tiistai 8. lokakuuta 2013

Pirates of AMK (and Barentsian...)






No niin... Tuli tutustuttua opiskelijaelämään... Hyvä niin, ettei totuus unohdu. Tämä tapahtui muuten Torniossa, jolla on taas näin lokakuussa iso osa omaa työtäni...

Mutta aloitetaan 4-tieltä. Ajelin taannoin kohti Rovaniemeä Humakin projektin ohjausryhmän kokoukseen. Koska ei oltu enää Radio Inarin kuuluvuusalueella, kuuntelin Lapin Radiota. Ja äänessä oli tuttu kaveri: ivalolainen medianomiopiskelija Jyri raportoi tulevan Lapin Ammattikorkeakoulun aikeista lopettaa medianomikoulutus Torniosta. Piti nostaa volumet kymppiin, että kuulee koko jutun.

Taas kerran kävi kuten aina: on käsittämätömän hienoa kuulla, katsoa tai lukea kuinka joku inarilainen nuori, joka on ollut meillä viestintäpajalla oppimassa viestintää, elämää ja kasvamassa korkoa, selviää muissa yhteyksissä. Ja hehän selviävät: Jyriltä loistavaa journalistiikkaa, kiihkotonta mutta kriittistä, hienoa, hyvä tulee... Olin innoissani, vaikka juttu käsitteli ikävää asiaa lappilaisten mediaopiskelijoiden osalta.

Torniolla menee huonosti nuorten koulutukseen liittyen, sieltä katoaa nuorisotyöhön liittyviä aloituspaikkoja. Humak päätti lopettaa nuorten koulutuksen jo 2012. Uusi yksikkö on perustettu Kuopioon ja sinnehän se lappilainen yhteisöpedagogiopiskelija matkustaa jatkossa, jos ei halua ihan etelään. 

Nyt syksyllä uusi Lapin ammattikorkeakoulu, Rovaniemen ja Kemi-Tornion ammattikorkeakoulujen yhteensulauma, on päättänyt ajaa alas Tornion medianomikoulutuksen. Aika kylmää kyytiä. Syystäkin Torniossa on oltu pettyneitä ja ärsyyntyneitä. Opiskelijoita ärsyttää ja kun olet viimeisessä saapumiserässä, painaa ymmärrettävästi stressi siitä, että opinnot edistyvät jouhevasti ilman katkoksia.

Muitakaan ei naurata: Tornion kaupunginjohtaja on syyttänyt julkisuudessa näkyvästi Rovaniemeä vedätyksestä ja jopa huijaamisesta. Aloituspaikka on arvossaan, kun katsellaan mikä jatkuu ja missä, kun on pakko säästää miljoonatolkulla.

Sinällään säästäminen on ymmärrettävää. Pakko. On myös niin, että ei ole järkeä koulutella nuoria aloille, joihin sitten ei ylitarjonnan takia työllisty kuin käsittämättömällä tuurilla. Kuitenkin... Koulutuksen uudelleenjärjestelyissä määräävänä tekijänä on euro ja keskittäminen. Minusta on tosi ymmärrettävää, että leikkauksista on noussut alueellinen metakka. Kuka muu puolustaa maakunnan nuorten mahdollisuuksia, elleivät maakunnan nuoret itse.

Kumpaankin ratkaisuun liittyy myös riski siitä, että amk-koulutuksen lähtö heijastuu vastaavaan ammatilliseen koulutukseen. Lappia opisto kouluttaa media-assistentteja ja toisella puolella väylää Peräpohjolan opisto nuoriso- ja vapaa-aikatoiminnan ohjaajia. Synergiaedut katoavat ja pahimmillaan Humakin ja Lapin amk:n ratkaisut näivettävät ammatillisen koulutuksen. Ja se olisi äärimmäisen huono lopputulos lappilaisten nuorten ja nuorisotyön kannalta...

Sitten on kysymys yhdenvertaisuudesta tai edes jostain sen suuntaisesta. Pohjoisesta lähdetään pääosin muualle opiskelemaan. Asiassa ei itsessään ole mitään dramaattista. Näin on aina ollut ja niin pitää olla. Mutta Inarin näkökulmasta mennä Tornion sijasta Ouluun Kuopiosta nyt puhumattakaan, on askel hankalampaan. Nuoret ylipäänsä haluavat pitää kosketuksen kotiseutuunsa ja homma kyllä hankaloituu jatkossa.  

Minun silmissäni mahdollisuuksien tasa-arvo koulutuksessa on lähinnä politiikkaohjelmien onttoa retoriikkaa. Mahdollisuuksen tasa-arvoa ei ole ja reunoilta yhä etäämmälle karkaava koulutus pitää huolen siitä, että käsite voidaan poistaa jatkossa ihan mainiosti erilaisista julistuksista.

Kysäiskääpä vaikka nuorilta itseltään. No kohta kysytään lisää, vaikka he ovat jo elämöineet ja hyvä niin. Nuorisotyölehteen on työn alla reportaasi Torniosta, koulutuksen rakennemuutosalueelta. Keväällä sitten luetaan, nuori mies Ville siellä jo terävöittää kynäänsä...

Pirates of Barentsian...


Tornioon menen pian uudestaan. Connecting Young Barents jatkuu ja vuorossa on RajaRock, paikalla soittajia ja dokumentoijia kaikista Barentsin maista. Siistiä. Puitteet ovat komeat: Tornion Musiikkitalo on kuulemma puolen Suomen mahtavin mesta tämmöiseen. Eipä kumma, että meiltäkin on menty sinne opiskelemaan soittoa tai ääniteknologiaa. Sama pätee muuten mediakoulutukseen: erinomaiset puitteet lakkautettavaksi...

Tornioon tulee myös ystäviä Murmanskista. Kaupunki on ollut viime viikot otsikoissa muista kuin kulttuurisyistä. En oikein ole osannut suhtautua Greenpeacen mielenosoitukseen. Sen seuraukset ovat tietysti ylimitoitetut ja merirosvoussyyte järjetön ihmisoikeusnäkökulmasta. Ja mielenosoittajat tulisi kotouttaa pikimiten, vaikka minua pelottaa että toisin käy.

Venäjän hallinnon reaktio kertoo siitä kuinka herkkään asiaan Sini Saarela ja kumppanit iskivät. Arktis, jota Greenpeace haluaa suojella, on supervallan näkökulmasta paitsi sotilaspoliittisesti ja logistisesti myös luonnonresursseiltaan strategisesti äärettömän tärkeä alue. Sinne on siksi aika riskialtista mennä heilumaan. Jos aiemmin ei ole tapahtunut mitään, on sillä vain se merkitys, että aiemmin ei ole tapahtunut mitään. Kun mitta täyttyy, niin se tekee sen näyttävästi, pelotteena. Ja lainsäädäntö taipuu kyllä...

Asialla on myös Venäjän kansalaisia ja koko pohjoista koskeva puolensa: Stokhmanin kaasu- ja öljyesiintymien sekä muiden luonnonvarojen käytön varaan lasketaan  paljon. Resurssien hyödyntäminen tuo työtä ja luo toimeliaisuutta sekä tulevaisuudenuskoa seudulle, joka kärsii poismuutosta ja jossa vaihtoehdot ovat vähissä. Näin se vain on, siitä huolimatta, että jäljet pelottavat: tilanne on parantunut, mutta silti maisema vaikkapa Monsegorskin liepeillä ei inspiroi, se karmaisee.

Venäjän oma kansalaistoiminta on lujilla. Hallinto tekee siitä hankalaa ja ulkomaiset kontaktit tuovat järjestöille ulkomaan agentin leiman. Se ei välttämättä tarkoita mitään, mutta äärimillään se merkitsee vakoilua ulkovallan hyväksi.

En tiedä miten näyttävät mielenosoitukset vaikuttavat tähän. Arvoituksellisessa maassa voi olla, ettei mitenkään tai sitten kovasti. Greenpeacen aktivistien ohella tunnen suurta huolta siitä miten sikäläiset ystäväni pärjäävät. Ja siitä miten on viisasta toimia ihmisoikeuksien toteutumisen puolesta.... 

Pohtii

Skoeoe





Ei kommentteja: