tiistai 8. tammikuuta 2013

Nuori 2013 vol 2: Veturitallin katveessa


Tiistaina 8.1. on Nuori 2013 avajaispäivä.

Aamupäivällä meille esiteltiin Nuorisokeskus Piispala. Olipahan presentaatio... Aika runsaasti on tapahtunut sitten viime käyntini: jäähalli - uimahalli - luistelusimulaattori - paineilmajalkapallohalli... Oli kyllä mahtava tavata toimitusjohtaja Karia sekä hänen kakkosmiestään Jarmoa. Kun olen torstaina kutsuttuna osallistumassa Veikkauksen paneelikeskusteluun, jossa pohditaan mitä olisi jäänyt ilman ilman veikkausvoittovaroja, niin  Piispalasta tätä lajia löytyi ja kovasti... Hienoa.

Ajeltiin Jyväskylään, tuohon Suomen Ateenaan. Messukeskus Paviljongissa oli semmoinen hässäkkä, että alkoi suorastaan ahdistamaan. Hillitön ryysis. Piti painua majoittumaan ja palata ns. asiaan. Palaillessani poikkesin syömään ravintolaan, joka sijaitsee ihan rautatieaseman tuntumassa. Veikeä yhteensattuma: etelästä tuli pikajuna ja kukas sieltä tulikaan samaan ravintolaan lounaalle. Opetusministeriön nuorisoyksikön pari vuotta sitten eläköitynyt päällikkö Olli Saarela liittyi seuraan.

Ollilla ja minulla on paljon yhteistä. Hän oli avainasemassa kun Ovttas - yhdessä -nuorisotapahtuma ja EU:n nuorisotoimialapäälliköiden kokous tuotiin Saariselälle syksyllä 2006. Paljon on keskusteltu Nuorisokeskus Inarista (nyk. Vasatokka) sekä saamelaisnuorten asioista ja Murmanskin alueen nuorisovaihdosta.

Olipas se puolin ja toisin mukava sekä nostalgiatäytteinen tunteroinen. Ihan mahtavaa oli kertoilla mm. sitä muutoksesta mikä on Murmanskissa menossa sekä siitä miten saamelaisnuorten osallisuusjutut ovat edenneet Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston myötä. Tuntuipa emeritus nuorisopäällikköä uutiset miellyttävän.

Seminaarihuomioita

Nuorisotakuusta on puhuttu paljon ja taas puhuttiin. Odotusarvot eivät varsinaisesti olleet korkealla kun menin sanankuuloon. Julistuksellisia perusteluja on kuultu paljon, käytännön keskustelua siitä miten homma toteutetaan on kuultu vähän, oikeastaan ei laisinkaan tehtäväksiannon vaativuuteen nähden.

Niinpä en odotellut kuulevani lisänäkemyksiä enkä niitä kuullutkaan. Huono juttu. Kukaan ei tunnu tietävän sitä mikä on lopulta yhteiskunnan lisäpanostus eikä sitä mitä tapahtuu käytännössä. Opaskirjanen on tulossa lähiviikkoina...

Pessimisti ei pety. Jossain määrin ärsyttävää tilanne on, mutta ei voi kuin ihmetellä. Koulutustakuun osalta opetus- ja kulttuuriministeriön suunnitelma ammatillisen koulutuksen aloituspaikkojen leikkaamisesta julkaistiin hämmästyttävän huonosti ajoitettuna. En muista mikä olisi yhtä onnettomasti ajoitettu aie. Huono juttu, nuorisotakuun päällä lepää jo nyt uskottavuusongelma, joka päivä päivältä kasvaa. Alkaa olla kiire tuottaa hyviä uutisia. Tulomatkalla kuulimme Lapin Radiosta kuinka eräs Lapin TE-keskuksen asialle tärkeä virkamies jo tunnusti, että nuorisotakuu ajoittui huonoon aikaan. Ei kai aika sinällään voi olla huono, jokin muu mättää kun virkakoneistokin jo passailee.

Avajaisissa kuultiin mm. valtakunnan inhorealistien kuningasta Raimo Sailasta ja arkkipiispa Kari Mäkistä.  Sailas varmaan tietää mistä puhuu. Globaalien ongelmien sävyttämä puheenvuoro ei kuitenkaan isommin innostanut, tältä mieheltä jos keltä olisin toivonut realistista puhetta ihan tavallisiin talouspoliittisiin ratkaisuihin, niihin joiden varassa mm. nuorisotakuun toteutuminen  lopulta lepää.

Veturitallit..

Päivä päättyi kiintoisissa tiloissa. Jyväskylässä on ollut tarve kehitellä kaupungin keskustaan nuorisokeskus. Ja olikin sitten kehitelty. Alunperin höyryvetureiden varikkopilttuusta on rakenneltu monipuolinen ja näyttävä nuorisotoiminnallinen kokonaisuus.

Loistava ja merkittävä panostus, kun on tiedossa sekin, että kaupungin talous on ollut tiukoilla. Suoritusta korostaa sekin, että tällaisia ei ihan joka päivä tai edes joka vuosi avata Suomessa. Lokakuussa 2012 oli avattu ja oli tosi kiehtova parituntinen katsella paikkoja ja keskustella Veturitallien motivoituneiden ja mukavien nuorisotyöläisten kanssa.

Nuorisokeskuksesta tuli oitis mieleen norjalainen tilafilosofia, mesta oli lähtökohdiltaan kuin Altan nuorisotalo Huset. Homma ei rakennu niinkään perinteisen avoimen toiminnan varaan vaan teemoitettuun sisällölliseen toimintaan. Rokkia, osallisuutta, mediakasvatusta, kulttuurista nuorisotyötä. Komeat lähtökohdat.

Päivä päättyi siis hyvissä ja kannustavissa tunnelmissa. Kaikki on mahdollista...

Skoeoe

Ei kommentteja: