torstai 28. elokuuta 2014

Tärkeintä on liike...

Pikkuhiljaa päästään loman jälkeiseen vauhtiin. Tänään toimintaansa käynnisteli nuorisovaltuusto. Parlamentti totesi ketä on poistunut maisemista opiskelemaan tai armeijaan ja sopi täydennysvaalin aikataulut. Tämä on tärkeätä, jotta liike ei pysähtyisi ja jotta mukaan saadaan uusia nuoria.

Edellisen lisäksi esityslistalla oli tukku muita tärkeitä asioita, katse oli tiukasti tulevaan. Kuitenkin,
jotta tuleva horisontti olisi hallinnassa, on syytä todeta mihin keväällä päädyttiin.

Tässäkin blogissa käsiteltiin 9.6.2014 NuVan keskeisintä vaikuttamisen välinettä, kärkihankelistaa vuosille 2014 - 16. Kovan työn tulokset oli esitelty varapj Jaakon ja jäsen Miikan toimesta kunnanvaltuustolle kesäkuun alussa ja nyt oli ensimmäisen seurantakatsauksen aika.

Hyvältä näyttää. Vastaanottohan oli mainio jo valtuustosalissa. Lisäksi kärkihankelistaa käsiteltiin kunnanhallituksessa tuoreeltaan jo kesäkuussa ja siihen sisältyvät asiat on toimitettu hallintokuntiin jatkotoimia varten ja huomioitavaksi mahdollisuuksien mukaan jo seuraavaa toiminta- ja taloussuunnitelmaa käsiteltäessä. Kesätyöhön liittyviä NuVan näkemyksiä ja esityksiä pidetään kunnanhallituksen päätöksen mukaisesti talousarvion valmistelun lähtökohtana. Selkokielellähän edellinen tarkoittaa sitä, että kesätyöhön tullaan varaamaan lähes 50.000 euroa myös jatkossa. Kun Revontulisäätiöltä jääneet varat on realisoitu tänä vuonna, on kyseessä ihan uusi määräraha. Hienoa, ainakin kärkikärki etenee kuten on esitetty... Se on saavutus.

Piti kertoa NuValle myös yksi ihan muu juttu. Kuntalakia ollaan muuttamassa. Oikeusministeriö on pyytänyt kunnilta asiaan liittyen lausuntoa. Uudistuksen on tarkoitus tehdä myös nuorisovaltuustoista lakisääteisiä. Inarissa kunnanhallitus antoi lausuntonsa elokuun alussa.

Kunta ei kannata tätä ja perustelu on kiintoisa: kunnanhallitus epäilee, että virallistaminen tappaa luovuuden ja tietty spontaanius katoaa lakisääteisyyden myötä. Parasta on kumminkin se, että perustelutekstissään kunta kertoo Inarin nuorisovaltuuston olevan yksi maan parhaista ja aktiivisimmista.

Eipä olisi uskonut tämmöistä lukevansa 10 vuotta sitten, kun NuVa eli alkuvuosiaan ja aiheutti legendaarisilla koulukuraattoria koskeneilla esityksillään ja muilla kannanotoillaan lähinnä hämmennystä ja suoranaista ärtymystä.

Mietiskeltiin tätä kaikkea. Kaikki ymmärsivät, että näissä hommissa ei tunneta pikavoittoja. NuVa on kulkenut pitkän tien ja toiminut vuositolkulla sinnikkäästi, jotta ääni kuultaisiin. Kaikki tajusivat sen, että rapatessa on roiskunut, on ollut ylilyöntejä ja pettymyksiä, mutta myös vääjäämätöntä myönteistä ilmapiirin muutosta. Yhteiset valtuustoseminaarit ja aikanaan Lahdesta apinoitu kärkihanke -menettely ovat olleet erinomaisia perusvälineitä tässä kehityksessä.

NuVassa on keskusteltu paljon siitä, että ei riitä kovinkaan pitkälle se, että huudetaan isoon ääneen ja joka asiassa. Sekään ei johda mihinkään rakentavaan, jos odotetaan kaiken esitetyn johtavan myönteiseen lopputulokseen. Nuoria kyllä kuullaan, mutta perillemenon varmistamiseksi sanomisen pitää olla huolella perusteltua ja laadukasta. Kun kesäkuun valtuustoaamuna vilkaisin varapj Jaakon aamuyöllä lähettämän powerpoint esityksen arvasin heti, että miten päivällä käy, perustelut olivat niin vakuuttavat ja esitykset tosi konkreettisia ja toteutettavissa. Tällä tiellä on hyvä jatkaa, se todettiin tänään.

Tuohon nuorisovaltuuston lakisääteisyyteen liittyen niin en oikein tiedä mitä ajattelisin siitä. Taidan olla aika lailla samoilla linjoilla kunnanhallituksemme kanssa. Osittain omat johtopäätökset tulevat eri syistä, mutta silti. Kaikkeen lakisäätäistämiseen liittyy myös se salakuoppa, että asioita ryhdytään yhdenmukaistamaan laatu- ja valintakriteereillä sekä erilaisilla seurantamittareilla. En pidä siitä mahdollisuudesta.

Jonkin verran on keskusteltu siitä miten nuorisovaltuusto tai vastaava pitäisi valita. Minä epäilen, että vaikkapa kuntavaalien tyyppisen menettelyn rakentaminen ei käytännössä toimi. On pakko kysyä mikä on tärkeätä: muoto vai lopputulos. Tärkeintä kaiketi lienee se, että on tahtoa mahdollistaa nuorten osallistuminen eri tavoin ja että paikallisesti löydetään niitä tapoja, joilla hommaan saadaan innostettua motivoituneita nuoria.

Ymmärrän oikein hyvin sen miksi Helsingissä ei ole nuorisovaltuustoa. Ymmärrän oikein hyvin senkin miksi meillä on ja miksi se on tämmöinen...

Miettii

Skööö

Ai niin. Kohdakkoin on showtime. RajaRock lähtee juuriltaan Rovaniemelle. Kattava katsaus Barentsin rokkielämään Kulttuuritalo Wiljamissa tiistaina 16.9.2014. Rokit soitellaan osana Barentsin nuorisokonferenssia... Inarin nuoret esillä täälläkin... Siistiä.
 

Ei kommentteja: