen haasteet pohjoisessa ovat isot, mutta niin ovat toisaalta mahdollisuudetkin.

Barentsin alueella elää runsaat 5 miljoonaa asukasta. Tätä taustaa vasten oli mahtavaa noteerata se, että leirille osallistui Sunnan lisäksi neljä muuta inarilaista. Se kertoo inarilaisista nuorista. Se kertoo hyvin paljon myös puheenjohtaja Sunnasta ja hänen tyylistään toimia. Kuten varsin hyvin on tiedossa, Sunna on takavuosien Inarin NuVan määrätietoinen puheenjohtaja. Niissä hommissa hän päätyi Barentsin nuorisokuvioihin ja hurahti niihin täysin.

Monesti uskotellaan, että nuoria ei kiinnosta. Kyllä nuoria kiinnostaa, toinen juttu on sitten se miten kiinnostusta ruokitaan ja miten osallistumismahdollisuuksia edistetään. Vähemmän yllättäen inarilaisryhmä koostui entisistä NuVan jäsenistä ja yhdestä nuoresta, NuVaa lähellä olevasta kuntapoliitikosta. Liike jatkuu, se mitä Inarissa on opittu, on siirretty BRYCiin. Tosi siistiä. Oli ihan pikkuisen ylpeät fiilikset. Mihin vielä päätyvätkään?

Vaikka vierailu oli lyhyt, ehdin tapaamaan muitakin kuin ns. omia. Minulle yllättäen törmäsin Zhenjaan, edesmenneen Murmansk Youth House Mr. Pinkin ideologiin ja perustajaan. Oli hienoa kuulla, että pettymys on jo poispyyhitty. Zhenja jatkaa Arktisen Teatterin toiminnoissa ja Mr. Pinkin toinen ja viimeiseksi jäänyt puheenjohtaja, ihastuttava Natasha, jatkaa elokuvakoulutoimintaa. Venäläinen on selviytyjä, liike jatkuu…

Pitkään juttelin myös Barentsin Nuorisovaihdon Keskuksen BYCOn koordinaattori Zhannan kanssa. Piti jo hiukan passailla, kun Zhanna innokkaasti kosiskeli Inarin nuorisotyötä ja NuVaa valmisteilla olevaan vaihto-ohjelmaan. Tuo kertoo Zhannasta. Virtaa riittää.

BYCO on välittäjäorganisaatio, jonka tehtävä on edistää nuorisohankkeita, tukea projekteja ja saattaa nuoria sekä nuorisotyöläisiä yhteen. Sen olemassaolo perustuu siihen, että kaikki neljä Barentsin maata rahoittavat sitä. Koko sen olemassaolon ajan rahoittamisessa on ajoittain ollut haasteita, milloin Venäjä on vitkutellut ja milloin mitäkin. Nyt huomisen taivaanranta tummenee, kun talous on tiukalla muuallakin. Meillä Suomessa on tiedossa, että mittavat säästöt odottavat opetus- ja kulttuuriministeriön nuorisorahoja myös. Kaiken huipuksi Venäjä on saanut kuningasidean siirtää keskus Murmanskista Arkangeliin. Typerä idea ainakin minun mielestäni on muuten se idea.

Zhannaa huoletti. Niin minuakin. Vuonna 2002 aloittaneella BYCOlla on ollut virkistävä vaikutus pohjoisen rajat ylittävään yhteistyöhön. Laji on kiintoisa, mutta haastava. Tekijöitä voisi olla enemmänkin. Tehtävää on paljon ja siksi tarvitaan BYCOn kaltainen toiminnan tukija ja mahdollisuuksista tiedottava taho. 

Erityisen tärkeätä se on juuri nyt, kun poliittiset paineet, Ukraina ja EU –pakotteet, ruplan heikko kurssi ynnä muuta ovat aiheuttamassa kasvavia haasteita erityisesti Venäjä yhteistyölle.

Pahoin pelkään, että siinä ollaan palaamassa ajassa taaksepäin 1990 –luvulle. Huono homma. Tavallisten kansalaisten ja erityisesti nuorten yhteistyötä ja vaihtoa pitäisi lisätä, ei vähentää.. Se olisi osaltaan satsaus pohjoisen tulevaisuuteen.

Skoeoe

Ei kommentteja: