torstai 10. tammikuuta 2013

Nuori 2013 vol 3: Johtoajatus haussa

Keskiviikko 9.10.2013:
aamuysistä iltaviiteen seminaareissa....

Piti aloittaa päivä seminaarissa, jossa käsiteltiin suurien kaupunkien nuorisotyön haasteita. Motivaationa on yhtäältä aito kiinnostus asiaan sekä toisaalta korvienvälin sisäinen kapinahenki: missä luuraa pienten kuntien nuorisotyötä koskeva seminaari? Onko vain iso nuorisotyössä kaunista ja onko koolla todella väliä?

Talousnäkymät synkkenevät ja niinpä keskustelu viipyili mm. siinä miten järjestöjen ja kuntien välistä yhteistyötä voitaisiin tiivistää arjen nuorisotyön, vaikkapa nuorisotalotoiminnan, järjestämisessä. Kiintoisaa puhetta. Ostopalveluihin turvautuminen voi toimia juuri isoissa kaupungeissa, joissa järjestöillä on jäsenpohjaa ja ammatillista valmiutta sekä päätoimisia työntekijöitä. Lapissa en kyllä tiedä yhtään kuntaa, jossa asia olisi hoidettavissa ilman, että järjestön oman toiminnan tavoitteet ja toiminta-ajatus ei kärsisi siitä. Siksi en innostu pohjoisessa, mutta kasvukeskusten osalta tunnustan keskustelun tärkeyden.

Kiintoisaa oli kuulostella paneelikeskustelijoiden näkemyksiä. Kaikki on suhteellista. Helsinki on suomalaisittain erittäin iso kaupunki ja eurooppalaisittain tarkasteltuna koko pääkaupunkiseutuna oikeastaan ainoa kaupunki. Samaan aikaan vaikkapa Oulu on väkimäärältään pienempi, mutta oleellisesti alueeltaan laajempi. Opin sen, että näissä isoissa, Nuorisokanuunaverkostoksi järjestäytyneissä  kaupungeissakin on merkittäviä eroja. Kuntajaon uudistus lisää jatkossa niitä edelleen.

Mutta silti se mitä minä haluaisin on: Allianssi järjestää risteilyllä tai nuorisotyöntekijäpäivillä seminaarin, jossa keskiössä onkin toisentyyppinen Suomi. Keskustellaan muuttotappioisen Suomen nuorisotyön haasteista. Kaupunkikeskuksilla ja reunaseuduilla on yhteys, joka on merkitykseensä nähden alikeskusteltu. Skenaario: lähetämme pohjoisen nuoret entistä nuorempina entistä kaeummaksi kotoaan suuntana etelä. Kaiken keskittyminen ja ammatillisen koulutuksen arvostuksen nousu johtaa tähän. Olisi syytä pohtia minkälaista porukkaa keskuksiin lähtee ja kuinka keskusten palvelut ottavat heidät vastaan. Selvää on se, että oikea ennaltaehkäisy tarkoittaa onnistumista jo kotiseudulla kaikessa kasvatuksessa ja tukityössä. 16 -vuotias on nuori muuttaja...

Kasvatusta ja uutta johtamista

Päivien hienoa antia: HUMAKin opiskelijoiden episodit arjen nuorisotyön eettisistä pulmatilanteista. Piipahdin seuraamassa. FB päivittäminen kannattaa, jos nyt ei aina niin joskus.  Houkuttimena minulla oli Kati Soanjärven profiilipäivitys, jossa hän markkinoi vetämäänsä osiota pohdiskellen sitä, että voidaanko keskustella nuorisotyöstä itsestään ilman mitään erityisen Nuorisotakuu NYT tai etsivän työn ulottuvuutta.

Hyvä kysymys. Jo pitkään keskusteluissa erityinen on ohittanut arjen ihan tavallisen. Se arkinen on kumminkin pohja, jolta ponnistetaan. Tämä valitettavasti tuppaa unohtumaan ja keskustelu näinmuodoin jatkukoon. Hyvä... Nuorisotyössä on kysymys nuorisotyöstä.

Ajauduin myös kuuntelemaan Åbo Akademin professorin Alf Rehnin sessiota, jossa käsiteltiin uutta johtajuutta ja muutosten tarjoamia mahdollisuuksia. Olihan seminaari.... Kaukana siitä tavallisen normiarjen ajattelusta, mutta näitä ravistelujakin tarvitaan. Melkoista olikin, mitä voi muuta odottaa mieheltä, joka on julkisuudessa julistanut mm. että hyvä idea suututtaa aina jonkun tai että todellinen luovuus on ärsyttävää ja vaikeaa hyväksyä.

Lennokasta. Opitun toistaminen ei riitä, pitää pyrkiä enempään. Kehittyminen vaatii kriisin. Harkitun sokeuden vastavoima vie eteenpäin. Siinäpä pohdiskeltavaa. Käytännön jutuissa kiintoisa ajatuskulku oli ottaa vanhuksiin liittyvä palvelutyö osaksi nuorisokasvatusta. Hmm...

Päivän iloinen uutinen: nuorisotyön tunnustuspalkinto myönnettiin nuorisosihteeri Leena Aholle. Pitkänlinjan turkulainen oli aidon häkeltynyt ja iloinen tunnustuksesta. Selvä Keli onnittelee lämpimästi...

Skoeoe

Kuvia ei saa bloggeriin... Jostain syystä.... Nuori 2013 koskien tulee vielä yksi teksti. Tämä syntyy nelostiellä välillä Äänekoski Viitasaari. Avajaiset jätettiin välistä, kauas on pitkä matka...
Ei kommentteja: