torstai 19. maaliskuuta 2015

Dilemma: periaatteet ja sovellutus

Toimikautensa kalkkiviivoilla huojuvan hallituksen yksi näyttävä kärkihanke oli nuorisotakuu. Idea on erinomainen ja tavoitteet ylevät: niiden mukaan mm. jokaiselle vastavalmistuneelle alle 30 -vuotiaalle tarjotaan työ-, työkokeilu-, kuntoutus- tai työpajapaikka kolmessa kuukaudessa työttömäksi ilmoittautumisesta.

Nuorisotakuun hyvä puoli on se, että se on yhtäältä tuonut tärkeät asiat keskustelun keskiöön ja toisaalta virkistänyt erityisesti paikallistason yhteistyötä. Se on virittänyt myös hankkeita, joilla yritetään edistää uudentyyppistä palvelutarjontaa ja yhden luukun periaatteen toteuttamista.

Tulostensa puolesta takuu on ajautunut talousmyrskyjen ristikkäisaallokossa karikolle: nuorisotyöttömyys on noussut tasolle, jossa ennen ei ole oltu. Työmarkkinat eivät vedä ja tämä näkyy tietysti nuorten osalta myös. Nuorisotakuuta on kritisoitu siitä, että taloudelliset panostukset ovat olleet tarpeeseen nähden ihan riittämättömät. Etsivää työtä ja työpajoja on tehorahoitettu, mutta mitäpä sitten?

Hämmennystä nuorisotakuun toteuttamiseen on aiheuttanut myös se, että valtion tuottavuusohjelmissa kieriskelevä työhallinto on linjaillut sekä palveluitaan että myös työllistämisen keinojen kriteerejä sellaisella tempolla, että heikompaa on hirvittänyt. Toiminta on vaikuttanut tempoilevalta ja nuorten työpajoja sekä työllistämistä hoitavien ihmisten näkökulmasta kummalliselta ja epäjohdonmukaiselta. Muutoksista ei ole neuvoteltu eikä tiedotettu etukäteen, niitä on vain tehty. Tämä on ollut todellisuus käytännössä koko 2010 -luvun ajan.

Tänään 19.3 on uutisoitu siitä, että Työ- ja elinkeinoministerön Nuorisotakuutyöryhmä on saanut työnsä valmiiksi ja esittää, että nuorisotakuu on vakinaistettava ja  että sen toteuttaminen on kirjattava myös seuraavaan hallitusohjelmaan.

Hyvä. Mutta oireellista kyllä: työryhmä ei ole laskenut mitä nuorisotakuun toteuttaminen maksaa. Se tyytyy toteamaan, että toteuttamisen pitää olla pitkäjänteistä ja resurssien riittävät.

Näin työryhmä. Pari päivää aikaisemmin ainakin Inarin kuntaan saatiin maakunnan TE-toimistolta kirje, jossa toimisto linjaa kuntiin ja palkkatuen käyttöön liittyviä tulevia painotuksiaan. Määrärahojen niukuuden ja työttömyyden rakenteen vuoksi TE-toimisto toteaa, että painopiste palkkatuen myöntämisessä jatkossa on pitkäaikaistyöttömissä.

Nuoriin liittyen tulkinta ón karua luettavaa: palkkatukea myönnetään vain nille asiakkaille, joilla on monialaisen yhteispalvelun tarve. Sen lisäksi 25 vuotiaiden tulee olla yhtäjaksoisesti työttömänä vuoden ja alle 25 -vuotiaan työttömänä yhtäjaksoisesti puoli vuotta.

Mitähän tuo yhteispalvelu sitten lienee?  Jää nähtäväksi. Varmaankin ne 14 paikkakunnan Ohjaamot joit perustetaan ESR-hankkeen kautta ovat sellaisia. Missä lie lähin? Ivalossa on postilaatikko elinvoimatalon seinällä, mutta sehän on toinen tarina se...

Työpajaihmiset ovat kummissaan. Nuorisotakuun toteuttamisen kannalta linjaus on järjetön. Se rankaisee niitä nuoria, jotka valmistuvat, mutta jotka eivät huonon työmarkkinatilanteen vuoksi työllisty suoraan. Sitä miten tämä vaikuttaa työpajatoiminnan onnistuneeseen pyörittämiseen, en viitsi edes ajatella.

Aiheetta enempään. Tämä taisi olla viimeinen blogiteksti tähän teemaan liittyen...

Skoeoe




Ei kommentteja: