sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Pohjoinen puhuu vol II: Kohtaamisia


Käytiin kevätlomalla På Gränsen alueella, incognito ja omilla asioilla. Rajalla ostoskeskuksessa kohtasin ohimennen tyttökaksikon, joka sivu kulkiessaan lauloi huomiota herättävän komeasti J.Karjalaista mukaellen: ”Me ollaan luusereita kaikki, kun oikein silmin katsotaan – me ollaan luusereita elämän ihan jokainen….”

Biisi jäi soimaan päässäni… Miksi lauletaan näin? Mitä me aikuiset on tehty, että nuorten näkökulma on tuo? Ilmeisesti paljon. Onkin kirjoiteltu runsaasti siitä, että kun jatkuvasti synkistellään, maalataan tulevaisuuden taivaanranta yksiselitteisen tummanpuhuvaksi eikä esitetä mitään toivosta muistuttavaa, käy näin. Puheet toteuttavat itseään.

Mietin, että mitä nuorisotyö voi tehdä ja on jo tehnyt. Jotain, tai no aika paljonkin, oli johtopäätös. Osallistaminen on oiva tapa torjua kyynistymistä. Se ei ehkä tavoita kaikkia nuoria, mutta silti. Onneksi on toimintaa, ja nyt on jopa Suunnitelma, joka oli esillä jo edellisessä blogipäivityksessä. Se suunnitelma ei toki koske suoraan kaikkia, mutta monia nuoria kumminkin. Välillistä vaikutusta ei voi tietää.

Homman toteuttaminen ei tule tuosta noin vaan. Valmisteluissa tarvitaan kohtaamisia ja paljon. Tässä muutamia jo tehdyn matkan varrelta…

Valtuuston pj, Ivalo 20.1.

Inarin NuVan vuoden ensimmäisen kokouksen vieraaksi on pyydetty valtuuston puheenjohtaja Anu. Vaihdetaan ajatuksia ja pääasiana on NuVan kevätkauden tärkein poliittinen asia: kärkihankelista vuosille 2017 – 19. Tulossa on järjestyksessään neljäs lista ja edellinen esiteltiin valtuustolle kesäkuussa 2014. Silloin lista, joka syntyy laajan Inarin nuorten kuulemiskierroksen pohjalta, oli omana asianaan valtuuston esityslistalla.

Se oli hieno juttu ja nyt sovitaan, että sama tapahtuu valtuuston toukokuun 2016 kokouksessa. Mahtavaa. Porukka kertoo Anulle myös Pohjosen Vinkkelin suunnitelmista tehdä vaikuttamismatka pääkaupunkiseudulle marraskuussa. Hyvää ja tarpeellista vuoropuhelua.

Lapin Nuorisofoorumi ja Pohjosen Vinkkelin kokous, Rovaniemi 23.1.

Nuorten Helsingin reissun valmistelut jatkuvat. Inarin delegaatiossa on kolme nuorta. Pohjonen Vinkkeli esittäytyy jo toisen kerran Lapin maakunnan nuorten osallisuusryhmien kokoontumisajoissa. Taisin jo aiemmin kirjoitella kuinka joku kysyy, että miksi heidän kunta ei ole mukana. Vastaamme, että tämä tukehtuu, mikäli siitä tehdään liian iso. Kehotamme perustamaan omia yhteistyörenkaita.

Rovaniemen Nuorisopalvelut päästää ystävällisesti Pohjosen Vinkkelin nuoret kokoustamaan Mondelle. Tuttu nuorisotalo, jota kaupungin nuorisotyö on profiloimassa erittäin kiintoisalla tavalla uusiksi. Pitää tulla oikein porukalla tutustumaan joskus.

Keskustelu jatkuu siitä mihin se Torniossa marraskuun Supermankeli viikonlopun aikana päättyi. Ei puhuta käytännön jutuista ollenkaan. Poliittinen agenda täydentyy, ja tehdään työnjako siitä, mikä taho valmistelee minkäkin teeman. Hyvää hyrinää, sopimukset syntyvät rivakasti ja vilkkaasti keskustellen. Näyttää hyvältä.
Nuorisoasiainkeskus, Helsinki 1.2.

Osallistun Allianssin luottamushenkilökoulutukseen ja Nuorisotyö lehden toimitusneuvoston kokoukseen. Kausi on kohdallani jo viides ja jää näillä näkymin viimeiseksi.

Lennot aikatauluttuvat siten, että minulle jää aikaa tärkeään vierailuun. Käyn Hietaniemenkadulla.

Helsingin Nuorisoasiainkeskuksessa on tullut piipahdettua ajoittain. Siellä on aina otettu hienosti vastaan, niin nytkin. Esitän yhteisen asiamme. Tosiasia on nimittäin se, että olemme marraskuun operaatiomme kanssa riippuvaisia siitä miten Helsingin ja Espoon nuorisotyöt suhtautuvat suunnitelmiimme.

Hieno rupeama, pöydän ympärillä on osin tuttuja, osin uusia kasvoja. Myös kollegani One and only, Tommi tuo toisen maamme suurimman kunnan nuorisopäällikkö, piipahtaa juttusilla. Vinkkelin asia saa loistovastaanoton. Hommasta on tulossa yhteistyöhanke.

Poistuessani tapaamisesta mielialani on yhtä korkealla, kun Finnairin Airbus aiemmin päivällä.
Espoon NuVa ja NuPa, Vasatokka – Vintti/Riutula – Inari 18.2.

Tapasin marraskuussa Saamelaisnuorten konferenssissa lopultakin Espoon nuorisopäällikkö Merjan. Pyörähdin silloin myös Espoon keskuksessa ja jutustellessamme esitin kutsun tulla Inariin katselemaan pohjoisen nuorisotyöhommia.

Näin myös kävi: Vasatokka, Saamelaiskäräjien sekä Inarin kunnan nuorisotyö ja NuVan Inarin kylän edustajien tapaaminen. Hieno vierailu. Espooseen mennään silloin marraskuussa, yhteistyötä sielläkin.

Ihan siistiä. Espoo on tuttu parinkymmenen vuoden takaa, kun viestintäpajalla ja Espoon silloisella videopajalla oli usean vuoden yhteistyöputki. Ja vielä: ellen väärin muista NuVan ensimmäisen Hesareissun yhteydessä keväällä 2008 porukat kävivät tapaamassa Espoon NuVan edustajia. Homma taisi jäädä siihen yhteen kertaa, mutta nyt katsotaan, josko jotain jäisi vaikka elämään.

Saamelaiskäräjien Nuorisoneuvosto, Rovaniemi 19.3.

Käräjien kollega Kaisa on kutsunut minut Nuorisoneuvoston järjestäytymiskokoukseen. Taustalla on se, että neuvosto on uusi ja vaihdoksia on tapahtunut paljon. Olen ihan sattumoisin omilla asioillani Rovaniemellä ja käväisen ennen kotimatkaa esittäytymässä uusille parlamentaarikoille. Löytyihän sieltä toki tuttuja mm. pari Inarin NuVan entistä jäsentä, mutta asiat ovat heille uusia, vain Kaisa ja edellinen pj. Niila tuntevat suunnitelmat ja Pohjosen Vinkkelin taustat paremmin.

Vinkkelin perusteet läpikäydään pikaisesti: kun sanojia on kolme, tulee sanomiseen uskottavuutta sekä voimaa enemmän kuin yhden tahon sanomisella ja lisäksi yhdessä tekeminen on opettavaista sekä mukavaa. Siinäpä se on paketoituna yhteen lauseeseen. No se vielä, että olen huomannut, että saamelaisnuoret haluaisivat levittää oikeaa tietoa kulttuuristaan. Ymmärrän sen, edes omassa maakunnassa ei monesti tiedetä. Oma kokemus on se, että parasta tiedonlevittämistä sekä ennakkoluulojen poistamista on yhdessä tekeminen. Sekin puoltaa Vinkkelimeininkiä.

Puhutaan Allianssiristeilystä sekä marraskuuta koskevista suunnitelmista. Kukaan ei kyseenalaista ideoita, päinvastoin. Hienoa…
Lapsiasiavaltuutetun kohtaaminen, Inari 30.3.

Rovaniemen vierailu poikii lisää kohtaamisia. Käräjien NuNe kutsui Inarin NuVan puheenjohtajiston Inariin päivällistapaamiseen, jonka vieraana oli lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

Tuomas on tuttu mies 10 vuoden takaa lokakuulta 2006, jolloin EU nuorisotoimialapäälliköt kokoustivat Riekonlinnassa Saariselällä, jolloin pohjoisen nuoret toteuttivat opetusministeriön pyynnöstä nuorisotapahtuman, legendaarisen Ovttas – Yhdessä –jutun. Istuttiin tuolloin samassa pöydässä Inarin kunnan illallisella, jota isännöivät silloinen kunnanjohtaja Teuvo Niemelä ja NuVan pj VeeJii Nivasalo.

Sittemmin tiemme ovat leikanneet säännölliseen tahtiin, viimeksi PikkuParlamentissa marraskuussa Saamelaisnuorten konferenssissa, jonka seurausta tämä Inarin vierailu osin oli. Ihan mukavia kohtaamisia, kuten nytkin. Ja hienoa oli havaita kuinka hyviä asiansa lobbareita käräjien NuNe ja Inarin NuVa ovat tulleet synnyttäneeksi. Kultahovin päivällispöydissä agendalla olivat myös Pohjosen Vinkkelin menneet tekemiset ja ennen muuta tulevat suunnitelmat.

Ihan siistiä oli kuulla lapsiasiavaltuutetun kehut siitä tavasta millä Vinkkeli on yhdistänyt voimansa ja ajaa yhteisiä nuorille tärkeitä asioita. Tässä suhteessa mallia voisivat ottaa myös aikuisten hallinnoimat organisaatiot.

Yhteinen tapaaminen jatkui Inarin NuVan edustajien osalta vielä parin tunnin ajan Vintillä, jonne Tuomas halusi tutustua.

Ai niin. Siinä Kultahovin ja Vintin välissä pistäydyttiin Sajoksessa Saamelaisnuorten Taidetapahtuman avajaisissa. Se on tapahtuma, joka ei jätä kylmäksi eikä petä ikinä. Nuori Kulttuuri on itsessään hieno kokonaisuus, mutta Saamelaisnuorten taidetapahtuma se osana on edelleen ihan omaa luokkaansa. Se syntyi aikanaan 1980 –luvun alussa ns. tosi tarpeeseen, saamenkielen, kulttuurin ja nuorten itsetunnon nostamisen sekä kohtaamisen foorumiksi. Ulottuvuus on kannatellut tapahtumaa jo kolmen vuosikymmenen ajan.
Eduskunnan puhemiehen tapaaminen, Inari 9.4.

NuVa on tavannut ministereitä ja kanistereita, mutta eduskunnan puhemies on nähty lyhimmillään lehteriltä suureen istuntosaliin. Vaan nytpä on asia toisin kun Pohjois-Lapin maakuntakierroksella ollut Maria Lohela piipahti yhdessä Savukoskelta kotoisin olevan kansamme edustajan Eeva-Maria Maijalan kanssa myös Vintillä.

Arvoisa puhemies oli saanut vinkin siitä, että Inarissa on vilkas NuVa ja halusi todeta asian ihan omakohtaisesti. Siistiä…

Olikin tosi miellyttävä lauantai-illan tunti. Vieraat olivat aidon kiinnostuneita pohjoisten nuorisovaikuttajien toiminnasta. Toki Inarin NuVa pyysi paikalle myös naapurinuorisoneuvoston uunituoreen puheenjohtaja Lauran ja ihan yllättäen juttu kiertyi myös Pohjosen Vinkkelin menneeseen yhteistyöhön ja ennen kaikkea loppuvuoden suunnitelmiin.

Minusta tuntuu, että eduskuntaporukka oli vaikuttunut. Vaan niinpä olivat alueen nuoretkin. Mahtavaa.

Homma näimmä ohjaa jo itse itseään ja Suunnitelma jyrää eteenpäin kuin juna.

Ai niin: mikä se onkaan? Se juna…

Skoeoe

Ei kommentteja: