lauantai 23. tammikuuta 2010

Vuosi käyntiin... katse Inariin










Perjantai 22.1.2010 oli tänä vuonna Ivalossa se päivä, jolloin asiat eivät voi olla niin huonosti etteikö hymyilyttäisi. Aurinko teki taas sen minkä se kaamoksen jälkeen tapaa tehdä: palaa jostain taivaanrannan alapuolelta, lämpöä se ei heti lisää, mutta valoa syntyy kertaheitolla lisää.

Hyvä niin... Syksyltä jäi asioita rästiin, mutta eiköhän se siitä.
Iloisin mielin edetään kohti vuoden 2010 seikkailuja. Alku on ollut hyvä, suorastaan lupaava...










Osallisuutta Torniossa ja Inarissa: yhteistyössä eteenpäin

Yksi viikonloppu on jo takana: Inarin nuorisovaltuusto ja Tornion nuorisoneuvosto edistivät osallisuutta yhteisellä koulutusviikon-lopulla Vasatokassa. Mukavaa...

Taas kerran todettiin, että vaikka paikkakunnat ovat erilaisia ja eri kokoisia, niin haasteet ja mieltä askarruttavat asiat ovat lopulta niitä ihan samoja. Asia myös yhdistää ja vaikka nuoret eivät ennakolta tunne toisiaan, ryhmäytyminen tapahtuu salamavauhtia.
Luulen, että kumpikin puoli hyötyy siitä kun päädytään peilaamaan omaa toimintaa toisen kunnan vastaavaan. Molemmilta löytyi käytäntöjä, joita toinen voi "varastaa" ja viedä sovellettavaksi omaan ympäristöönsä. Hieno juttu.

Nuoret vaikuttajat ovatkin paljon vartijoina. Tahtoo paikallisesti olla niin, että sinällään ymmärrettävä paine terveydenhoitoon ja vanhusten palveluihin vie huomiota nuorten hyvinvoinnista. Se on huono juttu se, sillä mikä on Lapin kuntien tulevaisuus, jos vähenevistä nuorista ei muisteta pitää hyvää huolta. Nyt jos koskaan tämä pitäisi muistaa... Jos nuoret ostavat vain menolipun niin... No, sitä sopii pohtia mitä se tarkoittaa.

Torniolla ja Inarilla on muuten kertynyt koko 2000 -luvun ajalta hyviä kokemuksia yhteistyöstä. Nuorten koulutusviikonlopun seurauksena perinne jatkuu: Inarin oman kansanedustajan Janne Seurujärven äänitervehdyksen tulos oli selkeä: käynnistettiin valmistelut yhteisen opintomatkan toteuttamiseksi syksyllä 2010. Kohteena tietysti eduskunta ja muita osallisuuteen liittyviä juttuja. Selvä Keli jää mielenkiinnolla odottamaan mitä tapahtuu.

Radio Inarin Selvä Keli ja Radio Pron Hertzilä


Radiotyö on oivallinen nuorisotyön menetelmä, joskin valitettavan harvojen kuntien käytettävissä. Lapissa pisin perinne löytyy Torniosta, jossa nuorisopalveluilla on ollut oma Hertzilä nuorten ohjelmansa jo 1990 -luvun alkupuolelta. Inarin nuorisotyö on Radio Inarin myötä seurannut esimerkkiä joskus saman vuosikymmenen puolivälissä.

Selvä Keli käsitteli lähetyksessään 21.1. Vasatokan koulutusviikonloppua. Jututettavana oli nuorten parlamenttien mainio puheenjohtajakaksikko Siru Inarista ja Risto Torniosta.
Lisäksi henkilökuvassa kuultiin Lauraa, torniolaista Inarin vierailijakonkaria, jonka panos EU:n nuorisotoimialapäälliköiden Saariselän kokouksen yhteydessä järjestetyssä Ovttas-yhdessä -nuorisotapahtumassa lokakuussa 2006 oli merkittävä. Oli muuten minullekin tosi kiva ja nostalginen jutustelutuokio. Yhdessä todettiin, että tultiinpa tuolloin tehneeksi melkoinen show saumattomalla yhteistyöllä, jossa mukana Tornion ja Inarin nuorten ohella olivat Suomen Saamelaisnuorten yhdistys sekä Sodankylän ja Ranuan nuoret. Hieno projekti, ehkä ikimuistoisin kaikista niistä toiminnallisista jutuista mitä milloinkaan olen ollut toteuttamassa.

Ovttas- tapahtumat ajettiin suorana Inarissa Radio Inariin sekä Perämerenkaarella Radio Prohon. Nuorisotyöllisesti erikoinen juttu, joka oli toteutettu jo elokuussa 2002 Tornio-Haaparannan Rajarockin aikaan: rockradio yhtäaikaisesti Torniossa ja Inarissa. Tuosta eka jutusta on jäänyt mieleen kuinka jotkut tutut soittelivat lähetyksen aikana Inarinjärveltä ja pyysivät meitä lopettamaan pelleilyn: "Torniossa muka..."

Torstaina 21.1. tämä sama yhteislähetys tehtiin "köyhän miehen" versiona, kun Vasatokan haastattelut ajettiin samaan aikaan Selvässä Kelissä Marin ja Sepen sekä Hertzilässä Luskun ja Miljan toimesta. Nyt ei käytetty Digitaa, vaan jutut oli toimitettu MP3 versioina etukäteen sähköpostissa. Lopputulos kumminkin sama. Mahtavaa. Näinkin voi nuorisotyötä tehdä.
Oli sitäpaitsi ihan mukava lukea naamakirjasta, kun Radio Inarin toimittajaikoni Illu kertoili, että juttuvaihto Luskun kanssa jatkuu. Hienoa, jatkumoita pitää olla, se on yhteistyössä laadun tae se.

Tiina - Selvä Pelin hiihtävä kumminuori

Inarilainen nuori hiihtäjä Tiina kertoili Selvä Kelille taannoin, että mielummin vapaa kuin perinteinen. Tiina on Selvän Pelin kumminuori. Oli mukavaa seurata tänään TV kakkosen lähetystä pakkashuuruisista Keuruun SM-hiihdoista. Siellähän Tiina hiihti ja oikein hyvin hiihtikin. Pipossa ja hiihtopuvussa näkyi ihan selvästi jotain sellaista, jota olen katsellut siellä täällä ennenkin: Pertun 2000-luvun alussa suunnittelema Selvä Peli -logohan se siellä killotti näkyvästi.

Hienoa, että Tiina edistyy hiihtourallaan ja hienoa, että hän haluaa ohessa edistää inarilaista Selvä Peli -ideologiaa. Eiköhän tämänpäiväisellä suorituksella irtoa paikka Tiinan nykyisen seuran KEV:n naisten viestijoukkueeseen. Selvä Keli odottelee innolla SM-hiihtojen jatkumista ja toivoo hiihtävälle kumminuorelle liukkaita latuja ja opiskeluintoa...

Inari on muuten nyt nuorisotyössä tapetilla. Inarin nuorisotyön toiminnan ehdoton painopiste vuonna 2010 on Inarin kirkonkylään 2011 keväällä valmistuviin nuorisotiloihin liittyvät jutut. Ensi tiistaina alkaa määrätietoinen työ Inarin nuorten kanssa: avajaiset, käyttöperiaatteet, sisustus, kalustus, varusteet... Pohdittavaa riittää, mutta hyvä niin. Inari on nuorisotilansa ansainnut. Luulen, että tähän teemaan palataan...

S

Ei kommentteja: