sunnuntai 17. elokuuta 2014

Heja Norge (CYB:n loppumetrit Alta - Rovaniemi)

Connecting Young Barents -hanke lähestyy toiminnallista loppuaan. Näissä merkeissä matkustettiin Altaan läänintaiteilija Hannun kanssa. Projektikokouksen ohella oli tärkeätä, että maakunnallisessa taidehallinnossa musiikinedistäjänä työskentelevä Hannu pääsi lopultakin CYBissä Rajarockien ohella tutustumaan Altan mainion nuorisotalo Husetin toimintaan paikan päällä.
 
Oli tarkoitus lähettää myös nuoria Husetin kansainväliselle Gigant musaleirille, mutta tuli aivan liikaa yhteensattumia: koulu oli ehtinyt alkaa, soittajia löytyy muttei bändejä. Lisäksi leiriin liittyvä Aronnesrocken festari ajoittuu hankalasti samaan viikonloppuun saamelaismusiikin Ijahis Idja festarin kanssa ja niin edelleen.
 
Mitään ei nyt voinut muuta kuin pahoitella isännille tilannetta. Tulevaisuus näyttää valoisammalta. Olemme Inarissa viritelleet henkiin takavuosien minibändileirit. Vaikka bändejä ei oikein ole, on leiritykselle ollut kysyntää. Kaksi ensimmäistä oli suosittuja ja lisää on toivottu. Lisää myös tulee, siitä sovittiin nyt: syksyllä ja edelleen keväällä.  
 
Tätä kautta etsitään jatkossa osallistujia myös Husetin leirille, jolla nuoret tekevät demon ja nousevat Aronnesrockenin huippuvarustellulle lavalle keikan merkeissä. Lisänä on kansainvälinen tunnelma sekä liverpoolilaisen  Paul Mc Cartney instituutin opiskelijoiden tuottajakoulutus. Luulisi kiinnostavan, kunhan täällä vaan osataan myydä asia oikein.
 
Norjalainen villapaita
 
Olen jo vuosi sitten blogipäivityksessä Itsetunto (19.8.2013) pohdiskellut norjalaista mentaliteettia ja Altan Husetia. Se kaikki on tehnyt minuun suuren vaikutuksen. Niin suuren, että olen kirjoitellut Husetista raportin Nuorisotyölehteen. Tulikin nyt mieleen, että sitä ei ole julkaistu. Toivottavasti se tulee ulos, ei siksi, että olen sen tehnyt vaan siksi, että sikäläisessä ajattelutavassa on paljon opittavaa. 
 
Altassa on n. 25.000 asukasta, Kemin mittaluokka. Nuorisotyö toimii kapeammalla pohjalla kuin vaikkapa Inarissa, mutta siihen mihin panostetaan, panostetaan isosti. Ja se näkyy kyllä toiminnassa, talolla, tiedotuksessa... Täällä osataan valita painopisteet ja jättää loput sivuun. Täällä osataan myös olla reilusti ylpeitä tekemisistä, turha vaatimattomuus loistaa poissaolollaan.
 
Toiminta lähtee siitä mistä kotoSuomessakin paljon puhutaan: mahdollistetaan, osallistetaan, nuoret tekevät paljon itse, nuoret eivät ole kohde. Husetissa tätä ryyditetään sillä, että nuoriin luotetaan ja heitä vastuutetaan. Arkikeskusteluissa talo ja välineet eivät ole ohjaajien tai kunnan vaan nuorten itsensä. Tietysti tiloilla on pelinsäännöt sekä vahva pedagoginen ohjaajien osaaminen, sääntörikkeisiin puututaan heti ja kovalla kädellä: avainkortti lähtee tarvittaessa nopeammin kuin se tuli ansaittua eikä se helposti tee come-backia
 
Mutta kortit säilyvät kantajillaan. Nuoret ilmiselvästi arvostavat suuresti ohjaajiaan ja kehuvat muutoinkin taloansa. Ohjaajien kanssa muuten tulee kulttuuri- ja mentaliteettieroista huolimatta toimeen mainiosti: mutkattomia ja rentoja alansa ammattilaisia, joiden kanssa on samoilla linjoilla hyvin pikaisesti.
 
Istuskeltiin Hannun kanssa talolla kokoustemme ja päiväkonserttien jälkeen. Ällisteltiin touhua: ovet olivat auki, paikalla paljon nuoria, pa-laitteita roudattiin, kitara soi ja yhtään ohjaajaa ei näkynyt missään. Yksi taisi olla Aronnesrockin päiväkonsertissa stagella ja loput tauolla tai jossain. Melkoista yhteisöllisyyttä.
 
Meistä tämä oli vaikuttavaa ja mietittiin, että voisiko toimia Suomessa. Lopputuloksena todettiin, että toivomme sen olevan mahdollista täälläkin. Mutta pitkän tien takana... Luottamus on avainsana ja arvostus. Oli vekkulia havaita sekin, että Altassa tapahtumissa olevat vapaaehtoiset näkyvät. Heillä on omat liivinsä, joka ei jätä arvailuille sijaa. Liiveistä puheenollen: järjestyksenvalvojat käyttävät liiviä, jossa on teksti Trivselsvakt. Mukavasti on tämäkin käännetty position puolelle: viihtyisyyden valvoja.
 
Rajarock matkustaa Rovaniemelle
 
CYBin hankekokouksessa käsiteltiin myös ylimääräisen musiikkitapahtuman järjestämistä. Homman taustalla on paitsi jäljelläoleva hankeraha myös se, että Rovaniemellä järjestetään Barentsin nuorisokonferenssi 15. - 17.9.2014.
 
Rovaniemen NuVa oli toivonut kulttuuriohjelmaa ja niinpä emme Inarin NuVa edustaja Ronnin kanssa malttaneet toukokuun suunnittelukokouksessa olla hiljaa. Ajatuksena on tuoda konferenssin sisään osaksi sen ohjelmaa Best practices in practice -juttuna CYB -hankkeen Suomen tapahtuma,.
 
Ja kun siitä tapahtumasta puhutaan, puhutaan kuluvana vuonna 25 -vuotistaivaltaan juhlistavasta Rajarockista. Varsinainen juhlakonsertti soiteltiin tosin jo tammikuussa Vasatokassa, mutta kun konferenssijärjestelyistä vastaava Opetus- ja kulttuuriministeriö hyväksyi idean, niin siltä pohjalta on toimittu.
 
Husetin kokouksessa sekä Murmanskin että Altan hankekumppanit nostivat asialle peukun pystyyn, joten nyt päästään valmisteluissa tosi vauhtiin. Kiintoisaa ja mukavaa tehdä juttua ihan uuteen, mutta sinällään tuttuun ympäristöön.
 
Pelipaikkana on kulttuuritalo Wiljami, takavuosien legendaarinen  elokuvateatteri Kino. Rokit soitellaan tiistaina 16.9.2014 klo 18.00 alkaen ja kattaus on hieno: Scumbria Murmanskista, Etulinja akselilta Tornio - Inari, Apparation Haaparannalta, Approaching Pluto Altasta. Lisäksi saadaan toki yksi paikallinen bändi ja saamemusiikin osuudesta vastaa tapahtuman headliner Ailu Valle & Trio Boogiemen.
 
Final countdown of CYB -Project. Siistiä. Edellinen ei muuten tarkoita sitä, että yhteistyö hanketuttuihin loppuisi. Ei puhettakaan, ei tämmöistä voi...
 
Pohdiskelee
Skoeoe
 
 

Ei kommentteja: