sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Lapin nuorten osallisuusryhmien kokoontumisajot Inariin...



Tammikuu on normistikin kiihkeä... Nyt saadaan todellinen lentävä lähtö, kun lisäpotkua tarjoilee viikonlopun 24.-26.1. valmistelut. Inarissa tapahtuu silloin: Skabmagovien ohella on tuhti paketti nuoriin ja nuorisotyöhön liittyviä juttuja sekä kirkonkylällä Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa että Muddusjärven etelärannalla Nuorisokeskus Vasatokassa. Ratkaisu on tietoinen: ollaan haluttu yhdistää monta asiaa toisiinsa, jotta saadaan talo (Vasatokka) ns. täyteen ja kokoon nuoria sekä nuorisotyöläisiä eripuolilta Lappia, Suomea ja naapurimaita.

Vasatokan monitoimisalin avajaisten ja 10 -vuotisjuhlien yhdistelmään ja RajaRockin 25 -vuotisjuhlakonserttiin palaan blogissa vielä ennen show timea. Aloitetaan viikonlopun markkinointi Lapin nuorisofoorumista.

Foorumi on maakunta-ajattelussa aikamoinen myönteinen nuorisotyön kummajainen kuten niin moni muukin juttu Lapissa. Se on lappilaisten nuorisovaltuustojen kokoontumisajo ja keskustelukanava. Se on Suomessa ainutlaatuinen maakunnallinen mahdollisuus, joka vietti omia kymmenvuotisiaan lokakuussa 2012. Käytännön aloitti aikanaan Lapin lääninhallituksen nuorisotoimi, joka läänien lopettamisen  myötä siirtyi osaksi Lapin Elinkeino, liikenne- ja ympäristökeskusta, tuttavallisesti ilmaistuna: se meni Elyyn.


Foorumi on vetänyt vaihtelevasti porukoita. Näppituntuma on se, että osallisuus on ollut aika keskittynyttä ja peilannut Lapin todellisuutta: missä toimitaan, sieltä osallistutaan. Foorumi on merkinnyt ensisijaisesti Rovaniemen matkaa, joskin muualle Lappiin on poikettu ainakin vuosina 2006 (Inari: Vasatokka) sekä 2007 (Sallatunturi). Tässä on ehkä se toinen rajoittava tekijä: vaikka foorumi onkin nuorten, ei nuorisotyöntekijöiden, niin en ole itse ollenkaan innostunut ajatuksesta lähettää kahta alaikäistä keskenään kunnan edustushommiin Rovaniemelle tai mihinkään muuallekaan. Jonkun aikuisen se sitoo pitkään lauantaihin tai viikonloppuun.

Ainakin meillä Inarissa ja luullakseni muissakin aktiivisissa kunnissa nuoret ovat pitäneet foorumia tärkeänä, vaikka sen tarpeesta ja tulevaisuudesta onkin ajoittain keskusteltu ja veikkaanpa, että kohta pohdiskellaan lisää. Nuorisofoorumi matkaa siis Inariin. Aloite tästä tuli jo kotva sitten Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston edustajilta ja foorumi saa arvoisensa ympäristön, kun sitä istutaan Sajoksen Soljussa, Suomen saamelaisten parlamentin istuntosalissa.


Saamelaiskäräjät (aiemmin Saamelaisvaltuuskunta) oli pitkään lakisääteinen päätöksentekoelin, jolta puuttui nuorten kuulemisjärjestelmä. Toki Suomen Saamelaisnuoren yhdistys (SSN) hoiteli kauan ja ansiokkaasti asioita, mutta kun käräjillä on saamelaisten puolella virallinen mandaatti lausua, oli puute ilmeinen. Vuosien 2008 - 09 aikana toteutettiin hanke, joka lopulta 2011 muutti tilanteen. Käräjien yhteyteen syntyi nuorisoneuvosto, joka on lyhyen historiansa aikana ehtinytkin moneen. Tahti on ollut sivustaseuraajan näkökulmasta lähes hengästyttävä, mikä kertoo osallisuusjärjestelyn syntyneen tosi tarpeeseen.

Keskusteltuani käräjien nuorisosihteerin ja nuorten saamiparlamentaarikkojen kanssa olen tietoinen siitä, että yksi NuNen kiireellinen asia on jakaa oikeaa tietoa saamelaisista. Kun rahoitus ei ole vielä hoitunut Norjan esimerkistä haettuun ja kouluilla toteutettavaan Offelas -hankkeeseen, on käytettävä muita kanavia. Foorumi on yksi hyvä keino, sillä perustiedoissa on aukkoja Lapissakin.

Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto on melko edistyksellinen: emokäräjät on antanut sen edustajalle pysyvän läsnäolo-  ja puheoikeuden sekä käräjien yleiskokoukseen että hallitukseen. Tästä ja muusta paras paikka kuulla on Inarissa, sillä kun ollaan siellä, ollaan saamelaiskulttuurin kovassa ytimessä.

Ja kun ollaan Inarissa, foorumi kuulee myös toista isäntää. Inarin NuVan teemana on Kuinka meitä kuullaan, kokemuksia NuVa -toiminnasta Inarissa. Käräjien ja kunnan nuorisoparlamentit ovat toimineet valmisteluissa hyvässä yhteistyössä, jossa olisi totta puhuen opiksi otettavaa emovaltuustoille.


Foorumissa kuten Lapin nuorisotyöntekijöiden työkokouksissa on useasti puhuttu Barentsin yhteistyöstä. Puheet ovat tupanneet jäädä aika etäisiksi, konkretia on puuttunut. Foorumin kanssa samana päivänä myöhemmin soitetaan RajaRockin 25 -vuotisjuhlakonsertti. Sen myötä Inariin tulee yhteistyökumppaneita Altasta ja Murmanskista. Olemme sopineet ystäviemme kanssa siitä, että heidän nuoret esittelevät toimintojaan. Niinpä foorumille tarjotaan tilannekatsaus nuorisodemokratian toimivuudesta Altassa ja mainiossa nuorten talo Husetissa. Foorumi kuulee myös murmanskilais-nuoria siitä miten pyörii nuorten itsensä hallinnoima venäläinen nuorisotalo Mr. Pink. Siistiä...

Muustakin puhutaan, mutta tässä se mitä pohjoinen tarjoaa toivottavasti runsaslukuisalle foorumiväelle. Foorumiin kuten koko viikonloppuun pätee kyllä se, että ihan heti ei toistu...


Foorumikutsusta tehtiin hiukan totutusta poikkeava. Ensimmäinen versio syntyi joulukuussa. Kutsua piti päivittää. Uusi vuosi ja uudet organisaatiot. Foorumin kutsui koolle Lapin ELY-keskus, mutta tammikuun versioon logo piti vaihtaa. Toteuttajana onkin Lapin AVIn (aluehallintoviranomaisen) nuorisotoimi.

Joulukuussa 2009 bloggailin iloisista hautajaisista, kun osallistuin Vasatokan toimitusjohtaja Mikan kanssa viimeiseen Lapin lääninhallituksen järjestämään työkokoukseen. Toivoin tuolloin, että mahdollisimman vähän muuttuisi. Voi olla, että muutos tuntui organisaatiossa, mutta ns. kentän näkökulmassa ei niinkään. Valtiohallinnon nuorisotyö Lapissa jatkoi siitä missä se olikin.

Tuota elyilyä kesti neljä vuotta ja kohta palataan ainakin fyysisesti lähtöpisteeseen, sinne Valtakadun eteläpäähän. Mikä muuttuu? En tiedä, mutta esitän nyt saman toiveen kuin joulukuussa 2009.

No se voi olla niin, että kohta kokoonnutaan muutaman vuoden tauon jälkeen tutuiksi tulleissa tiloissa entisen lääninhallituksen juhlasalin massiivisten pöytien ääressä... Tuttua ja turvallista ???

Pohtii

Skoeoe



 

Ei kommentteja: