torstai 25. marraskuuta 2010

Tunnelmia eduskunnasta
















Asiat usein johtavat toisiin asioihin. Tornion nuorisoneuvoston ja Inarin nuorisovaltuuston tammikuinen Vasatokan koulutustilaisuus päätti vastata inarilaisen kansamme edustajan Janne Seurujärven kutsuun yksituumaisesti KYLLÄ. Lupaus lunastettiin 25.11. jolloin 25 nuorta vaikuttajaa piipahti opintomatkalla eduskunnassa. Lähes kaikille vierailu oli lajityypissään ensimmäinen. Ryhmä teki opastetun kierroksen, tutustui eduskunnan työtapoihin sekä seurasi kiintoisaa hallituksen kyselytuntia Isossa Salissa. Kohokohtana oli kumminkin kansanedustajan kyselytunti, jossa Janne joutui koville nuorten tiukkojen kysymysten ristitulessa.

Perusasioiden äärellä

Nuoret valmistautuivat kohtaamiseen huolellisesti. Kysymysten pohdinta oli alkanut jo kotipaikkakunnilla ja yhteinen junamatka kului osin tässäkin merkeissä. Lopullinen työstö sekä kysymykset/esittäjät hiottiin pienissä ryhmissä Helsingin Nuorisoasiankeskuksen ystävällisesti osoittamissa tiloissa Toimintakeskus Hapessa.

Oli mahtava seurata miten intensiivisesti porukka teki työtänsä. Purkutilanteessa oli vain yksi ongelma: missä järjestyksessä kysyttävä sanotaan ja mitä runsaassa puolessa tunnissa ehtii. No, nuorten tapa toimia on mutkaton ja mitään kilpalalaulantaa tai arvovaltameinikiä ei ollut ilmassa. Happea riitti ja työnjako syntyi rivakasti.

Kansanedustaja kohtaa nuoria

Asetelma oli kiintoisa. Mies, joka aikanaan on esittänyt Inariin nuorisovaltuuston perustamista, on itse päätynyt maamme vallan ytimeen tai ainakin hyvin lähituntumaan. Kyselytunnin ilmapiiri olikin varsin vapautunut.

Ensimmäinen kysymys singahti suorasuuntauksella kotinurkilta: Inarin NuVan varapuheenjohtaja Sunna esitti huolensa Inarinjärven raskaaksi arvioimaansa kaavoitushanketta koskien ja tehosti huoltaan kysymyksellä siitä onko Pallaksen ja Suuren Järven suunnitelmat koko Lapin vääjäämätön tulevaisuuden tie, tie joka hautaa alleen suureen ääneen markkinoidut luontoarvot.

Loistava kysymys, erittäin ajankohtainen. Jäätävä pelinavaus. Osui ja upposi: "Jahas, täällähän mennäänkin heti asiaan, edellinen aikuisdelegaatio oli kiinnostunut ensimmäiseksi edustajien torkkupeitoista..."

Tilaisuus eteni samaa rataa: luonnonsuojelu, ydinvoiman jatkorakentaminen ja loppusijoittaminen, nuorten mielenterveys ja päihteet, Lapin poismuuton estäminen, äänioikeusikäraja, mitkä ovat olleet keskeiset aloitteesi....

Mitä jäi käteen. Paljonkin. Jututin nuoria illalla majapaikassa ja juteltavaa riitti. "Poliitikkoimaista, osa asioista jäi vaille selkeätä vastausta, pyörittelyä asioilla jotka tosin ovat hankalia, kiintoisa ja mukava tapaaminen, kannusti mukavalla tavalla..." Kommentteja oli.
Selviäkin vastauksia tuli: Rautatie Jäämerelle - ehdottomasti, äänioikeusikäraja 16 -vuoteen - kyllä ja mahdollisimman pian - energiajuomat vain täysikäisille kyllä...

Minua miellytti moni asia. Kärjessä nuorten ennakkoluuloton ote ja kansamme edustajan kannustava viesti lappilaisnuorille: opiskelkaa, osallistukaa ja luottakaa itseenne sekä Lapin tulevaisuuteen. Eikä minulla ole syytä nähdä mitään teennäistä, kosiskelvaa tai jotain tämmöistä Jannen tilaisuuden jälkeisessä kommentissa: onpa teräviä nuoria...
Kaikkineen: mukava jälkimaku.

Koko tilaisuus on nauhalla. Minulla on materiaali Selvä Keli -lähetykseen 2.12.2010 täysin valmiina. Kyselytunti ja Tornio NuNen pj Riston sekä Inarin NuVan jäsen Kaisun punnittuja ajatuksia eduskuntavierailusta. Koko matsku matkaa ajallaan myös Tornioon, Nuorisokanava Hertzilä tekee mitä tekee. Kantsii kuunnella, joka pystyy, Radio Inari...

Sköö





Ei kommentteja: