perjantai 10. lokakuuta 2008

Vaalinalustunnelmia ja etsivää nuorisotyötä

Syksy on vuodenajoista se, jolloin viikot kuluvat vikkelimmin. Nyt ovat normimenon lisämausteena vielä lähestyvät kuntavaalit, jotka näkyvät erityisesti viestintäpajalla ja Radio Inarin toimituksessa. Juicen syksyiset sävelet ovat nousseet uuteen kukoistukseen: nyt on lokakuu ja minusta näkee sen...

Hassisen Kone elää myös renessanssia: meill on levottomat jalat, levottoomat...

Kaikki nuorten asialla(ko?)

Oli aika rankka Selvä Keli -lähetys, vaikka Mari hoitelikin taidokkaasti studiovieraamme ja helpotti niiltä osin oloani merkittävästi. Omakohtainen mikkiväsymys selittyy lähestyvillä kuntavaaleilla.

Olin nimittäin viestintäpajan tämänhetkisen työvalmentajan Siirin Veskun kanssa viettänyt laatuaikaa studiolla neljänä perättäisenä iltana seurana ehdokkaita asettaneiden ryhmien edustajia. Hetki ennen Selvä Keli lähetystä tenttasimme Ivalon Kokoomuksen edustajia suorassa lähetyksessä.

Onpa ollut todella kiintoisia kolmevarttisia. Matka on muuten tätä kirjoitettaessa puolivälissä elikkä ensi viikolla on vielä neljä istuntoa lisää...

Lähetysten perusjuoni on se, että tenttaamme ehdokkaita käyttäen apuna niitä kysymyksiä, joita kuntalaiset ovat toimittaneet Inarin kunnan vaalikoneeseen (löytyy muuten osoitteesta http://www.inari.fi/) ja jotka eivät ole sinne asti päässeet. Niitä kysymyksiä onkin sitten aika paljon, joten olemme säästyneet pahimmalta: miettimisen vaivalta. Se on hyvä, sillä ajattelu on rasittavaa ja kun olemme mukavuudenhaluisia, niin...

Yksi kymmenminuuttinen jakso ehdokasillasta on omistettu nuorisovaltuuston kysymyksille. Yhteenvedon paikka nuorten asioiden käsittelystä on edessä ensi viikon (16.9.) lähetyksessä, jota edeltävän tunnin aikana esittäytyy muuten viimeinen ryhmittymä, Inarin kuntavaalien ensikertalainen: Kristillisdemokraatit.

Tässä voi kumminkin jo todeta, että on se jännää miten kaikki yhtäkkisesti ovat niin nuorten asialla, että heikkopäisempää ajoittain hirvittää. Sisäinen inhorealisti toki muistuttaa olemassaolostaan ja sanoo, että nämä on kuultu ennenkin, viimeksi neljä vuotta sitten... No, ehkei asia ole kuitenkaan ihan näin yksioikoinen: Inarin NuVa on viimeisen valtuustokauden ajan pitänyt suht korkeaa profiilia ja kyllä emovaltuustokin tietää ja tunnistaa, että sillä on ärhäkkä pikkusisko/-veli. Oikealla tiellä siis ollaan.

Etsivä löytää (ja kolkuttavalle avataan...!)

Studiovieraaksi saapui Etsivä löytää -hankkeen nuoriso-ohjaaja Mika Fält. Mika on tehnyt viestintäpajalla kelpo työtä: ideana on ollut madaltaa entisestään jo matalaa pajan ulko-oven kynnystä nuorille, jotka ovat elämänsä kanssa taitekohdassa. Hankkeen pyrkimyksenä on ollut myös löytää palvelujärjestelmien ulkopuolelle mahdollisesti jääneet nuoret sekä auttaa tavalla tai toisella muutoin väliinpudonneita nuoria.

Ja katso: kohderyhmää onkin löytynyt... Ammatillinen yhteistyökin on tiivistynyt ja hyvä niin.

Hanke on mahdollista toteuttaa, koska yhteiskunta (opetusministeriö) on katsonut tarpeelliseksi panostaa paljon euroja etsivän työpajatyön rahoittamiseen. Hyvä, mutta on kumminkin perin kummallista, että tehopanostukset pyrkivät kasautumaan yhteen, sinällään tärkeään nivelvaiheeseen: nuorten siirtymiseen peruskoulun jälkeiseen elämään.

Tähän vaiheeseen satsataan todella paljon. Ilmassa leijuu tästä huolimatta kiusallisena kysymys: pitäisikö vahvistaa muidenkin siirtymävaiheiden toimia. Kauhajoki-tragedian jälkeen joutuu kysymään: miksi ei havaittu, miksi ei puututtu? Jotenkin minusta on alkanut tuntumaan entistä enemmän siltä, että mitä enemmän panostetaan varhaisiin siirtymiin (perhe/päivähoito -> peruskoulu, alakoulu -> yläkoulu) sitä vähemmän tarvitsee panostaa myöhempiin korjaaviin toimiin.

Olisiko tullut aika panostaa myös niihin? Ja jopa ensisijaisesti niihin?

S

Ei kommentteja: