sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Dilemmoja (hämmästyttää kummastuttaa...)

Valtakunnallisen nuorisotyöviikon varaslähtönä liikuntatoimi yhdessä Selvä Peli työryhmän kanssa toteutti Ïvalon liikuntakeskuksen ja Nuorisotalo Stönön tiloissa Tullaan tutuiksi -tapahtuman lauantaina 27.9. Tapahtuman tavoitteena on tarjota liikuntaseuroille, nuorisojärjestöille ja muille nuorten parissa toimiville yhteinen tilaisuus markkinoida tekemisiään. Sen tavoitteena on myöskin kertoa paikallisesti medialle ja ns. suurelle yleisölle niistä mahdollisuuksista mitä löytyy. Taisi olla viides kerta, joka vuosi ei, mutta säännöllisesti kumminkin.
 
Olipa mukava tapahtuma. Erityisryhmien liikunnanohjaaja Pigga oli tehnyt tehokasta valmistelutyötä, sillä paikalle tuli parikymmentä eri yhteisöä. Inarin oloissa tulos on oivallinen varsinkin, kun erilaisten yhteensattumusten johdosta muutama ns. must -yhteisö joutui jättämään väliin. Tapahtuma oli myös ihan näyttävä ja itsellekin oli hyödyllistä päivittää sitä missä järjestöjen kanssa Inarissa mennään. Aivan kaikkiin pisteisiin en harmikseni ehtinyt, kun olin enimmäkseen NuVan osastolla Papun ja Idan seurassa. Tapahtuma oli myös hyvin kuultava, sillä tunnelmia välitettiin kotisohville Radio Inarin suorana ohjelmavirtana.
 
Yleisökin liikkui joskin sitä puolta olisin toivonut enemmän. No, tarjottu mikä annettu ja jokainen valitsee itse menemisensä. Hiukan tuli kritiikkiä tiedottamisesta, mutta sitä tulee aina. Ehkäpä syyskuun loppu on jo hiukka liian myöhään, ehkäpä...
 
Nuorisolakia uudistetaan. Asiasta uutisoitiin jo ajat päivät sitten ja sen jälkeen tarjoutui mahdollisuus nettiosallistumiseen. Sittemmin olikin pitkään hiljaista, kunnes nuorisoministerinkin tehtäviä hoitava Piia Viitanen nimesi valmisteluryhmän.

Ryhmän koostumus on kiintoisa. Siinä on 13 jäsentä, joista yhdeksän on opetus- ja kulttuuriministeriön virkahenkilöitä. Kuntaliitolle, Nuorisotutkimusverkostolle ja Alliansille jäi muruset. Kokoonpanoa on riepoteltu julkisuudessa näyttävästi tyyliin ministeri unohti nuoret. Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto NuVa ry pillastui nuorten ohittamisesta ja on ottanut kantaa ärhäkästi siitä mitä nuorten kuuleminen heidän omissa asioissaan oikein tarkoittaa.

Kieltämättä outoa ja tarjoaa retostelijoille oikean herkkupalan. NuVa on oikealla asialla, joskaan en nyt sitten oikein tiedä kenen työryhmässä pitäisi nuoria edustaa. NuVa ei nimestään huolimatta ole oikeasti nuorten edustuksellisten elinten yhteenliittymä, vaan yksilöjäsenyyksiin perustuva järjestö. Joten ristiriitaa tässäkin.

No, ministeri lupasi jatkoon laajaa kuulemista. Miten se tapahtuu on vielä pääosin hämärän peitossa. Jään mielenkiinnolla odottelemaan... Enpä usko, että itse oikein innostun. Aika moneen lanuokeen ja lakiuudistukseen on tullut kommentoitua. Jotenkin tämä vaikuttaa niin ennen nähdyltä. Mutta kiintoisaa seurailla mitä tapahtuu,

Vastikään julkisuuteen tuli tietoja siitä, että Opetushallitus olisi suuntaamassa koululiikunnan painopistettä kilpailullisuudesta ja lajisidonnaisuuksista kohti hyvinvoinnin edistämistä ja yhteisöllistä liikkumista.

Tämäpä vasta olisikin merkittävä ja kannatettava uudistus. Miksi kaikessa pitää tehdä tulosta?

No. Kattoopa sitten. Melkoinen hulabaloo nousi aikanaan siitä, kun käynnistettiin kaikki pelaa -tyyppinen toiminta.  Saattahan se olla, että tuo uusi linjaus ei kaikkia miellytä...
 
Myös alkoholilakia uudistetaan. Lainsäädäntö tiukkenee ja tulee rajoittamaan huomattavasti mm. mainontaa julkisilla paikoilla. Järjestelyä on perusteltu lasten ja nuorten suojelulla. Hyvä näin, mutta joku tovi sitten tiedotusvälineissä uutisoitiin, että asiaan liittyy aika kiintoisia piirteitä.
 
Sinebrycoffin tehtailla Keravalla löytyy vielä tien varresta maamerkin asemaan noussut 14 metriä korkea Koffin tölkki. Eipä ole maamerkkiä enää vuodenvaihteen jälkeen.
 
Mainonnan rajoittaminen koskee julkisia paikkoja, muttei kiellä mainostamista yleisötapahtumissa. Yleisradiolle antamassaan haastattelussa sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Ismo Tuominen kertoo jääkiekon taustavaikuttajien olleen ahkeria. Kansanedustajia on lobattu siitä, että alkoholin mainonta jääkiekko-otteluiden yhteydessä pitää jättää rauhaan....
 
Aivan mahtavaa. Lätkähän ei kiinnosta lapsia. Jännä juttu: Koffin tehtailla ei saa olla näkyvällä paikalla tehtaan tuotteeseen liittyvää maamerkkiä. Mutta sen saman sammion voi periaatteessa roudata jäähalliin. Kyse on vain siitä, että löytyy tarpeeksi iso halli... Niin... Älyllinen rehellisyys vain miten se oli?
 
Minun oli pakko osallistua Roots and River Blues -tapahtumaan synnyinkylässäni Rovaniemellä. Syynä oli erityisesti se, että kenties kaikkien aikojen kovin rovaniemeläisbändi Arcticus soitti 40 -vuotiskonsertin. Vähän sama oli asetelma, kun jokunen vuosi sitten Ivalo Rock City -festeillä, jossa ivalolaiseksi superyhtyeeksi 1980 -luvun alussa synnytetty Oxfam teki odotetun paluunsa.

Rovaniemellä festariosallistumiseen oli muitakin syitä. Ajattelin, että josko niitä entisiä nuoria tapaisin. Articusta fiilistelin, mutta muutoin nostalgointi meni hiukan puihin. Soittajissa oli tuttuja, mutta jos jätetään heidät pois, niin illan saldona inarilaiset peittosivat menneiden aikojen minulle tutut  rovaniemeläiset 10 - 0.

Oli silti oikein mukava ilta, joskin aika höpsö olo. Rovaniemi sellaisena, kun sen muistan on niin förbi. Voisin vaipua jonkinasteiseen synkkyyteen, mutta en kumminkaan. Tilanteen pelasti paitsi hyvä musa niin myöskin se, että seuraavana päivänä tapasin vanhan tosi hyvän ystäväni. Edellisestä kerrasta olikin aikaa semmoiset 35 vuotta. Asiat, joista juteltiin olivat nyt toki erit, mutta aivan mahtavaa: keskustelu jatkui käytännössä siitä mihin se aikanaan jäi...

Se on tosi arvokasta se

Miettii

Skoeoe


 

Ei kommentteja: