keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Ikiliikkuja



Rahat on loppu ja myydään Volvo... Istuin tässä yksi päivä  kunnantalon videoneuvottelutiloissa TE-tston kuntainfossa ja päässä soi koko ajan tuo Suurlähettiläiden biisi.

Maan talous ui syvällä ja hiljakseen arkityössä tulee vastaan asioita, jotka konkretisoivat tuota. Palkkatukirahojen loppuminen Lapissa nuoriin liittyen jo alkuvuodesta on nostanut jälleen meillä ja sittemmin myös muualla nuorten työpajan pyörittämisen haastekerrointa oikeastaan enemmän kuin osattiin ounastella. Menemättä sen pidemmälle niin yksi detalji kumminkin. Työsopimus on ollut oiva kannustin, varsinkin aiemmin, kun pystyttiin yhdistelemään työharjoittelu ja sitä seurannut palkkatukijakso. Nuorella oli mahdollisuus näyttää kykynsä ja odottaa jotain tilanteessa, jossa koulutukseen tai armeijaan lähtöön oli aikaa ja muita töitä ei löytynyt. Järjestely toimi oivallisena ensiapuna myös tilanteessa, jossa seuraava askel oli työllistyä avoimille työmarkkinoille, joilta ei kumminkaan heti löytynyt mitään.

Tuo mahdollisuus katosi 1.1.2013 ja sen jälkeen onkin ollut koko ajan haastavampaa. Jokainen työpajan kanssa tekemisissä ollut tietää tämän. Muutosvauhti työhallinnon organisaatiossa, palvelutuotannossa sekä työllistämisen keinoissa on ollut hurja. Ei käy kateeksi heitä, jotka turbulenssissa tekevät parhansa toteuttaessaan käytännössä poliittisten valintojen linjauksia.

Palvelutuotannon muutokset synnyttävät korvaavaa toimintaa, hankkeita syntyy taas vauhdilla. Ne ovat oikein hyviä hankkeita, esimerkkinä Ohjaamot, mutta niitä ylläpidetään siellä missä tarpeen katsotaan olevan suurin: suurimmissa kaupungeissa. Ei siitä enempää, kun taisin tästä kirjoitella blogissa jo 2.5.2015
http://selvakeli.blogspot.fi/2015/05/kahlaamon-sohjosta.html

Työllistämiskeinojen muuttuessa työharjoittelun korvasi työkokeilu. Hyvä näin, mutta kun työsopimuksia ei ole voitu tehdä, on se johtanut mm. siihen, että koulutettu 25-vuotias nuori saa toimeentulonsa saman työmarkkinatukipohjan mukaisesti kuin useita vuosia nuorempi henkilö, jolla ei ole päiväkään peruskoulun jälkeistä koulutusta. Motivaatio-ongelmahan tästä syntyy, se on ihan ymmärrettävää eikä kaipaa pidempiä perusteluja. Kuntouttavaan työtoimintaan on turvauduttu viime aikoina paljon. Jostain järjelle käsittämättömästä syystä toimintapäivät siinä laskevat maksimissaan neljään viikossa, työmarkkinatuki juoksee koko viikolta. Kannustavaa? Tässä nyt pari esimerkkiä, jotka vaikuttavat toiminnan kokonaiskuvaan.

Nuorisotakuuhaikailua en edes aloita. Takuu tai ei, niin tilanne on outo. Moni työpajaihmisistä kysyy, että eikö juuri nyt, kun työmarkinat eivät kertakaikkiaan vedä, työllistämispanostusten tarve ole suurimmillaan.

Videoneuvottelussa vahvistui käsitys siitä, että nuorten työttömyys on nousussa. Kesä ei helpottanut Inarissa, kävi päinvastoin. Jos lisätalousarvio tai ensi vuoden valtion talousarvio ei tuo asiantilaan korjausliikkeitä, niin maa tekee tässäkin jälleen Sen: säästää lisää ja väärästä päästä eli tulevaisuudestaan. Pahalta näyttää: työllisyysrahoja taitaa olla ensi vuonna vähemmän kuin tänä vuonna. Kaikessa sivutuotteena syntyy käytännöt, joissa nuoret ajautuvat aiempaa helpommin pitkäaikaistyöttömyyden polulle. Pitkä juttu, joten olkoon nyt sen lähempi analysointi.

Yksi ratkaisu palkkatukeen löytyy. Mutta sitä ennen on muisteltava menneitä.

Meidän työpaja on mediapainotteinen.  Viestintäpaja aloitti työnsä työpajana syksyllä 1995, joskin sen historia alkoi videopajana jo 1989. Se kehitettiin vaivalla nykyiseen iskuunsa ja toimintatapoihinsa kolmen ESR-rahoitteisen hankkeen kautta vuosina 1998 - 2006, jolloin se vakinaistettiin. Hankkeet olivat muuten Apro, Intro ja Nitro. Meillä oli hankevastaava Jamon kanssa konsepti myös neljänteen hankkeeseen nimeltään Pallolaajennus, mutta sitten TE-keskus sanoi, että nyt riittää, homma pitää vakinaistaa.

Koko olemassaolo on ollut arjen pajatyön ja kuntalaisten palvelutuotannon ohella myös jonkinasteista selviytymistappelua. Kohta taas mennään... Monta hommaa, yksi liittyy siihen mitä keinoja on varsinaiseen asiaan, nuorten sijoittamiseen pajalle. Toinen siihen mitä valtion leikkaukset merkitsevät työpajarahoitukseen. Kolmas, no antaa olla...

Kuntainfossa kuultiin, että palkkatukea nuorille voisi saada siten, että kunta toteuttaa ESR-hankkeen. Eli se mihin pyrittiin ESR-hankkeilla turvataan jatkossa ESR -hankkeilla. Ei oikein innosta totta puhuen tämmöinen...

Minun päässä soi nyt seuraava biisi

https://youtu.be/pqsbCYx3jc0

Skoeoe

Kunnan johtoryhmästä 2.9.2015 kantautui mukavia uutisia:

Saamme, kuten muutkin vastuualueet, käyttää palkkatukeen varatut kuntaosuudet suoraan työllistämiseen. Nettosummiin ei kajota myöskään talousarviota laadittaessa.

Hienoa toimintaa vaikeassa tilanteessa...  Hyvä Inarin kunta!!! Haloo maan hallitus!!!

Ei kommentteja: