perjantai 1. tammikuuta 2010

Meni jo, tuo vuosi 2009 - no miten se sitten meni?

Vuosi on ollut vilkas, värikäs, kiintoisa, mutta ja erityisesti sen jälkipuoliskoltaan myös raskas, ehkä raskain koko miltei 30 -vuotisen nuorisotyöhistoriani ajalta. Kumminkin, jos yhden myönteisen pienen hetken monista nostaisin esille, se löytyy tämän kuvasarjan alkukuvasta. Olen tavannut kunnianarvoisan tasavallan presidenttimme työn merkeissä aiemmin huhtikuussa 2004 Helsingin yliopiston Balder-salissa. Nyt tapasin hänet elokuussa Sevettijärvellä, jossa hän piti alueen asuttamisen 60 vuotisjuhliin sekä Inarin vieraailuunsa liittyen pressi-infon. Niin, ylläolevassa kuvassa on vahvasti ja monin tavoin henkilökohtainen latinki: läsnä oli myös viestintäpajamme pitkähiuksinen työharjoittelija ja Radio Inarin toimittaja, jonka tehtävänä oli nauhoittaa tiedotustilaisuus. Prseditenttimme oli tuossa tilaisuudessa ja muutoinkin todella läsnä ja halusi kuulla Sevetin asukkaita. Homma hoitui. Niin, ja sen toisen pitkälettisen työharjoittelijan pokka piti myös: Radio Inarin jinkkujen yksi helmistä lähtee niin, että "No minä olen Tarja Halonen...". Kovia poikia... Niinhän ne nuoret Inarissa ylipäänsäkin.

Vuosi käynnistyi perinteisin menoin nuorisovaltuuston jo vakiintuneen VaNuRockin tahdein. Tämä kuten kaikki muukin tehtiin yhteistyössä: NuVa, Selvä Peli, Tilkkutäkki, Radio Inari, viestintäpaja... Niin se pitääkin. NuVa oli ahkerana ja lokakuussa vanha NuVa väistyi ja uudet inarilaiset nuorisopäättäjät aloittivat kahden vuoden toimikautensa. NuVa on voimavara ja iso semmoinen. Inarissa NuVa on vakiinnuttanut asemaansa ja hyvältä näyttää. Vielä kuitenkin löytyy kosolti tehtävää, jotta ääni todella kuuluisi... Kärkihankelistan synty oli hieno hommeli, mutta uuden NuVan vaativa tehtävä on sen markkinointi päättäjille ja kaikille...

Kuljeta luojani, kuljeta mua... Ja kyllähän hän sitten kuljettikin :D

Helmikuussa piipahdettiin Eklipticonin kanssa Murmanskissa. Rock Attacks Barents festivaali oli ihan uusi tuttavuus. Soittoa häiritsivät tekniset pulmat, mutta muutoin hieno reissu. Uusia kontakteja syntyi ja kokemusta karttui, taas kerran...










Alkuvuoden härkäviikot: perusnuorisotyötä ja toimiston jatkuvaa kaaosta















Inarilaisen nuorisotyön yhteistyöverkosto Selvä Peli toimi koko vuoden. Osana työn kymmenvuotisen taipaleen juhlintaa SP esittäytyi Oulussa pidettyjen valtakunnallisten nuorisotyöntekijäpäivien näyttelyosastolla. Selvä Peli on nykyään erottamaton osa myös Inarin kunnan nuorisotyötä, ilman ei tulla toimeen ja luulen että työtapaan on tarvetta muuallakin...

Inari osallistui yhdessä Kolarin, Kemijärven ja Ranuan kuntien kanssa Nuorten hyvinvoinnin ankkurit Lapissa -hankkeeseen. Yhteisötaiteen merkeissä nuoret digikuvasivat sekä toteuttivat Nt. Stönön juhlissa julkaistun sisätaideteoksen nimeltään Nuorten ympyrät. Hieno konkreettinen tuotos hankkeesta, joka on kiintoisa, mutta joka osoittautui arvioitua haastavammaksi ja vei aikaa oletettua enemmän.
Toukokuussa Ivalon nuorisotila Stönö juhlisti 25 -vuotista taivaltaan. Paljon porukkaa, muisteluita ja mahtimeininki juhladiskossa. Kunnan nuorisotyötä ilman Stönöä ja sen osaavia työntekijöitä ei olisi. Toiminta laajenee: jo aiemmin keväällä oli käynnistynyt suunnittelutyö, joka tähtää kevääseen 2011. Inarin kirkonkylään tulee näillä tietämin aivan varmasti nuorisotila, jonka sijainti Juutuanjoen koskien eteläpuolella on yksi maan komeimmista.


















Toukokuussa Eklipticon osallistui Haaparannan Rock Tävlingen bändikisaan. Voitto matkasi Inariin. Happiksen kanssa vaihdellaan jatkuvasti bändejä.
Inarille tärkeä kumppani on rajan länsipuolen Tornion nuorisopalvelut, jonka kanssa tehdään muutakin. On tehty koko 2000 -luku. Yhteistyökokoontuminen 2009 pidettiin Vasatokassa keväällä. Työ jatkuu...



Aika arktisissa alkukesän oloissa pidettiin LahtIvalon nuorten vaihtoiminnan Inarin leiri; Tukikohtana tietysti Vasatokka, mutta muuallakin oltiin: räntää räpsi, mutta Lemmenjoella käytiin kultaa huuhtomassa. Enpä muista milloin edellisen kerran olin pukeutunut kelkkahaalariin kesäkuussa, nyt oli pakko. LahtIvalo käynnistyi muuten jo maaliskuussa, kun oltiin hiihtolomailemassa kaupunkioloissa. Salpausselän kisoissakin piipahdettiin, täytyy sanoa että se Magnus Moen menee livenä kovaa, tosi kovaa. Hieno vaihtoprojekti, jonka jatko nyt kolmen vuoden kokemuksen jälkeen on arvioitavana.

Sitten varoittamatta Elämä näytti arvaamattoman murheellisen puolensa. Maailma seisahtui, kun lähimmän työtoverin ja iltarastiystävän elämän rastitaival päättyi äkillisesti. Raskas kesäkuu, hyvin raskas...

Inarin Lapin Kesässä lähinnä viestintäpajalla säpinöitä: lukuisia äänentoistokeikkoja ja radiotuotantoa. Lisäksi Selvä Peli Rock soiteltiin Ivalon urheilutalolla stagella mm. kulttuurityöstä palkittu SomBy. Hyvät bileet, joskin yleisöä vähemmän yllättäen vähänlaisesti. Liian lähellä Roin Simerock ja Tornion Twin City festarit. Muutoinkin porukat siellä täällä lomareisuilla. Voipi olla, että oli kertaluontoinen kokeilu tällaisenaan (heinäkuu).

Tunturisuunnistus Utsjoella: hieno tapahtuma, loistopuitteet. Kesäkuussa menehtyneen työtoverin muistokisat. Väistämättömän edessä muistelijaiset juuri oikeassa ympäristössä: Kisan jo tauottua ratojen purkuhommien yhteydessä oli hetki aikaa yksinäiseen muistelemiseen rauhallisessa tunturimaisemassa (elokuu).

Sevettijärven asuttamisen 60-vuotisjuhlissa yleisöryntäys (elokuu). Mukavat juhlat, joissa arvovaltainen kutsuvierasjoukko hurmaantui Sevetin kolttanuorten isosta panoksesta päivän toteutuksessa. Nuoria on vähän, mutta itsetunto heillä kohdillaan, hienoa... Aktiivisiakin ovat: koulu sujuu ja nuorisotyön KG-ryhmä veti koko kohderyhmän koolle joka 2. viikko.




Tultiin taas kerran tutuiksi, inarilainen nuorisotyö esittäytyi, samalla Selvä Peli ja sen 10 -vuotta juhladiskoineen (syyskuu)

Kahden toimiston loukun tuotoksia. Ensi kertaa elämässä jäähallin
kontissa käynnistämässä jäädytystä. Elämä kahden työ keskellä tarjosi kiintoisia uusia asioita, mutta asetelma pitkän päälle on mahdoton. Viisi kuukautta oli lähes enemmän kuin tarpeeksi. Viipymiä omassa nuorisotyön asiassa paikkaillaan vielä tammikuussa 2010. Iloinen asia on se, että liikuntasihteerin paikka kuitenkin lopulta täytettiin (kesäkuun puolivälistä marraskuun puoliväliin)



Nuorisokeskus Vasatokka (aiemmin Nk. Inari) vietti 15 vuotispippaloita. Nuoret (NuVan Anu ja Laura, Arctic Duo 93n Siru ja Miia sekä pajakaksikko Jarppa - Joona) edustivat hienosti, itse samaan aikaan Saariselällä... (lokakuu)





Saamelaisnuorten osallisuutta edistettiin Saariselällä, hieno kokous. Paljon lupauksia ja toiveikkaat odotukset (lokakuu). Pikku takapakki kumminkin tuli, kun nuorisolautakunta-asia jäi Saamelaiskäräjien Vasatokan maratonkokouksessa kokonaan käsittelemättä. Nuorten kannalta toisarvoiset hommat sotkivat asian etenemisen, vahinko (joulukuu). No, seuraavaa käräjien kokousta odotellessa... Asia ei katoa.
Rajarockin 20-vuotista taivalta juhlarokkailtiin Ivalossa (lokakuu), osallistujia jokaisesta neljästä Barentsin maasta. Homma jatkuu, näin sovittiin joulukuussa Torniossa: lokakuussa 2010 rokataan Vesisaaressa ja 2011 Torniossa otetaan käyttöön uudistunut Barentsin rocktapahtuma.
NuVan Rock Inari -tunnustuspalkinto perhekodin
pitäjille, loistovalinta (joulukuu)








Tästä ovesta mentiin Lapin nuorisotyöntekijöiden työkokoukseen kuin viimeistä kertaa (joulukuu). Ely vai Äly vai mikä se nyt uussijoituspaikka lääninhallituksen nuoisotyölle lineekin, ihan sama, mutta yhteistyön toivoisi jatkuvan joustavana. Lapin nuoret tarvitsevat puolestapuhujansa niin paikallisesti kuin aluetasollakin.




Värikäs, kiihkeä, raskas ja paljon yhteistyötä sisältänyt vuosi, mahtui paljon osin liiankin paljon kaikkea. Kumminkin: tästä on hyvä jatkaa vuoteen 2010.
S

Ei kommentteja: