sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Matoa koukkuun...




Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi on tehostanut kentän kuulemistaan. Jo muutaman syksyn ajan on ollut käytäntönä se, että kun järjestö etsii uusia luottamushenkilöitä eri jaostoihinsa sekä Nuorisotyölehden toimitusneuvostoon ja muihin ryhmiin, kuka tahansa nuorisotyössä mukana oleva on voinut hakeutua niihin avoimessa haussa. Hyvä näin.

Mahdollisuus lappilaisittain on merkinnyt sitä, että meitä onkin ollut näissä hommissa aiemman yhden sijasta tänä vuonna neljä. Hienoa paitsi Lapin myös muun nuorisotyön Reuna Suomen äänenkäytön näkökulmasta. Olen tullut kritisoineeksi kotoisen nuorisotyön edunvalvojan ja itseään nuorisotyön yhdistäjänä lanseeraavan järjestön toimintaa metropolipainotteiseksi. 

Sinällään tajuan riskin siihen. Allianssi on ensisijaisesti järjestöjen yhteenliittymä ja valtakunnallisten järjestöjen keskustoimistot ja muutkin Allianssin keskeiset verkostotahot asemoituvat pääosin kehäkolmosen sisäkaarteen Tallinnan puolelle.

Minulla ei ole omaan luottamustehtävääni liittyen totta puhuen mitään valitettavaa, päinvastoin. Olen saanut kirjoitella Nuorisotyölehteen ja osallistua sen kehittämiseen mahdollisuuksieni mukaan ja sydämeni kyllyydestä. Se on ollut erinomainen mahdollisuus.

Silti minua askarruttaa edelleen. Minua askarruttaa reunasuomen äänen kuuluminen asetelmassa. Minua on myös pitkään mietityttänyt Allianssin ja kunnallisen nuorisotyön vuorovaikutus. Toimiala on pieni ja yhteistyö lähtökohtaisesti tärkeää. Yhteistyön merkitys on SSS-miesten hallituksen norminpurku- ja säästötalkoiden sekä tuottavuusloikkien maailmassa nousemassa ihan uudelle tasolle. Hyvät vuodet taisivat mennä, ainakin joksikin aikaa.

Herrat Olli Joensuu (Allianssin pääsihteeri) sekä Tommi Laitio (Helsingin nuorisotoimenjohtaja) on kyllä nähty julkisuudessa yhdessä ja hyvä niin. Mutta…

Vähäväkisten edunvalvonta

Kotimaisen nuorisotyön edunvalvonta ja kehittäminen keskittyy Allianssin ohella Nuorisokanuunaan. Lapissa muuten valtion aluehallinnolla on ollut tässä iso merkitys, mutta tilanne on muuttunut ja oletettavasti muuttuu edelleen. Kukapa osaa sanoa millainen aluehallinto Suomessa on lähivuosina. Valtion tuottavuusohjelmalla on Lapissa ja Itä-Suomessa pelottavat jäljet, mutta se on toinen tarina se. Uhka on ilmeinen...

Siispä palaan Kanuunaan, jota voi hyvällä syyllä pitää kunnallisen nuorisotyön Allianssina. Kanuuna on saanut aikaan paljon, se on käyttänyt ansiokkaasti nuorisotyön sisällönkehittelyssä Nuorisotutkimusverkostoa. Verkosto puolestaan on kansainvälisestikin maininnanarvoinen instituutio, mutta myös sitä on vaivannut paljolti metropolikeskeisyys, urbaanin nuoruuden tutkimiseen paneutuminen.

Kanuunassa kaikki hyvin vai onko? Valtakunnallisesta näkökulmasta on ja ei. Kanuuna on perustettu kaupunkimaisen nuorisotyön verkostoksi, johon pääsee yli 40.000 asukkaan kaupungit. Niitä on nyt 27 ja on toki ihan selvää, että niiden haasteissa ja edellytyksissä on isot erot pieniin kuntiin verrattuna ja niissä kyllä riittää kaupungeille pohdittavaa ihan yllin kyllin. Ymmärrän tämänkin, tai ainakin luulen niin.

Mitä sitten valitan?  No en oikeasti valita, mutta olen yrittänyt ajoittain pitää esillä kaupunkimaisiin alueisiin keskittyvän maan ja muuttotappioisen Suomen nuorisotyön maailmojen välisen vuoropuhelun tarvetta. Minusta se on olemassa, Espoon etsiväpäivillä maaliskuussa sain siitä uuden muistutuksen, kirjoittelin siitä silloin tähän malliin  http://selvakeli.blogspot.fi/2015/03/kilometri-on-konkreettinen.html

Mutta takaisin Allianssiin.

Vuosittain se järjestää valtakunnallisesti merkittävät nuorisotyön kokoontumisajot, joko Allianssi risteilyn tai Nuorisotyöpäivät. Huhtikuussa 2016 on vuorossa risteily.

Järjestö on kentän vuoropuhelua edistääkseen julistanut hienosti ihan avoimen ohjelmahaun. Se siis etsii kentän ideoita ohjelmistoon, joiden yhtenä teemana on iloisesti yhdenvertaisuus.

No siinähän se on. Ollaan omassa Pohjonen Vinkkeli –verkostossa (Saamelaiskäräjien, Tornion sekä Inarin nuorisotyöt)  tekemässä alueelliseen yhdenvertaisuuteen liittyvää yhteistä esitystä sisällöksi. Ehdotus lähtee täältä, mutta ei tarkoita sitä, että kyseessä olisi vain pohjoisen asiat. Ei tietenkään, nurkkakuntanuoruutta ja nuorten maassamuuttoa esiintyy joka puolella maata. Mutta tunnetaanko ja tiedostetaanko se kaikkialla? Onko asiasta käyty koskaan tai ainakaan tarpeeksi keskustelua? Tähän yritämme nyt vaikuttaa emmekä tee sitä vastakkainasettelun vuoksi vaan tiedostamisen, yhteistyön sekä kasvavien tulevien haasteiden takia. Emme aio olla tässä esityksessä myöskään yksin. Lähestymme Kanuunaa sekä nuorisotutkimusta lähellä olevia henkilöitä sivuttaistuen toivossa.

Uskomme täällä, että se olisi hyödyllistä. Pieni muistutus tarpeesta tuli, kun osallistuin lehden toimitusneuvoston kokoukseen ja sain käsiini Allianssin lokakuisen Nuorisotyön Pohjois-Suomen tulevaisuusfoorumin (Oulu 7.10.2015) ohjelman. Miksi ihmeessä siinä lukee Pohjois-Suomen? Puhujalistaa tuijottaessani totesin, että kyseessä oli paremminkin Nuorisotyön Oulun kaupungin tulevaisuusfoorumi.

Katsokaa itse. En haluaisi uskoa, että Allianssin nuorisotyön Suomi päättyy Ouluun tai Kanuunan Rovaniemelle.

Skoeoe




 


Ei kommentteja: