keskiviikko 5. lokakuuta 2016

In the middle of Nowhere (on line) Selvä Keli on line 5.10.2016 klo 12.30 Sallan Poropuisto. Lapin nuorisotyö keskellä ei mitään. Siistiä...

Siistiä on myös se, että Nuorisotyölehti täyttää tänä vuonna huimat 70 vuotta. Allaoleva Kläppi ennakko on julkaistu vastikään ilmestyneessä lehdessä. Julkaisen sen myös blogissa ajatellen kumpaakin: Nuorisotyölehteä ja Kläppi -tapahtumaa. Hyvä me ja meidän sitkeä heimo, hyvä meidän oma äänenkannattaja:

Kläppi kokoaa Lapin nuorisotyöntekijät Sallaan

Lappi on ollut aina aktiivinen järjestämään maakunnan nuorisotyöntekijöille kokoontumisajoja. Matkaa on taitettu paljon ja suunta on useimmiten ollut kohti maakuntakeskus Rovaniemeä tai Kemi – Tornion seutua. Vuosi sitten maakunnassa kokeiltiin yhtä isoa tapahtumaa, joka kokosi etsivät, hallintonuorisotyöläiset, työpajaporukat, koulutuksen, seurakunnat, järjestöt, kaikki Lapin rakkauden ammattilaiset yhteen. Tornion Kläppi 2015 olikin menestys.

Tornion kokemuksen pohjalta haluttiin pikauusinta. Ja kyllä onkin kannattanut lähteä tähän. Näyttää siltä, että on myös kannattanut viedä tapahtuma seudulle, joka markkinoi itseään itseironisesti sloganilla Salla – in the middle of Nowhere. Valinta on hieno monesta syystä. Lapin kaupungit on nähty, uusi innostaa ja matkailu muualle edistää kilometreissä mitattavaa yhdenvertaisuutta. Sitä paitsi Sallassa, Koillis-Lapin sinnikkäässä selviytyjäkunnassa, tehdään todella laadukasta nuorisotyötä. Sitä on hyvä arvostaa porukoissa paikan päällä.

Niin tai näin, mutta Sallaan kokoontuu 5.-6.10.2016 runsaat 150 nuorisotyöläistä. Se on Lapin oloissa paljon. Se on niin paljon, että Sallan oloissa osa auditorion istunnoista joudutaan striimaamaan salin ulkopuolelle, jotta kaikki saavat osansa. Se demokratisoi myös tekemistä: mediapajoja löytyy muutamasta Lapin kunnasta.

Idea kaikki kokoavasta tapahtumasta on Lapin oloihin loistelias. Kun välimatkat ovat mitä ovat, on järkevää vähentää kohtaamisia ja keskittyä monen pienen sijasta yhteen hyvin valmisteltuun isoon tapahtumaan. Ratkaisussa säästyy matkarahoja, mutta myös työaikaa: laskin kerran, että Inarista yhden syksyn aikana kului pelkkään nelostiellä istumiseen kuukauden työaika.

Sallan tapahtuman suurin ryhmä on ohjaajat, joita porukasta on kolmannes. Se kertoo siitä, että heillä on yhteiseen kokemusten vaihtoon ja koulutukseen huutava tarve. ”Kläppi-ideologian”  syntymisen yksi lähtökohdista olikin kysymys siitä miten ihan tavallista perusnuorisotyötä tekevät ohjaajat voitaisiin huomioida työpaja-etsivä-byrokraatti-lanutivastuuhenkilöiden täsmäkokoon-tumisten maailmassa. Nyt väliinputoajia ei ole, halu osallistua ratkaisee.

Parin tiiviin päivän aikana keskustellaan uudistuvasta nuorisolaista ja pureudutaan koulunuorisotyöhön, maakunnan nuorille tyypilliseen lähtemisen pakkoon, osallisuushommiin, työssä jaksamiseen, ehkäisevään päihdetyöhön, nuorten mielenterveyteen….

Nykyään ärsyttää jo aika usein lähteä tien päälle. Lokakuussa ei ärsytä. Ei, sillä käytännössä kaikki matkustavat. Ja kaikki tiet vievät Sallatunturille.

Seppo Körkkö
Kläppi 2016 työryhmä

Ei kommentteja: