lauantai 18. lokakuuta 2008

Tunnelma tiivistyy...

Joo... Vaalisunnuntai lähestyy ja nyt vaalit jo näkyvät.

Ennen torstain Selvä Keli radioshowta Siirin Weskulla ja minulla tuli täyteen yksi etappi: vedettiin viimeinen Ehdokaslistat esittäytyvät -sarjan kolmevarttinen ja seurassamme olivat Kristillisdemokraattien edustajat.

Taakse jäi seitsemän iltaa ja neljätoista studiovierasta. Kiintoisa kaksiviikkoinen ja käsinkosketeltava oli helpotuksen tunteemme, kun urakasta lopulta selvittiin.

Nuorten asíat ja NuVan kysymykset: Miten ehdokkaat vastasivat?

NuVa oli työstänyt kunnan vaalikoneeseen lukuisia kysymyksiä, joista aika montaa ehdittiin käsitellä puolueiden edustajien kanssa. Oli ihan pakko tehdä radiolähetyksessä Weskun kanssa yhteenvetoa istunnoista.

Mielenkiintoinen kokemus. Kaikki puolueet sekä sitoutumattomat tiesivät, että Inarin kunnassa on äänekäs ja vikkeläliikkeinen nuorisovaltuusto. Se on hyvä juttu. Pientä hajontaa oli siinä miten suhtaudutiin nuorten kuulemiseen. Pääosin todettiin, että asia on hyvällä mallilla, mutta muitakin käsityksiä löytyi.

Koulukuraattoriasia toimi jännällä tavalla ilmapuntarina. Ei koulukuraattorin virkaa = ei nuorten kuulemista. Hmmmm... Jännä juttu, tosiasiassa kuraattorihomma synnytti runsaasti keskustelua ja paljon paperia, niin ja myös toimenpiteitä. Asiat eivät ole ihan yksioikoisia.

Pohdiskeltiin sitä miksi nuoria, alle 30 -vuotiaita ehdokkaita on niin vähän. Kaikki olivat sitä mieltä, että sopivanikäiset lähtevät Inarista muualle. Onhan se niinkin, mutta se ei selvitä kaikkea. Miksi ne harvat nykyisistä alle kolmikymppisistä valtuutetuista eivät jatka? Selvä Keli taitaa palata vielä tähän aiheeseen. Luulenpa, että kyse on paljolti myös siitä, että me inhorealismin kyllästämät aikuiset ja ennakkoluulottomat nuoret puhumme eri kieltä silloinkin kun lopulta puhumme samasta asiasta...

Kykeneekö 16-vuotias kypsään äänestyskäyttäytymiseen?

Kiintoisa on myös kysymys äänioikeusikärajan laskemisesta paikallisvaaaleissa kirkon tapaan 16 -vuoteen. Pääosin tilanne seitsemässä lähetyksessä oli 2 - 0 nykymenon puolesta. Ainakin Keskustassa ja Vihreissä tilanne oli 1 - 1.

Vastustajilla oli kaksi perustetta, joista mielestäni parempi liittyy kysymykseen siitä saavatko lapset olla lapsia. Totta on se, että ihan liian nuorina lapsilta edellytetään turhan paljon. Toinen asia on se, istuuko asia äänioikeuskysymyk-seen.

Olen aiemmin jo todennut, että Kirkko on Suomen poliittista järjestelmää edistyksellisempi. Pitkässä juoksussa äänioikeusikärajan lasku kuntavaaleissa ruokkisi takuulla nuorten kiinnostusta paikallisiin asioihin ja niihin vaikuttamiseen. Sitäpaitsi: on hyvä totuttautua äänestämiseen kotioloissa ja lähiasioissa, ennen kuin edessä on se monille väistämätön: poismuutto opiskelemaan muualle.

Toinen vastustajien peruste on pelko eräänlaisesta Tony Halme -ilmiöstä siis siitä, että populismi vie voiton. Tätä pohtivat ainakin Vasemmiston sekä Kristillisdemokraattien edustajat. Kiintoisaa.

Inarin Vasemmiston varauksellisuuden ymmärtää, jos muistelee neljän vuoden takaista ehdokasasettelua. Paikallisesti merkittäväksi muotoutunut rap-kulttuuri julisti Ambassan valtakauden alkaneeksi vuonna 2005. Kausi jäi sattuneesta syystä lyhyeksi ja iskuja sateli yhteiskunnan kontrollimekanismeista käsin siinä määrin, että kyseisen nuorisokulttuurisen suuntauksen edustajat poistuivat Inarista vähin äänin vuoden 2007 keväällä. Tässä yhteydessä kato kävi myös vasemmiston luottamushenkilöissä...

Kyse on myös nuorten omasta suhtautumisesta. Oma kokemukseni on se, että nuoret suhtautuvat näihin asioihin pääosin vakavasti. Jos poismuutto häämöttää parikymppisenä, niin rima lähteä mukaan kunnallispolitiikkaan 18 -vuotiaana on todella korkealla. Neljä vuotta on pitkä aika nuoren elämässä.

Lopuksi on todettava, että lähetysten vanhin vierailija osoittautui myös
ennakkoluuttomimmaksi suhteessa inarilaisnuoriin ja heidän asioihin. Vihreiden Harald H:ia oli mukava kuunnella: nykyiset nuoret tietävät paljon
ja ovat valistuneita, järkeviä ja kykeneviä ottamaan kantaa. Hienoa. Eikä jutustelu ollut ollenkaan kosiskelevaa vaan punnittua puhetta.

Viestintäpaja ja nuoren elämän suunta

Siirin Wesku oli myös viikon vieraamme. Marin käsittelyssä Wesku kertoili juurevan vakaaseen siskeliläistyyliinsä viestintäpajan syksyn kuulumisista. Tosi lystiä oli sivusta kuulla kuinka motivoitunut tämä viestintäpajan pitkäaikainen moniottelija on nykyisestä tehtävästään.

Soiteltiin myös Perttu R:lle Hesaan. Perttu on ivalolainen kaveri, joka näkyi Inarissa monessa hahmossa: rockkitaristina, Radio Inarin äänenä, nuorisovaltuuston puheenjohtajana, helluntaisrk:n aktiivinuorena... Pari vuotta sitten hän häipyi pääkaupunkiin opiskelemaan mediatuottajaksi, kuinkas muuten. Ihan lysti oli kuulla Perttua: perhe, erityisesti lehtijulkaisualalla toimiva isä ja viestintäpaja kaikkine mahdollisuuksineen. Siinäpä elämän suuntaajat...

Perttu on muuten mukana mielenkiintoisessa hankkeessa. Hän toimii yhtenä kirjoittajana maan nuorisotyön perinnehankkeen Nuoperin kirjaprojektissa. Tulevan opuksen mediaosiossa hän ja yksi Helsingin Nuorisoasiainkeskuksen Free Your Mind mediakeskuksen nuori kertovat kokemuksistaan. Vanhemman kaartin kirjoittajana on mm. muuan Jorma Pilke, Yleisradion nuorten TV-toimituksen perustaja 1960-luvulta. Tuttu persoona myös Inarin viestintäpajalla. Henkilö. jonka suuri TV-yleisö muistaa parhaiten takavuosien Iltalypsystä. Miten se menikään: Täällä Aimo Surakka, Pasilan asema.

Mukavaa. Selvä Keli palaa myöhemmin tähän aiheeseen.

Koillis-Venäjän kutsu

Kyrön Janne oli tavoittanut Eklipticon -yhtyeen basisti-laulaja Juhon. Juho ja Jarppa, Joona sekä Oula matkaavat ensi viikolla Kuolan niemimaalle Polarnye Zorin ydinvoimakaupunkiin. Herrat powermetallibiiseineen edustavat Inarin kuntaa Rajarockissa.

Siitä miten homma meni, kertoo Selvä Keli marraskuun alussa...

S

Ei kommentteja: