lauantai 24. lokakuuta 2015

Uusi nuorisovaltuusto ja osallisuuden olemus...

Nuorisotyölle löytyy monia lajityypillisiä asioita. Yksi niistä on se, että ihmisiä tulee ja ihmisiä menee. Kun kyse on paljolti nuorista, seuraa tästä se, että säännöllisin väliajoin hommat aloitetaan alusta. Kierto on yhtä vääjäämätön kuin vuodenaikojen vaihtelu, joskin aikajana on pidempi.

Alkaa olla jo niin, että miltei kaikkiin alusta alkamisiin kohdallani pätee se, että liikkeelle näinä aikoina on lähdössä viimeinen tai vähintään toiseksi viimeinen kierros.

No se ei kuulu oikeastaan tähän, mutta yksi semmoinen mukava kierron aiheuttaja täyttää tänä vuonna 14 vuotta. Alkamassa Inarissa on nyt kahdeksas kierros. Alussa vaihteluväli oli yksi vuosi, sittemmin kaksi vuotta.

Ensimmäinen nuorisovaltuusto Inariin valittiin vuonna 2001. Uuden nuorisovaltuuston toiminnan käynnistäminen on aina ollut niitä nuorisotyöläisen herkkuhetkiä. Ilmassa on hitunen haikeutta, kun hyvät ja tutuiksi tulleet tyypit häipyvät maisemista opiskelemaan, armeijaan, kuka minnekin. Toisaalta joka kerta on edessä myönteinen haaste: miten saada homma lentoon. Kaksi vuotta on lopulta melko lyhyt aikajakso, joten ei ihme että vaihdos mietityttää.

Meillä oli vaalit syys-lokakuun vaihteessa. Aika tavalla perinteeksi on muodostunut se, että uusi NuVa pitää ensimmäisen koulutuksensa sekä järjestäytymiskokouksensa vetäytymällä syyspimeään Vasatokan maisemiin Muddusjärven rannan rauhaan. Hyvä perinne, jota on parin viime kerran aikana ryyditetty sillä, että kouluttajina ja ryhmäyttäjinä käytetään entisen NuVan jäseniä, luopujia ja jatkajia. Vallan hyvä ja mitä suositeltavin menetelmä muuten sekin kuten myös alkuöiset tortillapirskeet.

Vaalitulos oli kokoontumisen pohjalta kiintoisa. Inarin kunnan historian ensimmäinen osallisuustyöllistetty Miikka teki kovan duunin vaalien ja koulutusviikonlopun järjestelyissä. Ja mikäpä ettei olisi tehnyt: takana on kolme kautta. Miikan NuVa taival sai vielä jatkoa mentoroinnin merkeissä ja päättyy kuluvan syksyn kahteen koulutustilaisuuteen.

Olihan taas kerran huippualoitus. Uusi NuVa on sopiva sekoitus entisiä ja ihan uusia nuoria vaikuttajia. Kokemus ja tieto yhtäältä sekä toisaalta uteliaisuus ja ennakkoluulottomuus. Mahtava yhdistelmä, lupaa hyvää.

Kiintoisaa on se mikä NuVassa vetää puoleensa: halu vaikuttaa nuorten asioihin, halu ymmärtää yhteiskunnan toimintaa, halu järjestää mielenosoituksia… Motiivien kirjo on laaja, mutta kohdistuu yhteen ydinasiaan: nuorten etujen yhteiseen valvontaan. Ihan siistiä. Kokouslimsojen kurssi tässä mielessä onkin ollut jo pitkään laskeva. Palkkioita NuVa ei ole ikinä edes halunnut. Luulenpa, että sekin on tekijä, joka pitää motiivit niin sanotusti ”puhtaina”.

Käytettiin jälleen paljon aikaa osallisuuden olemuksen ja keinojen pohdintaan. Yhteistyö joka suuntaan ja sanomisen laadukkuus, jossa ei riitä se, että huudetaan kovaa ja korkealta Tarvitaan hyvin perusteltuja aloitteita ja kannanottoja sekä kärsivällistä keskustelemista joka suuntaan. Siinäpä muutamia johtopäätöksiä.
Hienoa oli havaita, että heti, ihan alusta alkaen, koko porukka oli osallisuuden ja poliittisen vaikuttamisen ytimissä. Se saa minut jälleen epäilemään tuota usein toisteltua epäluulon mantraa: ei nuoria kiinnosta. Kyllä kiinnostaa. Toinen asia on se miten kiinnostus herätetään ja miten sitä ylläpidetään. Se on lopulta aika helppoa tappaa. 


Miten tässä onnistutaan, on lopulta kiinni meistä aikuisista. Ei pelkästään meistä, toiminnalle tarpeellisista taustahenkilöistä ja osallisuusvalmentajista, vaan kaikista, erityisesti heistä, joita poliitikoiksi tai virkahenkilöiksi kutsutaan. Tai no, lopulta kaikista aikuisista. Asenne on keskiössä.

Edellinen NuVa kehitteli työlleen mielestäni hienon iskulauseen:  Asia, tee siitä numero! Tämä nykyinen jatkaa lupaavasti edeltäjänsä ajatuksenjuoksua: Jos ei kiinnosta, pannaan kiinnostamaan…!!! Ja mielenosoitushan puuttuu toistaiseksi Inarin NuVan käyttämästä keinovalikoimasta.

Aika mahtavaa, hieno pöhinä. Tästä tulee hyvä.

Skoeoe


Ai niin. Järjestäytymiskokouksen agendalla oli hyvin tärkeitä asioita. NuVa järjestäytyi reippaasti äänestellen:

Puheenjohtaja:                   Maria (Papu) Peltonen
Varapuheenjohtaja:            Eemeli Kokkonen
Sihteeri:                              Jouni Lappalainen
Varasihteeri:                       Jyri Hetta

Sivistyslautakuntaan nimettiin yksituumaisesti Maria Peltonen (vars.) ja Piia Roinesalo (varaedustaja)

Ei kommentteja: