tiistai 11. kesäkuuta 2013

I osavuosikvartaali/2013


Vuosiloma on ovella ja on aika tarkastella alkuvuotta samalla kun katse kääntyy tiukasti kohti syksyä. Pistetään nyt parin päivityksen verran kuvasatoa nuorisotyöläisen alkuvuodesta. Näkökulma on kännykän tai oikeammin kännykkäkameran. Tulin jouluna sortuneeksi tarjoukseen ja palkitsin itseni älypuhelimella Miksi; no enpä tiedä, mutta kumminkin. Ihan en ole vieläkään sinut tuon sinisen laitteen kanssa, mutta siinä on kohtalainen kamera ja sehän seuraa kaikkialle. Joten kevään alku Lumian välittämänä...

Tammikuussa matka kulki Jyväskylään, jonne kerääntyi noin 1600 nuorisoalan ammattilaista. Ei erillisiä kirkon ja kuntien päiviä, ei valtakunnallisia työpaja- tai nuorisotutkijapäiviä, kaikki koolla. Hyvä idea, joka on tarkoitus ottaa uusiksi lähivuosina. Pohjois-Lapista mukana hyvä edustajisto.

Oli kiintoisaa. Osallistuin tiiviisti ja tulin itsekin istuneeksi Veikkauksen paneelikeskustelussa pohtimassa sitä mitä veikkausvoittovaroilla saadaan. Paljonhan niillä ja on aika ilkeä ajatus, mikäli monopoli murtuu. Matkalla Jyskään piipahdettiin Piispalan Nuorisokeskuksessa hämmästelemässä uima- ja jäähallin yhdistelmää sekä meininkiä muutoinkin.

Tammikuun blogitekstit rakentuivat Nuori 2013 -tapahtuman kokemuksille.

 

Tammikuussa riitti kulkemista. Rovaniemen reissu on perusyksikkö lappilaisen hallintonuorisotyöntekijän arjessa. Pari kierrosta mahtui tammikuulle, jonka lopulla julistin itselleni reissuttoman helmikuun. Lopulta reissuttomuutta kesti puolitoista kuukautta. Inarin alueella tapahtunutta liikettä ei laskettu reissuksi. Ne olivat työmatkoja.

Toinen Rovaniemen reissu vei Lapin nuorisofoorumiin. Tuo Ely-keskuksen koollekutsuma lappilaisten nuorisovaikuttajien kokontumisajo on meillä ollut suosittu. Niin nytkin, täysi edustajisto. Jaakolla, Miikalla sekä Tornion Jennalla ja Miljalla riitti vielä kerrottavaa marraskuun lopun ministeritapaamisesta. Siistiä...


Kevätlomalla Ivalon Urheilukeskuksessa taisi olla järjestyksessään kolmas koko perheen talvirieha. Näiden kaikenikäisille tarkoitettujen tapahtumien suosio on ollut noususuunnassa.


Tältä näyttää "kotimaan nuorisotyömatkailu" silloin kun ei poistuta toimialueelta... Inariin vielä 32 km hyväkuntoista nelostietä.Ja tältä näyttää kevätmaisema Inarin nuorisotila Vintiltä. Vähintään kerran kuussahan tuolla tuli keväällä piipahdettua. Syksyllä muuten odottaa aika, jolloin kouluyhteistyötä tiivistetään merkittävästi. Yksi varaus tosin on: on voitava säilyttää henkilöstö nykytasolla... Muuten jää haaveeksi. Inarissa kuitenkin kannattaisi, ollaan niin fyysisesti liki ja muutoinkin Inarin koulun kanssa on pitkään ja perinteisesti tehty oikeasti tasavertaista yhteistyötä.

Nuorisovaltuuston toimikausi on kääntynyt jo loppusuoralle, syyskuussa valitaan uusi. Tämä nykyinen on ollut äänekäs ja vikkelä liikkeissään. Matkaan mahtuu menestystarinoita sekä turpiinsaantia. Kaikenkaikkiaan touhuttu on ja NuVa tietää, että sen kokoonpano muuttuu suuresti syksyllä. Se tietää myös, että sillä on sanottavaa uusille vaikuttajanuorille.

Mentorointi, kokemuksen (myös sen hiljaisen tiedon) siirtäminen on päivän sana. Muutos mielessään NuVa vetäytyi helmikuussa Riutulan rauhaan Nuorisokeskus Vasatokkaan pohtimaan sitä miten liike jatkuisi mahdollisimman joustavasti syksyllä.

Hieno viikonloppu. Ilmassa oli perusteltua itsekehua, mutta myös perusteellista itsekritiikkiä. Tuloksena tiedotussuunnitelma, vaalijärjestelyvastuut sekä koulutusohjelma. Hienoa oli havaita nuorten huoli siitä miten he onnistuvat motivoimaan uusia ehdokkaita.


Täälläkin tuli käväistyä... Eikä ollut ensimmäinen kerta.


Maaliskuussa päädyin tänne. Ensimmäistä kertaa Milanossa, tosin vain rautatieasemalla, mutta silti. Raiteelta 21 matka jatkui Fidenzan viehättävään pikkukaupunkiin Flow 4YU-hankkeen koordinaatiokoukseen.


Sarjassa eka kertaa elämässä jatkui: Fidenzassa kokoustilana ulkoisesti prameat puitteet, Ooppera- ja teatteritalon kokoustila tai mikä se nyt olikin, ei vastaavaa aiempaa kokemusta. Oma rooli oli mm. antaa välitilinpäätös kaikesta mitä Inarissa oli tehty Flow -hankkeen aikana. Ei tehnyt tiukkaa, kaikenkaikkiaan suomalaisten osapuolten Jyväskylän, Rovaniemen ja Inarin tekemiset kestivät kyllä mainiosti vertailun tämän projektin aikaansaamisissa. Flow hankkeeseen liittyen teen vielä muuten yhteenvetoa Nuorisotyölehdessä. Silloin ääneen pääsevät hankkeessa mukana olleet nuoret...


Selvä Peli työryhmä jatkoi toimintaansa... Alkuvuodesta hoideltiin akuutteja juttuja. Mietittiin, että jostakin pitäisi kaivaa aikaa sisäiselle kehittämispäivälle. Keväällä sitä ei löytynyt, mutta hyvää keskustelua ja avauksia sosiaalipalveluiden sekä perheneuvonnan suuntaan syntyi kumminkin. Loppukeväästä päätettiin käynnistää yhteistyöverkoston kehittäminen. Homma tehdään opinnäytetyöksi huipentuvana kehittämishankkeena. Nuoret mukaan ja sitä rataa. Kiintoisaa...

Tässä vaiheessa elettiin maaliskuun loppua...

To be continued = ennen kesälomalle vetäytymistä ilmestyy II vuosikvartaali Lumiani silmin.

Sitä odotellessa

Skoeoe

 

Ei kommentteja: