lauantai 13. joulukuuta 2008

1 - 20 - 4 ??!!































Inarille on sitten vahvistettu toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2009 - 11.
Vanha valtuusto pääsi viime töinään ottamaan kantaa myös siihen pitäisikö nuorten pajatoiminta siirtää nuorisotyöltä Revontulisäätiölle, joka hoitaa pitkäaikaistyöttömien sosiaalista työllistämistä. Kunnanhallitus ehti jo yksimielisesti täydentämään nuorisotyön viestintäpajatekstiosaa lauseella Pajatoiminta liitetään Revontulisäätiöön.

Koko homma tehtiin kahdessa viikossa. Kiireessä unohtui sivistyslautakunnan, nuorisotyön ja ennenkaikkea nuorten itsensä kuuleminen.

Siirtolauseke kirvoitti salissa kipakan ajatustenvaihdon. Moni valtuutetuista oli oivaltanut sen, että mikäli asia olisi edennyt kunnanhallituksen esityksen pohjalta, ei jatkossa enää olisi keskusteltu muutostarpeista tai syistä. Keskustelua jatkossa olisi kyllä käyty, mutta vain siitä miten ja millä aikataululla siirto hoidellaan.

Seurailin keskustelua Radio Inarin suorassa lähetyksessä ja pääosin asian käsittely oli tasokasta. Keskustelun edetessä oli ilmeistä, että asiassa päädytään äänestämään. Keskustelun edetessä oli selvää myös se, että siirto aiheuttaisi merkittäviä muutoksia nuorisotyön talousarvioon sekä toimintaan. Uhkana olisi huolella rakennellun ja nuorten elämäntilanteista perustelunsa ammentavan kokonaisuuden rapautuminen.

Jotenkin minulla oli sellainen olo, että siirtoajatus toimi myös testinä siihen mitä kaikkea kunnan omaa toimintaa voidaankaan/halutaan ulkoistaa. Sosiaali- ja terveystoimi on jonkin tekstin mukaan siirtämässä päihdetyö- vastuutaan samaiselle Revontulisäätiölle. Siitä olisikin lyhyt matka kysyä Selvä Peli -työn suorittajasta. Sitä kautta voisi sitten pohdiskella kätevästi koko kunnallisen nuorisotyön asemaa ja tarvetta.

Lopullinen ratkaisu(ko?)

Viimeistä kokoustaan istuneelle valtuustolle on kunniaksi se, että nuijankopautukseen tarvittiin omituiset äänestysluvut: 1 siirron puolesta, 20 sitä vastaan ja 4 tyhjää. Olevissa olosuhteissa tulos on ainoa oikea.

Toivottavaa on myös se, että viesti seuraavalle valtuustolle on riittävän selkeä: ennaltaehkäisevän nuorisotyön lähtökohdat ovat ihan erit kuin sosiaalisen työllistämisen, vaikka niihin erityisesti työllistämisasioissa liittyy samojakin elementtejä.

En ole kuitenkaan vakuuttunut siitä, että asialle hyväksi on se miten ratkaisu syntyi. Viestintäpajan asemaa on käsitelty valtuustotasolla omana asianaan vuosina 2001 ja 2005 sekä osana työllistämisen tuotteistustyötä vuosina 2006-07, normaalit kuntasuunnitelmapäätökset on myös tietysti tehty vuosittain. Kaikki yksimielisesti joskin välillä kiivaastikin keskustellen.

Suotavaa olisi, että nyt saataisiin työrauha ainakin pariksi-kolmeksi vuodeksi. Jatkuva selvittely ja asian vatvominen kuluttaa energiaa ja kaikki se on pois varsinaisesta työstä, jota sitäkin on ihan riittämiin pelkän peruskuvion pyörittämisessä puhumattakaan erillistapahtumista.

Vuosi 2009 on Inarin nuorisotyön merkkivuosi monella tapaa. Tuleepa todelliseen tarpeeseen ajatus tehotiedottaa nuorten toiminnoista ja nuorten asioista ylipäänsä. Myös NuVan suunnitelma tiivistää nuorten ja aikuisten välistä vuoropuhelua on mitä ajankohtaisin.

RockInariRonja


NuValla on mukava perinne: se jakaa vuosittain kunnan itsenäisyyspäiväjuhlissa oman Rock Inari-tunnustuspalkinnon.

Numeron kuusitoista sai nuoriso-ohjaaja Ronja Kyrö. NuVa arvosti palkinnolla nuorta nuorisotyöntekijäänsä, joka muutaman Rovaniemellä vietetyn opiskeluvuoden jälkeen on halunnut palata Inariin. Ja halunnut myös tehdä työtä nuorten parissa. Ja nopeasti Ronja onkin luottamuksen nuoriin hankkinut.

Kaikista nuorisotyön tunnustuksista mahtavinta on varmaankin saada nuorten oma tunnustus. Näin ajattelisin.

Selvä Keli onnittelee Ronjaa, niin ja myöskin pitkän työn inarinsaamenkielen hyväksi tehnyttä Matti Morottajaa, joka puolestaan pokkasi samoissa pippaloissa vuoden 2008 Inarilaistekopalkinnon. Oli jo aikakin...

Tuoreita Selvä Kelin äänileikkeitä nettiin...

Vihdoin ehdin uusimaan nettisivujen äänileikekokoelmaa. Osoitteesta www.lanuti.fi/inari ja vihreästä bannerista (kuuntele selvää keliä tästä) löytyy haastatteluja menneeltä syksyltä. Äänessä mm. linja-autokatossankari Arttu Inarista, opetusministeriön nuorisoyksikön päällikkö Olli Helsingistä, saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Enontekiöltä sekä powermetalliyhtye Eklipiticonin rokkistarat Jarppa sekä Juho Ivalosta.
Muutakin löytyy, käykää kuuntelemassa.

Ensi viikon radioshow onkin vuoden viimeinen, studiovieraana joulutunnelmissa on koko Selvä Peli -työryhmä. Radio Inarin ohjelmakarttaa ei vuodenvaihde hetkauta: Mari ja Seppo on the air heti loppiaisen jälkeen.

S

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

"Pajatoiminta liitetään Revontulisäätiöön."

Kylläpäs on kettumainen lause viestintäpäjan tominnan kannalta. Mitä on kansalaisvaikuttaminen? Se on sitä, että yllä oleva kunnanhallituksen räätälöimä lause ei muuttunut lihaksi.

Sköö mainitsi, että Revontulisäätiön ja Viestintäpajan toiminnoissa on yhdistävänä tekijänä työllisyydenhoito. Revontulisäätiö tekee sillä saralla varmasti hyvää duunia.

Viestintäpajalla tehdään tämän lisäksi paljon muutakin, käytössä on nuorisotyön työkalujen koko kirjo. Sköö, Mortti & co. ovat nostaneet näitä työkaluja esille Selvä Keli -blogissa pitkin matkaa.

Kuntapäättäjien "märkä uni" pitää sisällään sen, että mahdollisimman moni nuori tekisi ronjakyröt ja palaisi opiskelujen jälkeen takaisin kotikuntaansa Inariin.

Viestintäpajalla tehty nuorisotyö voi hyvin olla syynä paluuseen.

Turvallisuuden tunne ja aito välittäminen ovat asioita, jotka monella painavat vaakakupissa kun jossain vaiheessa elämää mietitään, että minne sitä asettuisi.

Kyse on kokemusten jättämistä mielikuvista. Minkälaisessa kunnassa haluan elää ja kasvattaa perhettä.

Viestintäpajan väelle sanon, notta
Keep Up The Good Work!

Sippo Seurujärvi, Mikkelissä vuodesta 2000 asunut inarilainen