sunnuntai 11. elokuuta 2013

Back in business...


No niin, lomat lusittu joksikin aikaa. Kolmessa päivässä on tullut istuttua ensisijassa suunnittelupalavereissa. Yksi toimistopäivä on myös jo takana ja syksy hahmottuu. Pannaan tähän nyt sitten esille se mistä aineksista nuorisosihteerin arki tulee rakentumaan seuraavan parin viikon kuluessa. Aika lentävä on lähtö eikä millään kerkiä kaikkialle missä tapahtuu, toimiston peruspalvelut pyörivät omalla painollaan ja elokuun loppuun mennessä sitten jo täysin kierroksin.

Maanantai 12. - tiistai 13.8.

Toimisto. Perinteiset alkusyksyn tärkeät, talousarvio ja toimintasuunnitelma, siirtyvät. Osana hallitun menokasvun ohjelman laadintaa tarkastellaan jälleen viestintäpajan asemaa. Tämä on nähty ennenkin, näin tehdään lähes aina, kun talous kiristyy. Sikäli olen luottavainen, mutta onhan tämä ärsyttävää.

Aikataulu viestintäpajan kehittämissuunnitelman laadintaan on tiukka: lautakuntaan 21.8., joten alkuviikon ohjelma on selvä. Suunnitelma liippaa läheltä myös nuorisotakuun toteuttamista Inarissa sekä paikallisradiotoimintaa, joten tehtävä on tärkeä.

Osastolla on muutoksia: sivistysjohtaja vaihtui jo ja myöhemmin liikuntasihteeri virkavapautuu. Onneksi sijaisuuteen tuli täyttölupa ja löytyi sijainen. Hetken huoletti, syksyllä 2009 ei ollut kivaa.


Keskiviikko 14.8.

Pitkä päivä tulossa. Aamupäivä toimistolla viimeistellään pajajuttua. Etsivien työsuhteet ovat katkolla ja jatkot hoideltava. Opkm:ltä on tullut kyllä tukieurot, mutta avustuspäätös puuttuu. Harmillista, hiukan monimutkaistaa asioita...


Puoliltapäivin lentokenttä, saan vieraan, jonka kanssa menee kaiken muun ohessa muutama päivä.
Törmäsestä Inariin. Tapaamisia. Pitänee poiketa pikaisesti Sajoksessa tapaamassa Saamelaiskäräjien entistä ja uutta nuorisosihteeriä.

Omalta osalta pääasia liittyy kuitenkin Inarin koulun ja nuorisotoimiston yhteistyön syventämiseen. Periaatetasolla asiasta on sovittu omassa työyhteisössä sekä rehtorin kanssa. Pohdittavaa riittää, mutta lähtökohdat ovat lupaavat.

Alkuilta: vien vieraani Nuorisokeskus Vasatokkaan. Toimitusjohtaja Mikan kanssa on myös pidettävä ihan näinä päivinä päivityskeskustelut: tulossa on yhteisjuttuina ainakin Lapin työpajapäivät Inariin lokakuulle sekä tekeillä olevan monitoimisalin käyttöönottobileet tammikuussa.


Torstai 15.8.

Aamupäivä: toimisto.

Iltapäivällä kutsuu valtuustosali: Pohjoiset Työpaikat -hankkeen järjestämässä koulutustilaisuudessa käsitellään seinättömän työpajan perustamiseen liittyviä asioita. Loistava ajoitus, siihen suuntaan olemme viemässä viestintäpajaamme... Asia on tärkeä, mennään koko toimiston voimin sanankuuloon.


Valtuustosalista nelostielle. Tiedossa laatuaikaa tutkijavieraani kanssa semmoiset nelisen tuntia. Suuntana pohjoinen ja päämääränä naapuri Norja: Alta.

Perjantai 16.8 - lauantai 17.8.

Connecting Young Barents -hanke jatkuu syksyllä. Mennään vieraani kanssa tututumaan Huset -nimisen altalaisen nuorisotalon toimintaan sekä tapaamaan Barentsin nuorisovaihtotoiminnassa mukana olevia norjalaisia ja venäläisiä kumppaneita. Päivään sisältyy myös hankekokous, agendalla mm. Tornion Rajarock -tapahtuma lokakuussa. Illalla on ajatuksena piipahtaa Aronnesrocken konsertissa...


Lauantaina takaisin Inariin. Josko pyörähtäisi ns. omalla ajalla katsomassa Intriguen konsertin Ijahis Idja -festareilla...

Maanantai 19. - tiistai 20.8.

Työsuunnitelmassa lukee: toimisto. Onkin hyvin luultavaa, että on pakko. Talousarvion ja toimintasuunnitelman laadinnan käynnistäminen on ihan riittävä jo sinällään. Päivittäisrutiinitkin vaativat aikansa.

Tiistai-illaksi on kyllä lupeissa ns. kenttähommia.



Muutama kesä on jo mennyt siten, että olen hoidellut liikuntatoimistolle suunnistuksen kunnanmestaruuskisat. Showtime on 20.8. klo 17 ja pelipaikkana Koppelon entinen koulu. Työkiireiden johdosta en ole tehnyt ratoja, mutta pyöritän liikuntasihteerin kanssa homman. Ratojen purkutyöt pitää sovittaa loppuviikon kalenteriin...

Keskiviikko 21.8.

Aamu toimistolla tai Koppelon metsissä. Sää ja muut kiireet määrittelevät. Kello 12 päädyn jälleen valtuustosaliin: nuorisovaltuusto kokoontuu nykyisessä kokoonpanossaan viimeistä kertaa.


Iltapäivän kokoontuminen näissä merkeissä: vaalit syyskuussa, koulutusohjelma ja tiedotussuunnitelma sekä valtuustoseminaarivalmistelut syyskuulle. Listalla on painoarvoa. Vaalit on hyvin tärkeä taitekohta joka kerta... 

Nuorisotyössä ihmisiä menee ja ihmisiä tulee. Se kuuluu homman luonteeseen kuten sekin, että jatkuvasti aloitetaan alusta. Sen on joutunut hyväksymään, ei siinä mitään. Saattaa olla kumminkin hiukka haileat fiilikset itellä tuossa kokouksessa. Moni lähtee porukasta, joka on ollut hyvin sitoutunut, äänekäs ja vikkeläliikkeinen.


Ohi suunnitellun käsittelyyn tulee myös NuVan kuuleminen moniyhteisölliseen Selvä Peli -työhön liittyen. Yhteistyörengas on toimut Inarissa kohta 13 vuotta ja NuValla on ollut edustajat mukana jo jonkin aikaa. Nyt toiminnalle tehdään opinnäytetyönä kehittämissuunnitelma. Opiskelija Kati osallistuu kokoukseen ja NuVa saa kertoa käsityksensä homman hyvistä puolista ja kehittämistarpeista. Kiintoisaa...

Torstai 22.8.

Toimistoaamu. Periaatteessa on oman toimiston palaveripäivä, mutta seiskojen ryhmäytysten takia paltsu on siirretty viikolla.

Iltapäivälle varaan jo nyt aikaa työpajalle. Elokuun loppuessa käy tavanomaiset: pajatso tyhjenee ja kesätyöläisten kansoittama viestintäpaja hiljenee hetkeksi... Sielläkin alkaa uusi kierros.

Pääosin lähtevät porukat menevät opiskelemaan ja hyvä niin. Uusia nuoria haetaan jo ja meidän on pakko miettiä miten heitä löytyisi.

Nyt on kysyjän markkinat. Kannattaa olla ripeä, työhallinnon uudet palvelukäytännöt merkitsevät sitä, että rekrytoituminen ei toimi likikään niin nopeasti kuin ennen nuorisotakuun voimaantuloa. Hassua, mutta niin on...

Perjantai 23.8.

Toimistossa sekä metsässä, jos tarve vielä vaatii. Illalla on toimintakauden aloitusdisko Urheilutalolla. Pitänee piipahtaa...

Niin...

Noilla mennään elokuun loppupuolelle... Suunnitelma on tämä. Pitää kumminkin muistaa viisaus, joka on jäänyt mieleen jo opiskeluaikojen kuntasuunnittelun kurssilta: olosuhteiden oleellisesti muuttuëssa, suunnitelmia on tarkistettava. Niin ja se toinen viisaus: mikään inhimillinen suunnitelma ei ole täydellinen.

Näinhän se tahtoo olla...

Skoeoe






Ei kommentteja: