keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Kesätyöpaikan saannin sietämätön haaste ja mitä on tyrkyllä?

Joka kevät se alkaa, yhtä takuuvarmasti kuin palaavat kevään ensimmäiset joutsenet Kettujoen sulaan. Kännykkä ja sähköposti viestivät inarilaisnuorten halusta löytää kesätyöpaikka ns. omilta huudeilta.

Kesätyöpaikka onkin tärkeä. Usein se on nuoren ensimmäinen kokemus työelämään. Vaikka kesätöissä palkka ei huimaisikaan, niin sekin on oleellisesti enemmän kuin ei mitään. Kolmas hyödyllinen asia on työtodistus, ilman niiden kertymää on haastavaa koota cv:tä.

Juuri nyt on aika ottaa selvää ja pistää hakemus vireille. Aika myöhään meni taas, mutta parempi näinkin kun ei mitenkään.

Inarin kunnassa löytyy kolme eri tapaa tai tukimuotoa. Kaikille yhteistä on hakuaika: ns. dead line eli viimeinen hetki kaikkien osalta on perjantai 25.4.2014 klo 15.00. Silloin pitää olla hakemus sisässä tai peli on kesän 2014 osalta selvä eli menetetty. Eri tukimuodot auttavat periaatteessa lähes 90 nuoren työllistymiseen kuukauden jaksolle.

Kunnan sivistysosasto pystyy ottamaan n. 27 nuorta eri työpisteisiin tehtäviin, joita ns. vapailta yritysmarkkinoilta ei löydy. Tällaisia tehtäviä löytyy kirjastosta, kulttuuritoimesta, liikuntapalveluista (urheilukentät, uimahalli), päiväkodeista sekä nuorisotyöstä (nuorisotilat Stönö ja Vintti, viestintäpaja sekä Radio Inari). Näissä etusija annetaan 15 - 25 -vuotiaille inarilaisnuorille, jotka opiskelevat niillä aloilla, johon kesätyötä hakevat. Taustalla tässä on ajatus ja arkielämän kokemus siitä, että vaikkapa nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajatutkintoa Torniossa opiskeleva ei helposti työllisty opiskelupaikkakunnalleen. Sinällään semmoinen olisi toki enemmänkin kuin suotavaa: näkemyksiä myös muualta...  Toisaalta: onhan sekin hienoa, että muualla opiskeleva nuori viihtyy kotiseudullaan. Tätäkin vaihtoehtoa on syytä tukea. Paluumuuttaja on arvokas muuttaja...

Sivistysosaston paikoissa katsotaan edellisen jälkeen sitä onko nuori ollut aiemmin kesätöissä vai onko hän ensikertalainen. Jälkimmäinen ratkaisee. Myös sillä on merkitystä, mikäli samasta perheestä hakee useampi sisarus.

Viime kesänä paikkoja haettiin kiitettävällä tavalla. Kuntaan saatiin 70 hakemusta. Kaikki eivät voi voittaa, mutta toisaalta: hakematta ei saa mitään.

Sosiaali- ja terveystoimen kannustelisällä palkataan 16 - 25 -vuotiaita nuoria ja opiskelijoita kunnan eri toimipisteisiin. Valinnat tekee sosiaalityö, joka painottaa valittavien nuorten ja heidän perheidensä sosiaalisia ja taloudellisia perusteita.

Kunta jakaa myös Inarin kunnassa toimiville yrityksille ja kolmannen sektorin yhteisöille nuorten kesätyötukea. Tuen piiriin kuuluvat inarilaiset vuosina 1989 - 98 syntyneet nuoret, jotka eivät voi saada työttömyysturvaa. Tässä systeemissä hakijana on yritys, joten nuoren haasteelliseksi tehtäväksi jää etsiä kesätyöläisiä ottava yritys ja kertoa hommaa hakiessaan yritystuesta.

Tarkemmat hakuohjeet, viralliset hakuilmoitukset sekä yhteystiedot heille, jotka tarvittaessa kertovat lisää, löytyvät osoitteista www.lanuti.fi/inari tai www.inari.fi. Tiedot on julkaistu myös paikallislehti Inarilaisessa osin jo 1.4. ja osin 8.4.2014.

Eipä muuta kuin hakemaan. Ja oleellista on se, että hakemus on ajoissa...

Seppoköö...
 

Ei kommentteja: